Tests

Honda Civic: revolutionaire evolutie

Honda Civic: revolutionaire evolutie

Toen de achtste generatie Honda Civic in 2004 werd gepresenteerd konden we niet anders dan spreken van een ongekende revolutie. Honda’s CEO Takanobu Ito spreekt in het geval van deze negende generatie van een revolutionaire evolutie. Evolutie in de zin van het voortborduren op bestaande succesfactoren, maar toch revolutionair aangezien de Civic bijna tot het laatste schroefje compleet nieuw is.

Het behouden van de goede punten, maar het perfectioneren van de mindere, dat stond centraal bij de ontwikkeling van deze nieuwe Honda Civic. Die verbeterpunten inventariseerde Honda aan de hand van onderzoeken onder bestaande Civic-rijders, maar vooral ook potentiële klanten die uiteindelijk juist niet voor de Japanse hatchback kozen. Waardevolle informatie voor het ontwikkelingsteam om te bepalen wat te behouden en wat te verbeteren. Is Honda er daarmee in geslaagd de Civic fors te verbeteren?

Durf en karakter
Designtechnisch wist de Civic tijdens zijn de debuut op de IAA in Frankfurt in eerste instantie lauwe reacties teweegbrengen. Gevoelsmatig had Honda zich er wel heel gemakkelijk vanaf gemaakt. Maar niets is minder waar blijkt wanneer we beide generaties gebroederlijk naast elkaar aantreffen. Er is wel degelijk sprake van een aanzienlijk verschil. Het spreekt naar onze mening onvoorwaardelijk in het voordeel van de nieuweling. Het futuristische van zijn voorganger heeft plaats moeten maken voor een iets meer behouden vormgeving. Vooral volwassener ook. Is de Civic daarmee saai geworden? Welnee, het is nog steeds de meest sprekende verschijning in zijn segment. Hij ademt pure sportiviteit, durf en karakter.

Gevechtsvliegtuig
Die bijzondere vormgeving kon niet ieders handen meteen op elkaar krijgen, maar had ook aan de praktische kant zijn keerzijde. En zodoende kijken we bij het instappen geheel tegendraads eerst in de binnenspiegel in plaats van naar voren. De enorme balk die de achterruit in tweeën deelt nam bij de vorige generatie namelijk nogal wat zicht naar achteren weg. Een probleem dat samen met het algemene zicht rondom een belangrijk verbeterpunt werd. Nog altijd niet optimaal, maar zo hinderlijk als bij de vorige kunnen we het niet meer noemen. Werpen we gewoon een blik naar voren dan zien we een uitermate futuristisch dashboard dat volgens Honda is geïnspireerd op moderne gevechtsvliegtuigen en de cockpit van sportauto’s. De vele displays en knopjes roepen ontegenzeggelijk een associatie op met een vliegtuig, maar de ergonomie komt het niet ten goede. En de materialen? Die zijn verbeterd, maar nog altijd overheersen harde kunststoffen. Jammer, want de Europeaan is op dit gebied enorm verwend. Ergonomisch eigenlijk hetzelfde oordeel. De vele digitale en analoge tellers, maar ook de talloze knopjes ogen niet alleen rommelig en onsamenhangend, het zaait ook verwarring qua bediening en intuïtief gebruik. Grootste punt van kritiek hebben we echter op het navigatiesysteem dat zo uit een aftersales-catalogus afkomstig lijkt. Het stelt niet alleen teleur als het aankomt op grafische weergave, maar ook instructie. Het nog geen honderd kilometer lange traject van het vliegveld in Malaga naar ons hotel was voldoende voor het systeem om ons een aantal keren verkeerd te sturen.

Enorme kofferbak
Grote tevredenheid onder Civic-rijders kan op het conto van de interieurruimte worden geschreven. Vreemd, want wij hadden er juist kritiek op. Voorin is het de beperkte hoofdruimte die opvalt. Het heeft alles te maken met de positie van de brandstoftank die in tegenstelling tot veel auto’s onder de voorstoelen gemonteerd is in plaats van onder de achterbank. Je zit daardoor relatief hoog. Zeker als je sportief ‘in’ de Civic wilt zitten gewoonweg té hoog. De positie dient echter een specifiek doel. Dankzij de verplaatsing van de tank kon Honda haar zogenaamde Magic Seats monteren waarmee de achterbank omhoog te klappen is. Het biedt de ruimte om een fiets rechtop mee te nemen of een extra grote doos te vervoeren en is al sinds de vorige generatie Civic een veelgeprezen mogelijkheid. Wie de achterbank gewoon als zitplaats gebruikt loopt echter tegen hetzelfde probleem aan als voorin: een beperkte hoofdruimte. Tot een lichaamslengte van 1,85 meter is er fatsoenlijk te zitten, maar wie ook maar een centimeter langer is, stoot met het hoofd tegen dak. De beenruimte is eveneens minder dan menig concurrent. Waar komen die positieve beoordelingen over de ruimte van de Civic dan toch vandaan? Wel, daar kom je achter zodra de achterklep wordt geopend. Met 470 liter is de kofferbak dusdanig groot dat de Civic gemiddeld genomen 100 liter meer bagageruimte biedt dan zijn concurrenten. En dat is fors!

Onderstel als geen ander
Rijden. Ja, dat kunnen we ons van de achtste lichting Civic’s nog maar al te goed herinneren: wat een heerlijk sportieve hatchback was dat. Maar ook stevig, volgens veel klanten zelfs oncomfortabel. Die kritiek werd ter harte genomen en wat ons betreft verdienen de ingenieurs die zich met het onderstel hebben beziggehouden het grootst mogelijke compliment. Wat een fantastische balans heeft men daarin weten te creëren. Het onderstel voelt solide en biedt sportiviteit, maar weet ook de slechtste wegen in het zuiden van Spanje – en die zijn soms echt slecht – bijna glad te strijken. Sportieve bochtencombinaties bieden keer op keer een plezier om te nemen en de Civic laat zich echt niet van de wijs brengen. Des te jammer is het dan ook dat de besturing zo licht en onnatuurlijk is. Dat kan Honda beter weten we uit ervaring. En als ze dat gedaan hadden kon dit zomaar eens te best rijdende auto in zijn klasse zijn geworden.

20%, maar toch 150 pk
Het motorengamma bestaat net als voorheen uit twee benzinemotoren en één diesel: de 2.2 i-DTEC. Een ogenschijnlijk zware motor, maar wel een die maar 110 g/km uitstoot (verbruik 4,2 l/100 km) en daarmee in aanmerking komt voor 20% bijtelling. Hij valt daarmee in de categorie van de spaarvarkens die dikwijls als ‘eco’ bestempeld worden. En toch weten ze er 150 pk en 350 Nm uit te persen. Als je je bedenkt dat Honda nog maar een decennium lang zelf dieselmotoren ontwikkelt zijn complimenten hier op zijn plaats. Het blok blijkt ook in de praktijk weinig tekort te komen. In 8,3 seconden weet de Civic ermee naar 100 km/h te accelereren met enkel ten tijde van versnellen een te horen dieselbrom. Op constante snelheid is het blok fluisterstil, iets dat überhaupt voor de Civic geldt.

Turbo?
Behalve de diesel – die zo’n derde van de verkopen voor zijn rekening moet gaan nemen – reden we ook met de 1.8 i-VTEC; verreweg de populairste motorvariant. Het blok levert een keurige 142 pk en is typisch Honda want tot hoog in de toeren aanspreekbaar. Onderin mis je echter het karakter van moderne turbomotoren en komt de viercilinder loom over. Er moet flink toeren worden gemaakt om op snelheid te komen. Je schakelt – zeker in het bergachtige gebied van het Spaanse Estepona – regelmatig terug. Een straf is dat overigens niet want de bak laat zich heerlijk van verzet veranderen. Precies zoals het past bij de sportieve inborst die de Civic oproept.

Conclusie
Concessies. Dat is het gevoel dat de Honda Civic ons geeft. Honda heeft uitgebreid onderzoek gedaan om de Civic te verbeteren waar nodig, maar ook de sterke punten juist te behouden. Wat ons betreft pakt het niet in zijn geheel goed uit. Er zijn in alle richtingen concessies gedaan. Het onderstel is subliem, maar de besturing daarentegen veel te licht. De ruimte voor de inzittenden is beperkt, maar de kofferruimte is juist gigantisch. En de dieselmotor overtuigd absoluut, maar de benzinemotor mist souplesse. Die handige Magic Seats kunnen ook op het lijstje met pluspunten, maar je kijkt vaker tegen het dashboard aan. En dat oogt helaas rommelig, is overwegend gemaakt van harde kunststoffen en biedt plaats aan een matig werkend navigatiesysteem. Het design is daarentegen wel een compliment waard. Want of je er van gecharmeerd bent of niet, Honda toont lef en maakt het mogelijk voor een onderscheidende auto te kiezen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Honda Civic: revolutionaire evolutie
Redactie
Door Redactie

Zoeken