Tests

Jaguar XF 2.2D

Jaguar XF 2.2D

De meest bevlogen versus de minst milieubelastende Jaguar ooit in serie gebouwd. De XKR-S versus de XF 2.2D. Een reis naar en een vlucht over de Nürburgring. Een dag van uitersten. Een dag volledig in het teken van Jaguar.

Nee, niet deze XF 2.2D zal de Nürburgring betreden. Daarvoor staat namelijk de XKR-S aan het einde van onze reis naar Nürburg klaar aan de poort van de befaamde ‘Groene Hel’. Maar voordat we daar überhaupt arriveren stappen we in de XF met nieuwe dieselmotor. Het is de zuinigste en schoonste Jaguar ooit gebouwd en voor de Britten absoluut het belangrijkste model. Met ruim 34.000 verkochte exemplaren in 2010 zelfs het volumemodel. In schril contrast staat dit echter tot de aantallen die bijvoorbeeld BMW van de 5-serie produceert. Alleen van de sedan al verkochten de Duitsers afgelopen jaar een kleine 180.000 exemplaren. Een dergelijk afzet zal Jaguar op korte termijn nooit kunnen behalen, maar een graantje meepikken doen de Britten graag. Sterker nog, ze zullen wel moeten.

Nosejob
In de strijd om marktaandeel werd de XF vlak voor de zomer grondig vernieuwd. Uiterlijk heeft Jaguar het omstreden front daarbij letterlijk strakgetrokken. Scherp gesneden koplampunits kijken agressief de wereld in en zetten de prominent gestileerde grille extra kracht bij. Het is meteen het meest opvallende dat de designers in Engeland hebben gewijzigd. Eenmaal het front voorbij toont de XF enkel wat subtiele vernieuwingen. Meer was er ook niet nodig. De XF is een Jaguar in hart en nieren die de rijke en sportieve historie combineert met de klassieke kenmerken die we van het merk evenzo gewend zijn. Een geslaagd design dat veel reacties opwekt. Louter positief overigens.

Interieurdesign
Met de komst van de XF maakte Jaguar voorgoed een einde aan de kritiek die men te verduren heeft gekregen op haar interieurs. Niet alleen kwalitatief stond de XF al in zijn beginjaren op een veel hoger niveau dan welke Jaguar ook, maar zeker qua design wisten de Britten te verrassen. Van klassiek is geen sprake meer, de XF is modern, sportief en onderscheidend. Uniek zijn bijvoorbeeld de ventilatieroosters die open draaien als de motor wordt gestart. En wat te denken van de unieke Jaguar Drive Selector, een draaiknop die de kenmerkende J-gate van de Britten heeft vervangen. Qua materialen is het al evenzo geen ‘Jag’ van weleer meer. De XF evenaart het niveau van het befaamde Germaanse trio en moet enkel qua afwerking zijn meerdere erkennen. De sluitnaden zijn conform de huidige stand van zaken in de hogere klasse echter net wat te groot. Storend? Welnee. Maar we moeten kritisch blijven. Aan de andere kant is het pure muggenzifterij, want de perfecte auto bestaat nu eenmaal niet. Ook op het beste van het beste valt wel wat af te dingen. Kortom, de Britten doen eigenlijk gewoon uitstekend mee.

Navigatiesysteem
Zit je eenmaal in de XF dan voel je je al gauw geborgen. De vernieuwde stoelen bieden veel ondersteuning aan de ledematen en blijken ook na enkele honderden kilometers nog altijd veel comfort te bieden. Ergonomisch is alles gepositioneerd waar je het verwacht. Wel jammer dat de Britten, ondanks dat het systeem vernieuwd is, hebben gekozen voor een touchscreen in plaats van een systeem met een draai-/drukknop zoals Audi (MMI), BMW (iDrive) en Mercedes (Comand Controller) dat hebben gedaan. Het aanraakscherm in de Jaguar zit net iets te ver weg voor een optimale bereikbaarheid en qua snelheid en gebruiksvriendelijkheid hebben we ook wel eens betere software meegemaakt. Het navigatiesysteem is nog afkomstig uit de tijd waarin Jaguar innig samenwerkte met Volvo, en ook in de Zweedse modellen verliezen we nog wel eens ons geduld bij de bediening ervan. Met name de vele instructies en herhalingen wekken de nodige irritaties op.

190 pk en 450 Nm
Hét nieuws waar het in deze XF daarentegen om draait huist onder die uitgestrekte, gespierde motorkap. Ook de Britten hebben ingezien dat de Europeaan massaal voor een viercilinder kiest. We konden eerder in Engeland al eens een ‘rondje om de kerk’ met een prototype waarin deze nieuwe diesel in de motorsteunen hing. Ondanks de korte testrit waren we toen al enthousiast. Welnu, dat enthousiasme is tijdens onze bijna duizend kilometer lange trip door Duitsland met de 2.2D alleen nog maar versterkt. Het blok weet met zijn 190 pk en 450 Nm opvallend sportief te presteren. De nul naar honderd sprint verloopt in een keurige 8,5 seconden en op alle snelheden laat het koppel van zich spreken. Zeker dankzij de combinatie met de nagelnieuwe achttraps automaat is de XF een smeuïge en prettige reisgenoot. Op de Autobahn weten we vele tientallen kilometers achtereen het alleenrecht op de linkerbaan op te eisen en laat de Brit met zijn imposante front heel wat Duitsers naar rechts dirigeren. Zelfs rond de 200 km/h betekent het verder intrappen van het gaspedaal nog altijd een vlotte versnelling en bij 220 km/h schakelt de bak nog rustig naar het hoogste verzet.

Silte overheerst
Let wel, het gaat hier om een middenklassemotor in een 1.745 wegende topklasse limousine van net geen vijf meter lengte. Het bewijst maar weer eens dat de autobranche continu in beweging is en langzamerhand de behoefte voor meer dan vier cilinders bij het publiek wegneemt. Qua raffinement en zonder meer ook motorgeluid wordt een zes- of achtcilinder niet gehaald. Zal het ook nooit doen, maar toch klinkt de 2.2 absoluut naar tevredenheid. Bovendien, wat krijg je er werkelijk van mee. Auto’s, zeker in deze klasse, zijn der mate geïsoleerd dat stilte overheerst.

Glooiende en bochtige binnenwegen
Niet per se gebonden aan de viercilinder dieselmotor staat ook het rijgedrag van de Brit op een hoog niveau. Jaguar aast met de afstelling merkbaar op de modellen van Audi en BMW en met een directe besturing plus solide onderstel komt het daar ook heel dicht bij in de buurt. Als we de Duitse Autobahn verlaten om onze weg richting Nürburg over glooiende en bochtige binnenwegen te vervolgen wordt het comfort ingeruild voor rijplezier. Dit smaakt naar meer…

Nürburgring
En meer kregen we die dag ook! Na de XF te hebben geparkeerd voor het Nürburgring Testcenter van Jaguar stappen we in de XKR-S. We verruilen onze relatief comfortabele fauteuil in de zuinigste en schoonste Jaguar ooit voor een met leer beklede kuipstoel en een racehelm en stappen in de snelste auto die het merk ooit in serie produceerde. Een auto die laat zien waartoe Jaguar in staat is, maar ook een dag waarmee de Britten ons willen laten zien waarom men nu juist de Nürburgring zo intensief gebruikt. Ook voor gewone modellen. Dus ook voor de XF 2.2D die hier zijn testronden heeft gemaakt.

Beïnvloeding
Tot slot terug naar die XF 2.2D. Kan hij een vuist maken in dit segment waar drie auto’s al sinds jaar en dag de dienst uitmaken? In theorie zeker. Maar helaas (voor Jaguar) spelen er in de praktijk meer factoren een rol om de dominerende partijen van hun troon te stoten. Daarbij, ook zij maken steengoede auto’s, net als de Japanners die tevergeefs een poging doen. Kortom, de Jaguar XF is een dijk van een auto met net als iedere andere heus wel een misser. Ook de viercilinder diesel maakt een voldane indruk. Maar hoe overtuigend we ook kunnen zijn, uiteindelijk beslist de koper. Wij fungeren slechts als leidraad, en die leidt op het moment van schrijven naar de vernieuwde XF. Beïnvloeding? Een beetje, maar volkomen verdiend als je het ons vraagt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Jaguar XF 2.2D
Redactie
Door Redactie

Zoeken