Tests

Land Rover 2012

Land Rover 2012

"Hoewel alle aandacht van Land Rover’s marketingafdeling de afgelopen tijd vooral naar de Evoque uitging, hebben we onze andere modellen niet onberoerd gelaten. Het modeljaar 2012 van Land Rover is juist sterker dan ooit."

Het betreffen krachtige woorden uit de mond van Dave Roynon, wereldwijd verantwoordelijk voor de PR van Land Rover. En hij maakt er een statement mee. Het merk stond de afgelopen tijd met name in de spotlights vanwege de gloednieuwe Evoque, terwijl het reguliere assortiment van de Britse offroadexpert lichtelijk ondersneeuwde. Dat daar echter geen reden voor is blijkt tijdens een kennismaking met de vernieuwde modellen. Elke individueel product is voor modeljaar 2012 verbeterd, waarbij sommige zeer gering en de ander juist uitgebreid. Het icoon van Land Rover, de Defender, kreeg zelfs een complete harttransplantatie. Een impressie van deze vernieuwing vind je in een opzichzelfstaand artikel. De overige vernieuwingen beschrijven we hier stapsgewijs.

Range Rover
Laten we beginnen bij het topmodel: de Range Rover. Modeljaar 2012 bracht de gracieuze modderkoning een aantal exterieurupdates zoals donkere lichtunits voor en achter, verse 20 inch wielen en een vernieuwde zijgrille. Het blijft overigens bij deze summeiere wijzigingen die enkel de kenner zal opvallen. Zowel de techniek als het interieur bleven namelijk onaangetast. Gebleven is het onvervalste king of the road-gevoel dat de ‘Range’ kenmerkt. In ons testexemplaar wordt dit nogmaals benadrukt door de beresterke 313 pk opwekkende 4.4 liter V8-diesel. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten zorgt hij in de Range Rover, in combinatie met de boterzachte automatische transmissie, voor een ontspannen sfeer. Toch haast? Trap het gaspedaal naar de met tapijt afgewerkte schutplaat en binnen acht seconden stuift deze titaan vanuit stilstand naar 100 km/h. Het lijkt wel alsof de zwaartekracht het meteen opgeeft. Maar pas op, de auto weegt wel degelijk 2,5 ton. En al is de elektronica en het onderstel nog zo geavanceerd, de Range Rover kan dit op een bochtig parcours niet verbergen. Het is dan ook niet raar dat de volgende lichting, die we rond de jaarwisseling verwachten, aanzienlijk minder kilo’s op de weegschaal zal moeten brengen. Tot die tijd genieten we nog van alle comfort, luxe en rust in de huidige generatie. De jaren beginnen te tellen, dat merk je, maar deze majestueuze Brit van € 139.900,- blijft een imposant staaltje vernuft.

Range Rover Sport
Meer van dat vernuft vinden we bij de sportieve nazaat van de Range Rover, de Sport. Die kreeg naast een licht opgefrist exterieur de beschikking over een elektrische achterklep en een nieuwe multimediasysteem voor de achterpassagiers. Voorin werden de oren en ogen ook niet vergeten, getuige de geheel nieuwe reeks aan multimediamogelijkheden. Denk aan nieuwe luidsprekers, een harde schijf, net als aansluitingen voor iPod en USB, audiostreaming en stembesturing. Ook werd de techniek verder bijgeschaafd, waarbij de meeste aandacht ging naar de 3.0 SDV6-dieselmotor. De ingenieurs wisten het vermogen van de al potente zescilinder van 245 naar 256 pk te duwen, terwijl de uitstoot daalde van 244 naar 230 g/km. Een win-winsituatie die met name te danken is aan de komst van een nieuwe automaat met acht verzetten. Een soepele transmissie. Met een Jaguar-achtige draaiknop in de middenconsole bedien je hem. Weg met die klassieke pook. Land Rover neemt er steeds meer afstand van.

Two face
Ook een trend bij Land Rover aan het worden is het breken met tradities. De belangrijkste worden nog wel gekoesterd, zoals de buitengewone terreincapaciteiten waarop het fundament van het merk is gebouwd. Dat deze prestaties geen opschepperij betreft ontdekken we als de instructeurs ons met de € 86.900,- kostende Sport af van de gebaande paden dirigeren. De capaciteiten van de Range Rover Sport op asfalt kenden we al, maar in het uitdagende terrein van Land Rover leren we het tweede gezicht van de SUV kennen. De elegante looks mogen wellicht anders beweren, deze SUV weet wel degelijk raad met modder, rotsen en andere ruige obstakels. Dat de Sport gebaseerd is op het platform van de Discovery wordt met iedere meter bewezen. Niettemin zullen slechts weinigen deze avontuurlijke kant ervaren. De meesten genieten vooral van de prettige dynamische eigenschappen op geplaveide wegen.

Het werkpaard; de Discovery

Het meest bijgeschaafd is de Discovery, de ultieme allrounder van de Land Rover-familie. De van origine terreinauto profiteert net als de Range Rover Sport van de opgewaardeerde dieselkrachtbron met meer vermogen en een lagere uitstoot en beschikt eveneens over het moderne multimediasysteem. Daarnaast beloonde Land Rover de 2012-jaargang met nieuwe graphics voor het display in de middenconsole, kreeg hij een moderner instrumentenpaneel, verbeterde ergonomie en frisse 19 inch wielen mee. De ‘Disco’ is echt een werkpaard nieuwe stijl: overwegend comfortabel en de rust zelve, maar als het moet een tomeloze arbeider. Natuurlijk plaatsen we opnieuw een kanttekening bij het hoge gewicht en zwaartepunt, maar dit is uiteraard inherent aan dit type auto. Geen reden tot klagen, aangezien het rijgedrag te allen tijde vertrouwd blijft en uitgebalanceerd aanvoelt.

Veelbelovende toekomst
Veelal kleine wijzigingen, maar tezamen genoeg voor een daadwerkelijk verschil. Land Rover lijkt zich steeds bewuster te worden van de hedendaagse wensen en probeert haar producten daar snel op aan te passen. Een stoer imago, de robuuste artillerie en de bewezen prestaties zijn daar een onderdeel van, maar ook de drang om de uitstoot en het verbruik te reduceren schemert steeds meer door. Daarmee lijkt Land Rover definitief geen Hummer-achtig einde te beschoren. De combinatie met Jaguar, tezamen met grondige lichtgewicht- en efficiëntietechnieken maakt de toekomst van de Britse 4x4-specialist zeer kleurrijk.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Land Rover 2012
Redactie
Door Redactie

Zoeken