Tests

Seat Mii

Seat Mii

Na zeven jaar keert Seat terug in het A-segment. De gloednieuwe Mii is meteen herkenbaar als adequate stadsauto en waar beter dan in het bruisende Barcelona, met z’n karakteristieke straatjes, indrukwekkende monumenten en tegelijk moderne levensstijl, kun je een eerste ontmoeting met dit guitige Spanjaardje plannen. Gezelligheid alom.

Toen de Arosa in 2004 stilletjes maar voldaan het toneel verliet was het voor Seat wachten op een gewenste opvolger. Eigen geld om een compacte auto te ontwikkelen was er niet, en zodoende werd er krediet gevraagd aan Duitsland. Moeder Volkswagen had echter net zelf geboorte gegeven aan een kleine – de Fox – en dus kon Seat een generatie lang in zijn eigen vet smoren. Een moeilijk te verkroppen besluit jegens de Spaanse fabrikant dat ondertussen het A-segment alsmaar geliefder en groter zag worden terwijl het bedrijf het al zo moeizaam had. Medio volgend jaar krijgt Seat – dan wordt de Mii gelanceerd – eindelijk waar het zolang op hoopte en nodig had. Ze zijn terug met een nieuwe Arosa, ditmaal heel modieus Mii genaamd. De kleine Seat is samen met de Volkswagen Up! en Skoda Citigo ontwikkeld en zodoende andermaal geen eigen model, maar dat behoeft geen nadelige effect op te leveren; zie het gigantische succes van de samenwerking tussen PSA en Toyota (Peugeot 107, Citroën C1, Toyota Aygo). Voorlopig heeft Seat enkel baat in dit verhaal door te kunnen delen in de ontwikkeling- en opstartkosten en daarmee hun passiva zo min mogelijk te verzwaren. Eventueel zou ook de klant er zijn voordeel mee kunnen doen, maar daarvoor is het nog wachten op de prijzen.

Ibiza
Natuurlijk is het des te mooier om een nieuw model geheel in eigen beheer tot stand te laten komen, maar soms kun je eenmaal niet alles wensen. Gelukkig heeft Volkswagen de touwen niet te strak aangetrokken en Seat wel enigszins de vrije hand geboden om de Mii van een eigen identiteit te voorzien. Een onderscheidend gezicht dat in lijn ligt met Seat’s laatste studiemodellen. Weliswaar misschien wat eenvoudig van vorm, maar zeker niet ongewenst.
Bewust van Seat of niet, recht van voren zien wij in de Mii zelfs een beetje Arosa in terug. Zeker in het rood maakt de Mii in de smalle straatjes van Barca een spontane indruk. Maar ook best volwassen. De Seat Mii behoort dan ook niet tot de allerkleinsten op de automarkt. Met een lengte van 3,56 meter, breedte van 1,64 meter en de hoogte van 1,48 meter is hij niet een zo heel veel compacter dan een Ibiza.

Efficiënte indeling

Met de wielen zo ver mogelijk op de hoeken van de carrosserie creëerden de ontwerpers een zo ruim mogelijk interieur. Een resultaat dat staat, want personen met een gemiddeld postuur kunnen in de Mii prima achter zichzelf plaatsnemen. En de relatief ruime tweede zitrij ging niet eens ten koste van de bagageruimte. Die moet met 251 liter toch voldoende plek bieden voor de wekelijkse boodschappen. Wij konden onze reiskoffertjes plus wat uitgereikt leesvoer er makkelijk in opbergen. Maximaal is er 951 liter voorhanden door simpelweg de rugleuning van de achterbank neer te klappen.

Duitse stemming

Terug naar de voorste zitrij waar een minimalistisch dashboard grotendeels de sfeer in het interieur bepaald. Geen invloeden van Gaudi’s fraaie Barcelonese architectuur hier, maar eenvoud en duidelijkheid tekenen het binnenste van de Mii. Als bestuurder grijp je geen moment verkeerd naar de bedieningselementen, al kunnen we het ons voorstellen dat de beoogde jeugdige doelgroep ietwat meer frivoliteit had gezien. Het oogt nogal steriel. De terugkomende kleur van het exterieur in de deurpanelen vijzelt het geheel wat op, maar naar een handtekening van een Spaanse kunstenaar is het vergeefs zoeken. Aan de andere kant kun je je afvragen of dit van belang is bij dit type auto. Consumenten winkelend in deze klasse hechten veelal meer waarde aan bouwkwaliteit en afwerking en daarover is ons oordeel louter positief. Eenzelfde compliment valt ten deel aan het optionele navigatiesysteem dat perfect in het blikveld van de bestuur is gepositioneerd en tevens als uitgebreide boordcomputer dient.

Meer dan een stadsauto
Barcelona, op een steenworp afstand van geboorteplaats Martorell, is als een thuis voor de Mii. De kleine straten, overvolle verkeerspleinen en piepkleine parkeerplaatsen trotseert de auto met speels gemak. De Seat is wendbaar, comfortabel en werkt zichzelf vluchtig door het verkeer. Maar de Mii is meer. Meer dan een simpele stadsauto. Zo komt hij ook prima mee op de snelwegen in en rond de Spaanse havenplaats waarbij het opvallend stil blijft in het interieur. Bijkomend pluspunt is dat het comfortabel afgestelde onderstel buiten de bebouwde kom goed uit de verf komt. De overgebleven zwakke schakel zou dan nog de krachbron kunnen zijn, maar ondanks dat deze slechts één liter groot is en drie cilinders kent blijkt ook deze geen issue te vormen. We hebben het dan over de 75 pk sterke variant. Ga je voor dezelfde driepitter met 60 pk, dan moet er rekening mee houden dat geduld soms een schone zaak is.

Wie van de drie
Het moge duidelijk zijn, de Up!, Citigo en de Mii horen op de shortlist van hun doelgroep. De ervaring met de Up! gaf dit al te kennen en de eerste testkilometers met de Seat Mii bevestigt dit nogmaals. Voor consumenten zorgt dit echter voor een nieuw probleem, want welke van de drie familieleden te kiezen? Wij hebben hierop geen passende oplossing aangezien de kwaliteiten van het VAG-trio op gelijk niveau staan. De servicegraad van de dealer, de merkidentiteit en de prijs zullen de doorslag moeten geven. Een luxeprobleem.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Seat Mii
Redactie
Door Redactie

Zoeken