Tests

Kia Soul

Kia Soul

De rebel in de familie. Tenminste zo ziet Kia de Soul. Hoewel dat redelijk opgaat voor de Amerikaanse consument, weet de Soul in Europa weinig jongeren te binden. Kan de verjongingskuur daar verandering in brengen?

Eind 2005 verraste Kia vriend en vijand met het silhouet van de Soul Concept. Een soort opgehoogde hatchback annex crossover met opvallend krachtige lijnen, een unicum voor het tot die tijd behouden Kia. De vormgeving slaat aan. In het land van de onbegrensde mogelijkheden wordt de Soul kort na de productiestart in 2008 met open armen ontvangen, getuige de verkopen van ruim 12.000 exemplaren per maand. Tot op heden verkocht Kia wereldwijd maar liefst 400.000 stuks van de Soul. Een Koreaans succes dus. In ons land loopt men echter niet bijster warm voor de Soul. Hoewel het model een voortvarende start maakte, vertoonden de verkopen al gauw een dalende lijn. Autojaar 2011 was goed voor slechts een kleine vierhonderd exemplaren, en dat is gewoon onder verwachting. Volgens het merk is de Venga hier (mede) schuldig aan. Dat is inderdaad niet geheel vreemd. De Venga biedt namelijk eveneens die prettig hoge instap, een ruim interieur en een prima prijs-/kwaliteitverhouding. Maar tegen een minder controversiële uitstraling. Typisch iets waar de gemiddelde Nederlander eerder voor te porren is, maar voor Kia vooral een vorm van eerstegraads kannibalisatie.

Kleurarm
Nu, ruim vijf jaar na dato, maakt het exterieur van de Kia Soul de tongen nog steeds (positief) los. De visuele upgrade doet daar weinig aan veranderen. Door de komst van een nieuwe voorbumper, hertekende koplampunits met LED-verlichting en een sportievere achterbumper oogt het geheel opnieuw fris en eigenwijs. Kies je voor de Soul, dan kies je bewust voor een excentrieke crossover, en dat is nu eenmaal niet naar ieders smaak. Wij vinden het daarom des te jammer dat de Nederlandse Kia-importeur juist die kleuren van het palet schrapt die de Soul tot een statement maakten. De felle tinten zijn niet langer verkrijgbaar waardoor heden enkel nog bruin, zwart, vanille en wit op het menu staan. Niet de meest spraakmakende, met een minder sprankelende Soul tot gevolg.

MPV-ruimte
De wijzigingen aan de carrosserie mogen dan wel niet rigoureus zijn, wel zijn het er aardig veel. De vernieuwde Soul is zodoende meteen als zodanig herkenbaar. Het zicht vanuit de bestuurderstoel is echter een feest der herkenning. Het frivole dashboard met zijn afgeronde middenconsole is gebleven en daarmee – helaas – ook de harde bouwmaterialen. Ook de nieuw ontworpen knoppenpartij kan dit niet verhullen. De ergonomie is er wel op vooruit gegaan.
De Soul stond al bekend om zijn bovengemiddelde binnenruimte – een positief effect van de box-vormige koets – dus daar hoefde Kia geen aandacht aan te schenken. De hoeveelheid leefruimte is ook meteen de grootste troef van de auto. Wie er en waar men ook zit, op iedere zitplaats is het zitcomfort dik voor mekaar. Over het volume van de bagageruimte kunnen we kort zijn. Met een inhoud van 340 liter voldoet slechts één rit naar de buurtsuper voor de wekelijkse boodschappen.

Vertrouwd gevoel
Belangrijkste nieuws vinden we onder de motorkap. Daar werd de 126 pk sterke 1.6 vervangen door een volledig uit aluminium opgetrokken, moderne 1.6 GDI-benzinemotor. De krachtbron levert 14 pk meer dan de oude één-punt-zes en consumeert tegelijkertijd een halve liter minder brandstof per honderd kilometer. Positieve cijfers, maar ook de praktijk overtuigt. De viercilinder gedraagt zich ten alle tijden soepel en gewillig, al moet er bij haast minstens twee keer teruggeschakeld worden om genoeg snelheid te maken. Reden hiervoor is het al niet bijster hoge koppel van 166 Nm dat ook nog eens pas bij 4.850 tpm volledig afgegeven wordt. Een eigenschap die niet meteen past bij de Soul, want door het solide onderstel voelt de Zuid-Koreaan best energiek aan. Enigszins belemmerd door het hoge zwaartepunt weet Kia de Soul een dynamisch en toch vertrouwd rijgedrag mee te geven. De stevige demping en directe besturing sluiten goed aan bij de exterieurstyling en bieden de consument een prima verhouding tussen comfortabel en sportief.

Té eigenwijs?
Kia Nederland levert de Soul slechts in één uitvoering, waarbij niet is bespaard op de aankleding. De auto beschikt over klimaatregeling, radio/CD/MP3-speler, 16 inch lichtmetaal, halfleren bekleding en een smartkey met startknop. Voor nog net geen twintig mille is het instappen en we kunnen niets anders zeggen dan dat je daarmee een eigenwijze crossover aanschaft die eigenlijk meer is dan een schaduw van de Venga. De Soul ziet er in opgefriste toestand olijk uit, doet zeer volwassen aan en biedt volop ruimte. Desondanks is het zeker geen dertien-in-een-dozijn, maar juist daardoor wellicht te rebels voor de meeste automobilisten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Kia Soul
Kia Soul
Kia Soul
Kia Soul
Kia Soul
Kia Soul
Kia Soul
Kia Soul
Kia Soul
Kia Soul
Kia Soul
Redactie
Door Redactie

Zoeken