Tests

Dondersteen: Ford Mustang Boss 302

Dondersteen: Ford Mustang Boss 302

Het reanimeren van een icoon blijft een hekelpunt. Geoorloofd of niet hangt af van het doel en resultaat. De beoogde missie van de opnieuw tot leven gewekte Mustang Boss 302 is ogenschijnlijk simpel: de BMW M3 verslaan op Laguna Seca. Onze interesse is in ieder geval gewekt.

Het eeuwenoude principe achter een muscle car is voor elke autoliefhebber duidelijk. En hoewel het vaak op een haat-liefde discussie uitloopt broeit er altijd een bepaalde emotie op. Waar het echter nooit los van kwam is van het vooroordeel dat een ‘Yank’ nooit snel op het circuit kon zijn. Tijd om dat te veranderen aldus de Ford Motor Company die in 1969 al een poging deed dit cliché uit te wissen. Toentertijd voerde Ford een deels geslaagde poging uit met de 290 pk sterke Boss 302. Op het circuit veruit de snelste Mustang in de jaren ’60 dankzij drie belangrijke ingrediënten; een hoogtoerige V8, een fraai uitgebalanceerd onderstel en een handgeschakelde versnellingsbak voor optimale controle. Anno 2011 zijn we ruim veertig jaar technische innovatie verder, maar dat verhield Ford er niet van dezelfde strategie te gebruiken voor de hedendaagse Boss. De jacht op de BMW M3 werd daarmee letterlijk (zie het kenteken) en figuurlijk op historische wijze geopend!

Afgunst kwekend
De Mustang Boss 302 begroet ons met een arrogante blik. Alsof hij zojuist ruziënd is weggelopen uit een nieuwe Hollywood blockbuster. Bepaald niet fris, eerder agressief en onguur. De ‘Competition Orange’- lakkleur met bijpassende gitzwarte striping onderstreept dit en zorgt tevens voor een fysieke knipoog naar het verleden; naar de Boss van weleer. Het uiterlijk van de Amerikaan maakt net als destijds weinig vrienden, maar wekt jaloezie en afgunst op. ‘Zie mij pure kracht uitstralen’, lijkt de Amerikaan te zeggen. Imponerend. Zelfs wanneer hij rustig op de parkeerplaats staat te wachten. En ook in het interieur worden we manmoedig ontvangen. De robuuste vormen van het zwarte kunststof laten het dashboard even Amerikaans ogen als de carrosserie. Het is dan ook des te opvallender dat de materiaalkeuze redelijk verfijnd is. Het lijkt zowaar een revolutie ten opzichte van de vorige generatie muscle cars, dat vaak zeer hard en bepaald niet hoogwaardig overkwam. Het afbrokkelen van het stereotype vooroordeel begint daarmee op een onverwacht onderdeel.

Begrensde mogelijkheden
We zullen slechts één dag in het bezit zijn van de Boss 302 dus staan te popelen om hem uit te laten. Toch beginnen we met een sneak peak onder de gespierde motorkap waar een potente V8 op dat moment nog in rust ligt. Met z’n vijf liter inhoud – 302 verwijst naar het aantal cubic inches per cilinder – behoorde hij vroeger niet tot de top in zijn segment, maar met de hedendaagse ´downsize´-trend is dit wel anders. Tijden veranderen. Niet de honger naar zoveel mogelijk vermogen. De moderne Boss 302 is begenadigd met een maximum van 444 pk, volledig vrijkomend bij 7.400 tpm. Voor een Amerikaanse achtcilinder opvallend hoog. Minstens zoveel indruk maakt het koppel van 515 Nm. Ontzagwekkende prestaties zijn bij voorbaat dus gegarandeerd. Voor de volledigheid noemen we alvast de cijfers: van 0 naar 100 km/h raffelt deze Mustang in slechts 4,3 seconden af en topsnelheid, die is met een vette knipoog naar de Duitse gebruiken elektronisch afgeregeld op 250 km/h.

Tractors
Al snel wordt ons het historisch erfgoed van de Mustang Boss 302 duidelijk. Het design van de Mustang mag dan wel typisch Amerikaans zijn, de manier waarop de ruige achtcilinder zijn kracht afgeeft past bij het karakter van een Europeaan. Krachtig onderin, maar met een overduidelijke voorliefde voor hoge toeren. Het resultaat is een verbluffend bereik over de gehele linie waarbij de V8 onze trommelvliezen met een overdaad aan decibellen vult. Een waanzinnig gebulder dat het potentieel van de krachtbron verder verrijkt. Maar hoe ruig de krachtbron ook klinkt, het staat in schril contrast met de relatief verfijnde afstelling van het onderstel en besturing. De Mustang Boss 302 degradeert daarmee zijn vader, opa en grootvaders tot tractors. Voor dit type auto is het haast ongekend hoe levendig en lichtvoetig de 1.663 kg wegende Amerikaan zich gedraagt in heftig bochtenwerk. Zowaar stabiel en scherp, al wordt de Boss op de grens redelijk gecompliceerd. Dit is bepaald geen beginnersauto. Iets te enthousiast of te overmoedig en de staart gedraagt zich als een Amerikaan bij McDonalds. Wie meer controle heeft over zijn ledematen ervaart het ware ‘Boss’-gevoel en zal prompt begrijpen waarom deze Mustang de M3 daadwerkelijk het vuur aan de schenen kan leggen. Op Laguna Seca dan.

Dondersteen
Bloedsnel in een rechte lijn, trefzeker in de bocht en tegelijk de ‘Dennis the Menace’ onder de Mustangs. Ook bij deze reïncarnatie werkt het stopteken van verkeerslichten als een rode lap op mens en machine. Het zal het geweten van de bestuurder sussen dat rubber een uitstekend te recyclen substantie is. Het neemt echter niet weg dat het model by far de best sturende Mustang ooit is en overduidelijk lonkt naar de kunsten van de Europese concurrentie. Natuurlijk is de Ford niet zo geciviliseerd en hoogwaardig als zijn doelwit, maar de twee zijn qua pure snelheid gewaagd. Des te jammer is het dan ook dat de ‘Yank’ niet officieel in Nederland te consumeren is. Uiteraard is de inhalige overheid hier de schuldige van; zij zouden zonder enige schaamte de vanafprijs van 40.000 dollar in Amerika naar een absurde € 90.000,- voor ons opdrijven. Eeuwig zonde, al schijnt er een dappere ondernemer in Friesland te zijn met twee exemplaren in bezit. Hij durft... maar wie nog meer?

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Dondersteen: Ford Mustang Boss 302
Redactie
Door Redactie

Zoeken