Tests

Aston Martin V8 Vantage S

Aston Martin V8 Vantage S

Sinds de introductie van de V8 Vantage heeft Aston Martin een buitengewoon succesvolle race carrière achter de rug. Met de GT4, die slechts op enkele punten afwijkt van de straatversie, wisten de Britten talloze overwinningen in 24-uurs races op haar naam te zetten. De eerste en meest legendarische was die tijdens de 24 uren van de Nürburgring. En juist in die contreien maken wij dan ook kennis met het model dat door die ervaring geboren is: de V8 Vantage S.

’s Werelds zwaarte testterrein ter wereld was zes jaar geleden ook al de geboortegrond van de V8 Vantage. Het DNA van de auto lijkt dan ook te steunen op dit in de heuvels van de Eiffel gelegen circuit. Met zijn ruim twintig kilometer lengte en ontelbare bochten wordt het door Aston Martin zelf omschreven als een onvoorspelbaar organisme in plaats van een flinke lap asfalt. Uitdagend, levensgevaarlijk en bloedsnel. Chris Pott, verantwoordelijk voor ‘vehicle dynamics’ vertelt dat het fameuze Duitse circuit een buitengewoon cruciale rol speelde bij de ontwikkeling van de auto. Niet louter om de duurzaamheid te kunnen garanderen, maar in het bijzonder om het karakter van de Vantage auto als een volbloed sportauto fijn te slijpen.

Aston Martin Racing
Nu, zes jaar na de introductie van de V8 Vantage, gaat Aston Martin een stap verder. De auto is gerijpt en de enorme successen tijdens 24-uurs races over de gehele wereld smaken naar meer. De opgedane ervaring biedt de tools en competentie om ook op straat van te kunnen genieten. Derhalve werd geboorte gegeven aan de V8 Vantage S. Een ‘S’ die hoe dan ook staat voor sportiever, maar waar sensueler en sensationeler ook prachtig op hun plek zijn. Er is innig samengewerkt met Aston Martin Racing om zodoende een Vantage te creëren die meer rijervaring biedt dan ooit tevoren. Om dat te bereiken hebben de engineers elk element van de V8 Vantage onder de loep genomen. De motor, versnellingsbak, vering, demping en besturing werden verbeterd om zodoende met trots die S-badge op de achterklep te kunnen plakken.

Gentleman
Het is een stralende dag als we aankomen bij het Aston Martin Test Center dat pal naast de Nürburgring is gebouwd. De weergoden zijn ons ongelofelijk goed gestemd. Geluksvogels dat we zijn! Of vooral ook bittere noodzaak? Want de V8 Vantage mag dan nog altijd als één van de mooiste en stijlvolste sportauto’s ter wereld worden beschouwd, diep van binnen is het een geweldenaar. Eentje die op nat asfalt je zomaar alle hoeken van de berm kan laten zien. Het roept, hoe cliché het ook is, onontkoombaar de gelijkenis met James Bond op: een gentleman bij de eerste aanblik, maar een getrainde moordmachine als hij tot de limieten wordt gepusht. Dat is de V8 Vantage S ook. Hij heeft overduidelijk een trainingsprogramma gevolgd en uit dat middels de uit carbon vervaardigde spoilers, de geprononceerde zijskirts en het speciaal voor dit model ontworpen 19 inch lichtmetaal. Krachtig, maar nog altijd oh zo charmant.

Sierraad
Het is pure verleiding waarop Aston Martin zinspeelt. Als je hartslag nog niet omhoog is gegaan van het sensuele lijnenspel dan wordt je wel geraakt zodra je de van glas gemaakte ‘ingnition key’ in handen hebt. Alsof het een waardevol sieraad is dat in een juwelendoos wordt opgeborgen schuift de sleutel in het dashboard. Een druk op het sieraad brengt vervolgens al je zintuigen in opperste staat van paraatheid. De tellers vliegen uit hun rustpositie, de B&O speakers schuiven geruisloos uit hun stulpje en het navigatiesysteem draait zich om. De eerste keer dat je de V8 wakker schudt zul je het schouwspel niet eens zien, want wie Aston Martin een beetje kent weet dat je getrakteerd wordt op een sonore brul die zijn weerga niet kent. En die schakelt al je andere zintuigen even helemaal uit om je volledig op de lokroep te richten. Oh, genieten! Als je nog niet verleid was door zijn uiterlijk dan gooien de motor en het speciaal voor deze V8 Vantage S ontwikkelde uitlaatsysteem alle charmes wel in de strijd om je in te palmen. Ik was persoonlijk al verleid door het uiterlijk, maar die sound die ten gehore komt bij het starten zorgt voor eeuwige liefde. En dan hebben we nog geen meter gereden!

Gewichtsbesparing
“Even aan elkaar wennen”, dat is de gedachte tijdens de eerste kilometers met de V8 Vantage S. Het is het respect dat de Britse bolide bij je afdwingt. Gezeten in de magnifieke kuipstoelen cruisen we door het eclatante Eiffel-landschap terwijl de vloeistoffen langzaam op temperatuur komen. Die kuipstoelen zijn overigens vervaardigd uit een combinatie van carbon en kevlar en besparen maar liefst 17 kg gewicht ten opzichte van de standaard exemplaren. Het is één van de vele maatregelen die Aston Martin heeft genomen om tientallen kilo’s gewicht te besparen. Carbon exterieurdelen, lichtgewicht wielen en niet in de laatste plaats een nagelnieuwe versnellingsbak. Deze Sportshift II transmissie, die direct achter de cockpit ligt, is niet alleen 20 kg lichter dan zijn voorganger, maar ook sneller en alerter. De Sportshift II is, net als in de Lamborghini Gallardo en Audi R8, een gerobotieerse handbak die elektronisch wordt aangestuurd. Sneller dan wanneer je zelf de pook ter hand neemt, maar ook lichter en minder complex dan bijvoorbeeld een bak met dubbele koppeling. Het is wel weer even wennen, vooral op lage snelheden, want de bak schakelt enigszins hortend en stotend van het ene verzet naar het andere. Maar het is het karakter van een bak als deze. En het past absoluut bij de auto. Lekker rauw. Maar hij lijkt ook een beetje chagrijnig. En vind je het gek? Hij weet wat ‘ie in huis heeft en dat laat ie je graag ervaren.

Oorstrelend
Het was even de nodige moed verzamelen, maar na een uurtje rijden vliegen we van de ene bocht naar de andere. Op sensationeel hoge snelheid! Met de magnesium flippers achter het stuurwiel werken we de versnellingen in razend tempo af. Het gevoel dat de V8 Vantage S geeft is daarbij verbijsterend. Elke bocht die je uit accelereert laat je weer een beetje schroom achter je. Lef is wat ervoor in de plaats komt. Maar ook vertrouwen. En een steeds minder diep terugzakkende snelheidsmeter. Tenzij het noodzakelijk is, maar dan kun je bogen op vier imposante schijfremmen die hun taak maar al te goed begrijpen. Het kloppende hart voorin produceert rond de 7.300 tpm maar liefst 436 pk en een geluid dat onbeschrijfelijk is. Vanaf 3.500 tpm gaat er een klep in het uitlaatsysteem open en wordt je getrakteerd op oorstrelende klanken. Zo ongelofelijk mooi dat we gerust durven te stellen dat dit één van de mooist klinkende, misschien zelfs wel dé mooist klinkende auto is waarmee we ooit op pad zijn geweest.

Scherper en uitdagender
Terwijl de dag vordert en de wegen in de Eiffel mooier en mooier worden krijgen we steeds meer ontzag voor de ingenieurs van Aston Martin. De V8 Vantage was al een sublieme auto, maar de Britten hebben het voor elkaar weten te krijgen om alle opgedane (race)ervaring in deze S te stoppen en daarvan een nog scherpere en uitdagendere auto te maken. De besturing is nog directer, het onderstel nog beter afgesteld en de reactie op het gaspedaal nog alerter. De V8 blijft ondertussen uithalen produceren waar Adele jaloers is. Schitterend! En verslavend ook. Zeker als we langs een bergwand rijden en ons raampje even laten zakken galmen de klanken van de achtcilinder door en rond de auto om onze trommelvliezen te strelen. Het B&O-audiosysteem dat Aston Martin monteert laten we uit, hoe geweldig het ook klinkt. Tegen de machtige geluidservaring die de V8 Vantage S levert kunnen zelfs de beste artiesten ter wereld niet op. En de rijervaring in zijn algemeen? Die is onbeschrijfelijk. De besturing geeft je het gevoel één met de auto te zijn, de wegligging is fenomenaal en de beleving ongekend. De Italianen staan erom bekend om een ongelofelijke belevenis op vier wielen te bouwen, maar die Britten hebben voor eens en voor altijd bewezen daar niet voor onder te doen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Aston Martin V8 Vantage S
Redactie
Door Redactie

Zoeken