Tests

Volvo V70

Volvo V70

Het gaat goed met Volvo. Sinds in Zweden de Chinese vlag wappert, heeft het niet meer halfstok gehangen. Dat was onder het bewind van Ford wel anders. Het gaat zelfs zo goed met Volvo dat ze zoekende zijn naar aanwas van tienduizenden medewerkers. Vooral Chinese. Maar Volvo blijft Volvo. Dat bewijst de vernieuwde V70.

Wat deed Ford verkeerd? In de periode dat Volvo in Amerikaanse handen was heeft het merk eigenlijk geen ondermaats presterende modellen voortgebracht. Toch zag Ford de marktwaarde van Volvo in tien jaar tijd met driekwart krimpen; ze kochten Volvo voor 6,5 miljard dollar en verkochten het voor 1,8 miljard. Opvallend is dat sinds het Chinese Geely Automotive de moederfunctie van Ford twee jaar geleden overnam het leveringsprogramma van Volvo nauwelijks een verandering heeft doorgemaakt; enkel de nieuwe S60 en V60 zijn er bijgekomen. En daarvan verkoopt men momenteel echt geen 375.000 exemplaren, de jaarproductie in 2011.
Volvo teert dus nog steeds op oudgedienden als de S40, V50, XC90 en S80 en toch zit het beter in z’n vel. Niet dat de ambitieuze groeiplannen van Geely om tegen 2020 het dubbele aantal aan Volvo’s te fabriceren inherent is aan het schrijven van inktzwarte cijfers, een teken van een gezondere conditie is het wel. Levenslust dat op dit moment wordt aangemoedigd door de 60-serie, maar niet kan zonder de sterke ruggengraat van de (vernieuwde) Volvo V70.

Make-up doos
We spreken al weer over april 2011 toen Volvo met de vernieuwde V70 kwam. Dat de introductie heimelijk voorbij is gegaan heeft veel te maken met het feit dat de facelift tevens nogal onopgemerkt blijft. Uiterst behoudend is men te werk gegaan. De neus werd opnieuw gepoederd waardoor deze nu weer meer in lijn is komen te liggen met de S80, en aan de nog minder getoucheerde achterzijde, die er overigens nooit mooier op is geworden sinds de vorige generatie (met die stokstijf staande lichtunits), valt nog minder te ontdekken. Je moet haast wel een Zweedse loge pal naast Volvo’s fabriek in Torslandaverken hebben (waar de V70 wordt geproduceerd) om de vernieuwde van de pre-facelift te onderscheiden. Niet kenners zouden het modeljaar 2012 kunnen herkennen aan de voortaan aanwezige LED-knippers in de spiegelkappen en het verse lichtmetaal. In elk geval vergen de exterieurvernieuwingen een oplettend oog. Positief nieuws voor de handel in tweedehandsjes, dat dan weer wel.

Perfecte lay-out 
Binnenin meer in het oog springend nieuws. Volvo zelf spreekt slechts van doorgevoerde verbeteringen en dat is des te opvallend aangezien hier juist een compleet nieuw dashboard schittert. De 60-serie heeft zonder meer model gestaan voor het opgevijzelde interieur. Met de nog altijd even fraaie, bijna haaks op het dashboard staande middenconsole als onderkomen voor de belangrijkste functies voelt de V70 direct vertrouwd aan. Al zou je onverhoopt een nacht in de V70 moeten doorbrengen en halverwege gewekt worden een volle blaas, het vinden van de binnenverlichting is slechts een ingeving. De lay-out en de daaruit voortkomende ergonomie zijn ronduit voorbeeldig.
  
Verademing
Achter het verzorgde, opgeruimd ogende dashboard gaat voortaan Sensus schuil, het modernste infotainmentsysteem van Volvo dat we al kennen uit de S60, V60 en XC60. Het losstaande opklapschermp is niet meer en heeft plaatsgemaakt voor een 5 of 7-inch grafisch hoogstaand display geïntegreerd in de middenconsole. Bovendien werkt het een stuk gebruiksvriendelijker. Slechts een klik ben je verwijderd van allerhande functies die de V70 rijk kan zijn. Met de knop ‘My Car’ worden zoal het standaard aanwezige City Safety opgeroepen, alsook veiligheidsystemen als Driver Alert, Pedestrian Detection - dat ook nieuw is op de V70 - en de instellingen van het multimediale gedeelte. Vooral het instellen van het (optionele) navigatiesysteem is een verademing ten opzichte van vroeger, al blinkt het nog steeds niet uit in reactietijd.

Stressvrij
Wie de kans krijgt zal merken dat autofabrikanten wat betreft rijidentiteit sterk naar elkaar zijn gekropen. Zelfs een eerder zo onmiskenbaar merk als Mercedes-Benz betrappen we steeds vaker op het verliezen van hun oude meerwaarden. Het mooie aan Volvo is dat zij zich hiervan niets aantrekken. Ondanks trends en voorgevallen cultuurverschillen met moederbedrijven blijven ze hun eigen ding doen: uitgesproken comfortabele maken. Ook de vernieuwde V70 is daarvan weer een treffend voorbeeld.
Rijden in de V70 werkt uiterst ontspannend op lichaam en geest. De zetels zitten werkelijk voortreffelijk en de ruimte rondom elk exemplaar en op de achterbank is dik in orde. Ondertussen deint de koets wat voor zich uit, ongeacht de staat van het wegdek. De Geartronic-transmissie hebben we niet eens gemerkt en op de achtergrond begrijpt de motor – in ons geval de D3-diesel – de inhoud van z´n takenpakket al evenzo goed. Slechts af en toe brengt hij z’n rauwe, maar auditieve 5-cilindergrom ten gehore, maar verder stoort hij geenszins. Hoewel een dergelijk vermogen door de concurrentie al met vier cilinders wordt gehaald hebben we niet het idee dat de 1.600 kg wegende V70 tekort komt. Zoals al eerder gezegd: het zeer comfortabele en stille karakter van de V70 onthaast zodra de startknop wordt geactiveerd. De topsnelheid van 205 km/h hebben we niet in het vizier gehad. Geen behoefte aan. Om het plaatje compleet te maken zetten we nog even een vrolijk deuntje op. Het volume op zacht. Desondanks blijven het gezang en alle klanken uitstekend verstaan- en hoorbaar. De bestemming is nog zeker 700 kilometer van ons vandaan. Nou en, het leven kan al stressvol genoeg zijn. Nu even niet.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Volvo V70
Redactie
Door Redactie

Zoeken