Tests

Porsche 911 Carrera S

Porsche 911 Carrera S

De laatste keer dat we met de Porsche 911 reden sloten we af met een hypothese. Nu, na een paar dagen sturen met de nieuwe 911 (991), valt die veronderstelling enkel te steunen. Dat is positief nieuws, al zal de 997-bezitter daar mogelijk net wat anders over denken.

Porsche wekt niet zelden de indruk ruimschoots van tevoren de blauwdruk klaar te hebben van de 911 die nog moet komen. Met precies die verbeteringen die hem net wat beter en sneller maken dan het huidige model. Het zijn praktijken die verdacht veel weg hebben van handelen met voorkennis; allang weten wat er komen gaat, met 99% garantie op het winnen van nog meer zieltjes. Porsche doet het met succes. Al decennialang. Waarom zou het daar abrupt mee ophouden?

Vertekend beeld
De 991 belichaamt het zevende avontuur in de roemruchte historie van de Porsche 911. Op papier misschien wel de grootste stap voorwaarts die het model in 48 jaar zette ten opzichte van de generatie ervoor. Neem het uiterlijk. Met 56 mm is de nieuwe 911 niet bijster veel langer dan de 997, maar door de tien centimeter toegenomen wielbasis en de kortere overhangen wekt hij wel degelijk die indruk. Vóór is de overhang met dertig millimeter verminderd en achter met twaalf. Opnieuw centimeterwerk, maar het resultaat is spot on. Om de magie in ere te houden is het exterieur wederom herkenbaar uit duizenden, maar tevens nooit eerder zo naar het hedendaagse tijdsbeeld getekend als nu. Strak, maar functioneel.

Karig
Van de langere wielbasis is binnenin niets te merken. Meer ruimte heeft het in ieder geval niet opgeleverd. Toch heeft het interieur an sich de grootste ontwikkeling doorgemaakt. Het dashboard, gebaseerd op de Panamera en daarmee op zijn beurt weer op de exclusieve Carrera GT, straalt die typische sportwagencockpit uit. Bestuurder en diens naaste passagier worden gescheiden door een hoge, ranke, maar ook wat klinisch ogende middenconsole bezaaid met knopjes. Heel erg Porsche. Het kwaliteitsniveau en oog voor detail is prachtig, al moeten we erbij vertellen dat we enigszins huiverig zijn voor het aantal loze knopjes dat ongetwijfeld ontstaat wanneer de auto niet is uitgerust met bijvoorbeeld een elektrisch schuifdak, het sportuitlaatsysteem en variabele dempers. Dat zouden er dan al gauw een stuk of zes zijn, wat gewoonweg ontoelaatbaar is bij een auto van anderhalve ton. Het is misschien maar goed dat Porsche zich gelukkig mag prijzen dat geen enkele klant zijn 911 karig laat afleveren.

Actieve houding
De zitpositie in de 911 is perfect. De bijna vierduizend euro kostende adaptieve sportstoelen zitten als gegoten en dwingen een actieve rijstijl af. Precies zoals dat hoort in een sportauto. Afkomstig uit de Porsche’s Le Mans periode bevindt het contactslot zich inmiddels traditiegetrouw aan de linkerkant van de stuurkolom. Omdraaien is enkel wat rest is om de 400 pk sterke ‘platliggende’ zescilinder leven in te blazen. Hij draait kortstondig een ietwat verhoogd toerental om de mechaniek eerder op bedrijfstemperatuur te brengen waarbij ondertussen de atmosfeer wordt gevuld door een diepe, mechanische maar nog vrij beschaafde boxerklank. Eén specifieke knop zal daar, zodra de 90 graden Celsius wordt bereikt, volledig verandering in brengen. Indien de nieuwe 911 namelijk is uitgerust met het optionele sportuitlaatsysteem bevat dat een sound symposer die het boxergeluid versterkt in het interieur laat doorkomen. Beschrijven is welhaast onmogelijk. Het zwiept van rauw en donker naar scherp en intens fel. Waanzinnig!

Overdrijven? Echt niet!
Carrera S staat er geschreven op het achterste van ‘onze’ 911. Dat betekent 50 pk meer dan de S-loze Carrera. Maar ons testmodel beschikt over meer pretfactoren. Zo is er de PDK-transmissie met dubbele koppeling en monteerde Porsche ook Sport Chrono Plus. Naast het hebbedingetje bovenop het dashboard behoort tot dit € 2.299,- kostende pakket ook launch control. Waarvoor het dient hoeven we vast niet meer uit te leggen. We spenderen onze woorden liever aan wat het doet. De mogelijkheid om in 4,1 seconden naar 100 km/h te knallen bijvoorbeeld. En dat is snel. Heel snel. Maar getallen zijn ook maar… kille getallen. En beleving laat zich niet uitdrukken in cijfers. Hoe indrukwekkend die zwart op wit ook kunnen zijn.
De manier waarop de Porsche 911 Carrera S uit de startblokken komt is werkelijk overdonderend. Op basis van het maximumvermogen en het niet eens bijster ontzagwekkende koppel van 440 Nm zou je niet zo een overdonderende lancering verwachten. Snel, ja, maar zoals wij het nu beschrijven, nee. Toch is het zo. Zodra het perfecte toerental is bereikt en het rempedaal wordt losgelaten genereert het brede schoeisel zoveel tractie dat geen milliseconde verloren gaat in de acceleratie. Hartverzakkend snel is de 911.

Autodidact 
Lof gaat ook uit naar de transmissie. De wijze waarop de elektronica meedenkt is subliem. De PDK-bak, waarvan de pook trouwens prachtig is vormgegeven maar de grootte de erachter gepositioneerde knopjes dwarszit, leert zowaar van zijn ‘fouten’ om vervolgens nog beter en sneller te anticiperen op de ingevingen van de bestuurder. Manueel schakelen kan, maar van de geïntegreerde duimbedieningen op het stuurwiel zijn we nog nooit gecharmeerd geweest. Een sportstuur met peddels aan de stuurkolom en een extra dikke stuurrand is als tweede optie verkrijgbaar. Onze keus. Het ontbreken van de multifunctionele toetsen nemen we dan graag voor lief.

Zachter dan ooit
Genietend van de precisie van de 991 dwalen onze gedachten af naar vroegere tijden. Toen waren 911’s dodemansauto’s. Zeer gevaarlijk in de verkeerde handen. Sinds de 996 hoef je echt geen begenadigd coureur meer te zijn om makkelijk en relatief veilig tegen de grenzen van de 911 te rijden. Sturen met de nieuwe gaat nog gemakkelijker af. Liet je in het verleden in een stevig genomen bocht prompt het gas los, dan kon de derrière van de Porsche zomaar ineens op vervelende wijze verrassen. Even de gedachten er niet bij en je stond tegen een boom of vangrail. Tegenwoordig is de 911 zo goed uitgebalanceerd en is er zoveel stabiliteit, tractie en grip, dat hard gaan zomaar uit kan monden in verveling. Niet te vergeten vanwege die geperfectioneerde elektronische beschermengeltjes die er tegenwoordig zijn. Al kunnen deze de deur worden gewezen. Gelukkig.
Door een nieuwe stuurinrichting gepaard met de langere wielbasis en een toegenomen spoorbreedte laat de nieuwe 911 zich sowieso kalmer rijden. Er zit merkbaar meer rust in de auto. Abrupte koetsresonanties bijvoorbeeld worden nog nauwelijks merkbaar doorgegeven in het stuurwiel. Rond de middenstand is de 911 zowaar ietwat vaag. Dat verandert gelukkig zodra er meer en gretiger wordt ingestuurd. De directheid van het voormalige hydraulische systeem is dan weer helemaal terug. Een verademing. Dat Porsche uiteindelijk toch gekozen heeft voor de elektronische besturing heeft natuurlijk alles te maken met de hoge energie die het verbruikt. Iedere koper zal het een zorg zijn, maar de betreffende organisaties zullen maar wat blij zijn dat de 911 mede door een andere besturing 16% minder op de olievoorraad drukt.

Resumé
‘Die nieuwe Porsche 911, dat klinkt als een vrolijke lofzang’ horen we je denken. Klopt, we hebben ons kostelijk vermaakt tijdens onze tweedaagse kennismaking. ‘Vanwaar dan die ietwat negatieve ondertoon in de intro?’ Nou, het hangt er een beetje van af hoe je het bekijkt. Of beter gezegd wie het bekijkt. Op papier is de nieuwe 911 in alle facetten superieur aan de vorige generatie 911. In de praktijk zal dit echter enkel merkbaar zijn wanneer het onderste uit de auto wordt gehaald. En dat doet men simpelweg niet. De praktijk laat zien dat 90% van de 911-rijders nooit meer dan 60% van diens potentieel aanspreekt. Met name de 997-kenner zal zich daarom niet meteen aangetrokken hoeven voelen door de 991. Wat de rest van de wereld betreft, dat zal met stomheid geslagen zijn hoe briljant de nieuwe 911 wel niet is.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Porsche 911 Carrera S
Redactie
Door Redactie

Zoeken