Tests

Opel Corsa

Opel Corsa

Door de toestroom aan nieuwkomers in het B-segment zou je de Corsa bijna vergeten. De compacte Opel is al sinds jaar en dag een vertrouwde verschijning met een evenzo gekend karakter. Een facelift begin dit jaar zette de Corsa weer fris in de showrooms. En dat vormde reden genoeg voor een kennismaking.

Hoe subjectief ook, naar onze mening is de Opel Corsa nog altijd één van de meest frivole verschijningen in zijn klasse. Het was ook de auto die bij zijn introductie in 2007 voor het eerst duidelijk onderscheid maakte tussen de drie- en vijfdeurs. Waar de vijfdeurs zich meer op de praktisch ingestelde automobilist richtte, moest de driedeurs een sportievere en jongere doelgroep aanspreken. Opel heeft hier vorm aan gegeven door de vijfdeurs vrij degelijk neer te zetten. De andere variant straalt door het in mindering brengen van twee portieren bij voorbaat al (meer) sportiviteit uit. Voeg daar de naar achteren steeds breder wordende heupen aan toe en de sportieve aspiraties komen vanzelf bovendrijven. Simpel, maar doeltreffend.

GSi
Denk Opel en sportief en je komt al gauw uit bij de lettercombinatie OPC. Het jonge sportlabel van Opel is niet zo beladen als de badge GTI van Volkswagen (en eigenlijk ook Peugeot) en daar is met name het nog beperkte erfgoed de oorzaak van. Dacht je een decennium geleden aan sportieve Opels, dan maalde je in de marketingterm GSi met de Kadett GSi en Astra GSi als voornaamste smaakmakers. Jeugdsentiment alom, maar Opel liet de naam helaas verstoffen en verkwanselde daarmee haar erfgoed. Af en toe probeerden ze het opnieuw, maar door nauwelijks meer dan een paar van deze historische emblemen op de Corsa te plakken kom je er niet. Dat moeten ze ook weten in Rüsselsheim. GSi is daarom op sterven na dood. Een spijtig en tevens belangrijk verlies voor Opel. Maar misschien glooit er hoop aan de horizon. Geen allerhande fancy labels daarvoor, wel een dito kleurstelling.

Color Line
Deze door ons gereden knalgele Corsa moet die ontstane leegte van de Corsa GSi gaan opvangen. Het hart wordt gevormd door een 1.6 liter turbomotor met een vermogen van 150 pk. Inderdaad, hetzelfde blok alsook in de GSi lag. Ditmaal prijken er op de zijkant echter OPC-badges. Niet standaard, want ze zijn onderdeel van het door de fabriek optioneel gemonteerde OPC Line pakket (€ 1.100,-) bestaande uit een uitlaatsierstuk, voor- en achterspoilerlip, zijskirts en een spoiler op de achterklep. Maar dat is niet alles. Deze turbomotor is enkel leverbaar in driedeurs trim en als zogenaamde Color Edition. Naast diverse opties behelst dat pakket ook het in Black Sapphire gespoten dak, donker getinte lichtunits en donker getinte ramen. Het Color+ pakket voegt daar voor € 695,- nog eens 17 inch lichtmetalen wielen, cruise control en een boordcomputer aan toe. Het geheel mag zonder meer smakelijk genoemd worden. Vooral als je lef hebt en voor de carrosseriekleur Sunny Melon kiest komt de Corsa als een waardige GSi-opvolger over.

Opel-geel
Die knalgele kleur verwelkomt je ook in het interieur. Het overwegend zwarte dashboard wordt namelijk krachtig versierd dankzij de gele ventilatieroosters. Even wennen, maar zonder meer gewaagd. Het matcht ook prima bij de Opel-geel gekleurde knopjes en verlichting. Om het geheel compleet te maken is het stiksel in de stoelen eveneens in kleur uitgevoerd. Het interieur is voor de rest zoals je het van een Duitse auto verwacht: keurig afgewerkt, verzorgde materialen en een uitstekende ergonomie. Ruim is het ook, maar praktische ruimte ontbreekt enigszins. De portiervakken zijn vrij klein en ook het opbergvakje voor de versnellingspook is niet al te diep. De kofferruimte is met 285 liter dan weer conform deze klasse. Geheel nieuw is het gemonteerde Touch & Connect-navigatiesysteem dat zich kinderlijk eenvoudig laat bedienen. Dat zien we dikwijls anders. Wel jammer dat het invoeren van een bestemming niet tijdens het rijden mogelijk is.

150 pk
Met meer vermogen dan de gemiddelde middenklasser, 210 Nm aan trekkracht en een 0-100 km/h-sprint in 8,5 seconden weet de Corsa 1.6 Turbo bij voorbaat al aan te spreken. Tel daar zijn sportieve uiterlijk bij op en je kunt je voorstellen dat de verwachtingen best hoog liggen. Nou, daar heeft de Corsa geen moeite mee. Hij maakt ze namelijk absoluut waar. Het blok heeft dankzij de turbo een vrij lineaire opbouw van vermogen, maar weet toch een pittig gevoel te geven. De sportieve brom die het blok produceert past precies bij de auto. Niet te overdreven, daar hebben we immers de OPC voor, maar ook niet zo matig als veel concurrenten. Nee, deze Corsa weet wel hoe hij zijn bestuurder moet inpalmen.
Eenmaal onderweg daagt hij uit om even terug te schakelen, de naald van de toerenteller te laten klimmen en vervolgens lekker snel een bocht uit te accelereren. Het onderstel geeft daarbij veel vertrouwen, maar zoals we van Opel gewend zijn ligt onderstuur altijd op de loer. Het maakt hem speels en uitdagend, maar sommige soortgenoten scoren op dit onderdeel toch net even beter. Waar we dan wel weer heel enthousiast van worden is de besturing. De Corsa stuurt zoals zijn uiterlijk doet vermoeden: lekker direct en met veel gevoel. Ook hier heeft hij een streepje voor op de veelal gevoelloze besturing van zijn opponenten.

Resumé
Eigenlijk is het jammer dat Opel de naam GSi niet meer gebruikt, want deze Corsa leent zich er uitstekend voor. Hij ziet er dankzij de combinatie van de Color Edition, het Color+ pakket en het OPC Line pakket sportief uit, stuurt lekker en de motor combineert een sportieve brom met prima prestaties. Het enige waar Opel iets aan zou moeten veranderen is de relatief hoge zit. Die is net wat te hoog voor het complete gevoel. En de prijs van dit alles? Zoals wij ‘m reden € 23.980,-. Een uitermate concurrerende prijs gezien zijn vermogen, uitrusting en looks. Wat ons betreft dus een prima alternatief voor de bijna zeven mille duurdere Corsa OPC.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Opel Corsa
Redactie
Door Redactie

Zoeken