Tests

Suzuki Swift Sport

Suzuki Swift Sport

Dankzij zijn speelse uiterlijk en innerlijk was de vorige Swift Sport een smaakmaker voor Suzuki. Het doorzetten van het Sport-label was dan ook vanzelfsprekend, maar blijft het oogappeltje in ongewijzigd recept goed evengoed te versmaden? Een rijtest met de nieuwe Suzuki Swift Sport.

Met de Swift Sport begeeft Suzuki zich in een verzadigde markt van compacte hot hatches. Hoewel er talloze overeenkomsten zijn met de GTI-, OPC- en RS-modellen van Europese afkomst, doet het Japanse bedrijf het toch anders. De Swift Sport schreeuwt niet met paardenkrachten, met als gevolg een beduidend lagere vraagprijs. Ten tweede, eigenlijk derde, heeft de nieuwbakken Suzuki nog altijd niets op met allerhande motorische hulpmiddelen. De Swift Sport doet zijn ding nog gewoon op eigen kracht en daarmee behoort het weliswaar tot een uitstervend ras, maar geeft het hem ook een speciaal randje mee. Voorgaande neemt bovendien niet weg dat het rijplezier en funfactor op het niveau van de alternatievelingen kunnen staan.

Rode bies
Maar eerst het kekke exterieur van de Sport. In het verleden is het al vaak een verkoopargument gebleken en dat is bij de nieuwe generatie niet anders. Net als de reguliere modellen oogt de Swift Sport speels en modern, maar komt deze dankzij sportieve toepassingen een stuk atletischer over. De opgewerkte bumpers met additionele koelmogelijkheden rondom, de lichtgewicht 17 inch wielen, een achterspoiler en diffuser met dubbele uitlaatpijpen dragen bij aan het uitstralende potentieel. Binnenin gaat het er beschaafder aan toe. Grootste aanpassingen daar zijn de fijne sportstoelen, het kleine sportstuur en een aantal aluminium accenten. Een contrasterende rode bies op de bekleding zorgt voor de finishing touch.

Blaashulp of geen blaashulp, dat is…

Technisch slaat de nieuwe Swift Sport dus niet dezelfde weg in als zijn directe concurrenten. De Jappen – en daar staan ze ook bekend om – doen vooral hun eigen ding en moffelen geen kleine krachtbron met bijvoorbeeld een turbo of compressor in de motorsteunen; een atmosferische 1.6 liter doet het werk in de Swift Sport. Zo’n tegenwoordig als ouderwets afgepoeierd blok heeft als mogelijk nadeel een hoger brandstofverbruik, maar bevat daarentegen als troefkaart een hoogtoerig karakter, een vanouds gewaardeerde eigenschap bij een hot hatchback. En eenmaal op toeren zijn de 136 pk van de Swift Sport ruim voldoende om vlot voort te bewegen. Van 0 naar 100 km/h doet de Japanner in 8,7 seconden en zijn top tikt net de 200 km/h aan. Geen watervlugge cijfers, maar de één-punt-zes slaat terug met alerte reactie op voetcommando’s en een lekkere snerp die de beleving opzweept.

Volop rijplezier
Het uitgesproken motorkarakter sluit tevens goed aan op de speelse besturing van de auto. Naast scherp en precies is er veel feedback vanuit de beide aangedreven voorwielen. Het tamelijk stevig afgeveerde onderstel helpt hierbij zonder oncomfortabel te worden. Wordt er op de grens gereden dan gedraagt de Sport zich lichtvoetig en levendig. Te hard een bocht induiken resulteert in gering onderstuur. Door het gas te liften is dit op te heffen en kun je weer vol uitaccelereren, tenminste zolang die vierpitter maar op toeren wordt gehouden. Onder de 3.500 toeren per minuut is er weinig fun te halen, daarboven des te meer. Wie zijn best doet kan zelfs een lichte vorm van overstuur opwekken. Bij een te hoog enthousiasme kan de kont van de auto namelijk wat zwieriger aan beginnen te voelen. Het zijn van die fijne kneepjes die Suzuki heeft toegepast om het rijplezier van de Swift Sport naar een hoger plan te trekken, en daar is een surplus aan vermogen niet voor nodig wordt maar eens weer bewezen.

GTI-nie
De concurrentie mag allemaal dan meer vermogend zijn dan de Swift Sport, dat hoeft niet direct een domper te zijn. De vlotte Suzuki biedt bakken met rijplezier en scoort met daarnaast een olijk karakter een minstens zo hoog cijfer als de overige snit van dit kaliber. Prijstechnisch is de € 20.999,- kostende Swift Sport zelfs aantrekkelijker, al moet je er rekening mee houden dat de € 2.500,- duurdere Volkswagen Polo GTI maar liefst 43 pk sterker én met een automatische transmissie uitgerust is. Minder fun gedurende het serieuzere (bochten)werk, maar tijdens het dagelijkse woon-werkverkeer een stuk ontspannender. En zodoende blijft de keus voor de dit type auto vooral een persoonlijke. Eén ding is zeker: spijt is er bij de Suzuki Swift Sport niet snel bij.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Suzuki Swift Sport
Suzuki Swift Sport
Suzuki Swift Sport
Suzuki Swift Sport
Suzuki Swift Sport
Suzuki Swift Sport
Suzuki Swift Sport
Suzuki Swift Sport
Suzuki Swift Sport
Suzuki Swift Sport
Redactie
Door Redactie

Zoeken