Tests

Renault Fluence Z.E.

Renault Fluence Z.E.

Renault geeft toe, de Fluence is als grote sedan niet de meest ideale kandidaat om hun elektrische modellenoffensief in te laten burgeren. De eerste Z.E. maakt dan ook deel uit van een groter doel, het over tien jaar gezien willen worden als ´createur de electric l ‘automobile´.

De verbrandingsmotor afschrijven, dat gaat Renault te ver. Integendeel, ze zien benzine- en dieselmotoren nog een glansrijke toekomst tegemoet gaan. "Elektrische energie is puur een additionele brandstofsoort naast de al bestaande soorten, en uitsluitend voor een specifieke doelgroep." Studies, niet alleen uitgevoerd door Renault, wijzen uit dat tegen 2020 nog altijd maar tien procent van de marktvraag uitgaat naar elektrische auto’s. Evenwel staat dit percentage garant voor een goed gesmeerde boterham, en dat is, los van de maatschappelijke factor, natuurlijk voor Renault de reden om zich intensief te richten op elektrische voertuigen. Doel is om over tien jaar voor ‘createur de electric l ‘automobile’ aangezien te worden. En een goed begin is, ook in Frankrijk, het halve werk.

Voorproefje
De Fluence Z.E. is, samen met de op commerciële activiteiten gerichte Kangoo Z.E., de eerste van in totaal vier elektrische Renaults die voor 2013 gelanceerd gaan worden. In de helft van volgend jaar verschijnt de Twizy, een soort vierwielige, overdekte scooter voor in de stad en kort daarna de compacte Zoe Z.E. waarvan Renault niet wil bevestigen noch ontkennen dat deze de nieuwe generatie Clio belichaamt. Toekomstmuziek waarnaar we vooralsnog enkel nieuwsgierig kunnen zijn. De Fleunce Z.E. biedt echter al aardig inzicht in wat we van deze beter op de ‘elektrische’ automobilist toegespitste toekomstige Renaults kunnen verwachten.

Zakelijk verzoek
Niet hier te koop, wel in landen als Rusland, Turkije en Roemenië, is de klassieke Fluence, in de volksmond ook wel Mégane Sedan genoemd. Op dat model is de Fluence Z.E. vanzelfsprekend gebaseerd. In Nederland zijn vierdeurs modellen minder in trek en dat is ook meteen de voornaamste reden dat Renault zelf eerlijk uitspreekt dat het de Fluence Z.E. meer als een begin van hun elektrische modellenlawine kan worden gezien dan een instant succes. De reden om toch voor een dergelijk autoconcept te kiezen komt voort uit de zakelijke markt. Fleetowners, leasemaatschappijen en ook taxibedrijven zien wel brood in een grote elektrische auto opererend in het C-/D-segment dan een kleine uit de lager geclassificeerde autoklassen.

Vertrouwd
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Leaf van partnerfabrikant Nissan en de Chevrolet Volt is de Fluence Z.E. afgeleid van een al bestaande auto. Renault ziet hierin het voordeel dat overstappen naar een elektrische auto laagdrempeliger is. ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ wordt hiermee deels getackeld. Plaatsnemen en zitten in de Fluence Z.E. doet inderdaad niet anders aan dan ieder andere Renault. Van hightech snuisterijen, allerhande oplichtende, signalerende figuurtjes en stimulerende ecomodussen is niets te vinden in de elektrische Fluence. Dezelfde materialen, dezelfde opzet en een identieke beleving als in een Mégane. Enkel een metertje waar de bestuurder de energiestatus van het batterijenpakket af kan lezen en een aantal Z.E.-logo’s verraden dat het hier niet om een traditionele auto gaat.

Valse start
Aangezien het meteen de weg vinden is in de Renault Fluence Z.E. rijd je er zo mee weg. Met de mogelijkheid om de golfclubachtige pook enkel voor- of achteruit te duwen kan het niet gemakkelijker. Voet van de rem en er is beweging. Zoals iedere elektrisch aangedreven auto kenmerkt de Fluence Z.E. zich door een bovengemiddeld snelle acceleratie op de eerste meters. Zodra de contactsleutel omgedraaid wordt is het voltallige koppel van 226 Nm van kracht en dat maakt de auto op de eerste meters serieus snel. Daarna zwakt de versnelling wat af maar staat 120 km/h alsnog vrij vlot op de teller. Veel harder is er ook niet bij, want de topsnelheid bedraagt 135 km/h. Op sommige A-wegen in Nederland kan het dus plankgas zonder angst voor bekeuringen. Ieder nadeel heeft zijn voordeel zeg maar.

Huiswerk
Een blik onder de motorkap wekt, apart van de feloranje kabels, opnieuw de indruk met een traditionele personenauto van doen te hebben. Pas na de C-stijl slaat de twijfel toe. Vanaf dat punt liet Renault de heupen wat uitdijen om de 13 centimeter langere kont van de Z.E. terug in proportie te trekken. Met ook nog verre van fraaie achterlichtunits is dit niet gelukt. Maar de ingreep was een noodzakelijk kwaad om plaats te kunnen bieden aan de 48 lithium-ion batterijen en nog 317 liter aan bagagevolume over te kunnen houden. Hoewel het complete accupakket een stevige 280 kg met zich meebrengt valt het totale wagengewicht van 1,5 ton alleszins mee. Door krachtige en uitstekend uitgebalanceerde remmen merk je nauwelijks wat van de extra kilo’s. Ook tijdens normaal rijden word je er niet continu mee geconfronteerd, en dat is toch niet typerend voor een elektrische auto. Renault heeft zijn huiswerk op dit gebied namelijk goed gedaan. Omdat de elektromotor lichter is dan een verbrandingsmotor is de voorophanging zachter afgesteld, achter is het juist andersom omdat daar meer gewicht leunt. Simpel, maar doeltreffend.

Redelijk waterdicht
Renault claimt dat de Fluence Z.E. op een volle accu 185 km ver kan komen. Onder perfecte omstandigheden (droog, warm, windloos, vlakke, strakke wegen, etc.) uiteraard, en die bestaan eveneens uiteraard niet. Zelfs met een toentertijd 30 graden warme testomgeving (Lissabon) en een nog uitgeschakelde airco gaf de boordcomputer vanaf het eerste vertrek slechts 112 km aan, waar dan weer niets aan gelogen was. Een beperkte actieradius, het is het grootste struikelblok van elektrische auto’s, en als we Renault moeten geloven zal dit voorlopig ook zo blijven. “Wij en Nissan hebben onderhand veel kennis van elektrische auto’s vergaard en durven best te zeggen dat er de komende tien jaar geen accu tegen een betaalbare kostprijs te fabriceren is die een auto 1.000 kilometer ver kan brengen.”
Door dergelijke uitspraken voelen wij ons nu niet bepaald geroepen om een Fluence Z.E. te kopen, maar eerlijk zijn ze wel, die Fransen. Om de klant toch te overtuigen dat hun elektrische sedan een behoorlijke schare automobilisten naar tevredenheid kan bedienen heeft de fabrikant de nadelige hiaten zoveel mogelijk dichtgetimmerd. Bij Renault zijn drie manieren om weer ‘vol’ te kunnen vertrekken. Twee daarvan zijn de bekende methoden: opladen via het reguliere 220V-stopcontact (6-8 uur) of aan de hand van een special geïnstalleerde, maar optionele Wall-Box, een snellader waarmee het slechts 20 minuten duurt om de energiemeter weer op 80% te krijgen. De derde vorm, en die is bijzonder, is door een leeg accupakket in zijn geheel in te wisselen voor een volle. Renault noemt dit de “Quickdrop”-methode omdat dit slechts 5 minuten in beslag neemt, even lang als een tankbeurt aan de benzinepomp. Er kleeft echter wel een (groot) nadeel aan deze snelle oplaadtruc; er zijn speciale wisselstations voor nodig en de dichtstbijzijnde staat momenteel in Denemarken. Renault werkt hard aan de uitbreiding van openbare snelladers, maar een toereikend aantal wisselstations kan nog wel even duren. Aan de andere kant, er wordt vanuit gegaan dat mensen die een elektrische auto kopen weten waar ze aan toe zijn. Mocht je onverhoopt toch stranden met de Fluence Z.E. dan biedt Renault de helpende hand door (gratis) vervangend vervoer aan te bieden. Ook dit is niet de meest praktische oplossing om zo snel mogelijk de bestemming te bereiken, maar Renault neemt hiermee tenminste wel zoveel mogelijk angst om langdurig stil te komen staan weg.

Nooit eigendom
De gehele organisatie van Renault uit dat het zeer goed bewust is van de handicaps van de elektrische auto. De Fluence Z.E. en de Z.E.’s die volgen zijn dan ook niet voor iedereen weggelegd. Enkel zij waarbij het merendeel van hun ritten niet meer dan 120 km beslaat is een tevreden klant. In theorie is dat een grote groep, in de praktijk aanzienlijk minder. Om de prijs hoeft de massa het niet te laten, want Fluence Z.E. is met € 25.990,- niet duurder dan een normale personenauto in hetzelfde segment. Daar komt dan nog wel de huur van de batterij bij à € 82,- per maand. Vanwege de “Quickdrop”-methode blijven die namelijk altijd eigendom van Renault. Vervelend? “Welnee”, zegt Renault. “Zo ben je altijd verzekerd van een betrouwbare en optimaal presenteerde accu.” Tja, wat let je nog?! Behalve dat uiterlijk dan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Renault Fluence Z.E.
Redactie
Door Redactie

Zoeken