Tests

BMW 6-serie Coupe

BMW 6-serie Coupe

‘Zomers kan het buiten niet warm genoeg zijn, ’s winters niet behaaglijk genoeg binnen.’ BMW houdt er eigenlijk een eenvoudige redenering op na om geheel tegendraads de 6-serie Cabrio voor de Coupé te introduceren. Een kwestie van timing dus.

Een vast, stalen dak doet comfortabeler aan dan een inklapbare van stof. Nu gaat dit in het geval van de nieuwe 6-serie in wezen niet op, maar BMW’s gedachte achter de ongebruikelijke lanceringsvolgorde van de nieuwe 6-serie (de Cabriolet voor de Coupé) is daarom niet minder waar. Met op de ruiten regendruppels die elkaar onophoudelijk achtervolgen, frivool gekleurde bladeren op de motorkap en waar we ook om ons heen kijken een verlebberde wereld zijn we des te gelukkiger in de coupé te zitten. Het waarom zit ‘m toch echt in dat stalen dak. Zo´n vaste overkapping wordt nog altijd als beter bestand tegen invloeden van buitenaf gezien en daardoor als comfortabeler, duurzamer en veiliger aangemerkt. Met de 650i Cabriolet nog vers in het geheugen weten we dat dit niet per se zo hoeft te zijn. Canvas cabriodaken zijn in de loop der jaren enorm verbeterd en de kans op lekkage of andere beangstigende factoren zijn sterk verkleind, zo niet nihil.

Rust
Een andere reden dat de coupé nog bestaansrecht heeft is simpelweg smaak. De een vindt een gesloten tweedeurs koets nu eenmaal aantrekkelijker dan een opengewerkte variant. Nu we het toch over uiterlijkheden hebben. De vorige 6-serie was onder autoliefhebbers niet zelden de aanleiding tot controverse uitmondend in verhitte discussies. BMW moet het begrepen hebben anders hadden ze de nieuwe 6-serie immers niet aanzienlijk universeler gelijnd. Hoewel wij geen anti-Bangle zijn, vinden we de nieuwe een hele vooruitgang. Door wars te zijn van allerlei vraagoproepende wendingen en misplaatste details is het exterieur nu wel in één blik te vangen. Er zit veel meer rust en elegantie in de koets, en dat past gewoon beter bij een grand coupé als de 6-serie Coupé.

Jan
Op het interieur van de oude 6 viel weinig af te dingen, maar de nieuwe slaat echt alles. Maar weinig auto’s hebben onze redactieoprit gesierd waarin het zo snel thuis voelen is. Geheel volgens de heersende woontrends is het in de 6-serie een decoratieve mix van afstekende en tegelijk bij elkaar passende natuurlijke materialen. Het uitgesproken dashboard is bij ons testmodel overtrokken met een dikke laag leder dat als een ruwe, maar zacht aanvoelende liaan langs de rechterflank van de licht naar de bestuurder gedraaide middenconsole, via de brede centrale middentunnel, pas eindigt achter de gebroken witte zetels. Werkelijk prachtig deze Jan des Bouvrie-achtige setting. Ontzettend besmettelijk voor allerhande vlekken natuurlijk, maar chiquer wordt een auto-interieur veelal niet.

Reis licht
Bij de achterbank willen we niet te lang stilstaan. Daar valt weinig positiefs over te melden, en met 55+’ers als klandizie is het nu beginnen over kinderen volstrekt nutteloos. Doen we dan ook niet. Wel is het achterste compartiment in het bijzonder geschikt voor het tijdelijk wegbergen van persoonlijke spullen en zaken die onderweg eventueel van pas kunnen komen. Bijster veel meer opbergruimte biedt de 6-serie namelijk niet. Diverse vakjes zijn wel aanwezig, maar nauwelijks groter dan een plat zonnebrilhoesje. De kofferruimte is dan weer opvallend groot. Met 460 liter passen daar minstens twee weekendtassen in.

Boekwerk

Naast fingerspitzengefühl voor decoreren is het aanvinken van de meest begeerlijke software minstens zo bepalend voor de mate van ambiance in de 6-serie. En BMW zou BMW niet zijn al het daar niet in omvangrijke behoefte in voorziet; liefst 31 pagina’s telt de prijslijst van de 6-serie Coupé. Dat is dan wel inclusief ondersteunende plaatjes, maar dan nog. Vijftig stokslagen voor de kerel die nadien nog wat te wensen over heeft.

Een greep

Twee opties die we uit ervaring eruit pikken en met klem aanraden. Als eerste de adaptieve LED-koplampen (€ 2.551,-). Als bestuurder geniet je van een superheldere, alles verlichtende lichtbundel en ook voor tegemoetkomend verkeer moet het zonder meer een fraai aanzien zijn. Een eyecatcher in het kwadraat dus. De andere must have is het Bang & Olufsen High-End Surround Soundsystem. Nooit eerder hebben we de Duitsers en Denen zo innig meegemaakt, al moeten we er bij zeggen dat het € 5.740,- hifigeweld pas echt loskomt met een muziek-CD/DVD of een externe, aangekoppelde muziekdrager. De kwaliteit van de radiotuner blijft hier toch behoorlijk op achter.

Kiertjes

Om zo kort na de 650i Cabrio toch nog enigszins het onbekende tegemoet te gaan stuurden we de Coupé als 640i rond. Geen achtcilinder in het vooronder dit keer, maar de meermaals bekroonde 3.0 liter twinturbo zes-in-lijn. In feite de instapper, maar dat is eigenlijk denigrerend gezegd. In de meeste BMW’s waarin dit blok verkrijgbaar is genereert het maximaal 306 pk en 400 Nm, maar in de 6-serie is dit 320 pk en 450 Nm. De 640i spurt ermee in 5,4 seconden naar de 100 km/h en heeft een afgeregelde top van 250 km/h. Het duurt maar even en wederom wanen we ons in de zevende hemel. Normaliter is het ongekend stil aan boord, maar niet overal heeft BMW isolatie even intensief toegepast. Er zijn ‘kiertjes’ opengelaten om de heerlijke snerp van de zescilinder toegang te geven tot het interieur. Alleen bij stevig accelereren dringt het door, maar wat klinkt het dan heerlijk.

Groot geheim
We gaan er geen doekjes om winden: de nieuwe BMW 6-serie, ook als Coupé, is een technisch meesterwerk. Met bestuurder, benodigde vloeistoffen en al weegt de 640i een krappe twee ton, maar het geniale is dat hij dit pas werkelijk verraadt op momenten dat je tegen de grenzen van de natuurkunde zit. Nu overdrijven we licht, maar voor een dergelijk zware en 4,90 meter lange schuit is de 6-serie Coupé ongelofelijk lichtvoetig en manoeuvreerbaar. Hoe doen ze dat toch bij BMW?

Dynamic Experience Control

Eén van die briljante uitvinden heet in ieder geval Dynamic Experience Control waarmee de rijdynamiek van de auto kan worden bepaald. De keuzemogelijkheden zijn Comfort, Comfort+ (Normal), Sport en Sport+. Elke opeenvolgende stap is klein, maar als je vanuit de meest comfortabele naar de sportiefste stand gaat gedraagt de 6-serie zich merkbaar anders. Prompt gaat sturen aanzienlijk zwaarder en directer, de uiterst smeuïge achttraps automaat deelt ineens een ferme tik uit bij het overschakelen en de gasresponse is uiterst alert. Ook de demping wordt straffer. De 6-serie staat op scherp.
Nieuw is - en van een andere planeet lijkt wel - de Eco Pro-modus. Alleen aanwezig op de 640i die in deze stand door een soort blur lijkt te rijden. Met een zompig gaspedaal, een automaat die de motor bijna stationair laat draaien en een airco dat op een lager pitje opereert heeft de 6-serie er maar weinig zin in. De reden mag natuurlijk duidelijk zijn: brandstof besparen. En het werkt nog ook. Op een lange rit (200 km over de snelweg) haalden wij zowaar 7,3 l/100 km. Dat is lager dan de fabrieksopgave, al zal geen toekomstig rijder dit als gemiddelde voor elkaar boksen. Af en toe wil de 6-serie uitgelaten worden. Vind ie leuk!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
BMW 6-serie Coupe
Redactie
Door Redactie

Zoeken