Tests

Volkswagen Passat BlueMotion

Volkswagen Passat BlueMotion

De nieuwe Volkswagen Passat is ondertussen een veel geziene verschijning. We schreven al eerder hoe de middenklasser aanvoelt en rijdt, maar hoe de populairste uitvoering met het welbekende BlueMotion-label zich gedraagt had je nog van ons tegoed.

Steeds vaker zien we de vernieuwde Passat in het Nederlandse straatbeeld verschijnen. Niet geheel zonder reden, want het model is dankzij de recente optische verfrissingen weer helemaal bij de tijd en een vertrouwde keuze in de zakelijke markt. De strakke en eenvoudige lijnen geven de Passat een nuchter en degelijk voorkomen. Een eigenschap die eveneens voor het interieur opgaat. Hier wijzigde Volkswagen het ontwerp slechts in detail en qua materiaalkeuze. Dit bleek afdoende, want ondanks slechts subtiel aangepakt is het interieur op niveau.

Terugschakelen
Meest interessant binnen het Passat-gamma is de onlangs toegevoegde BlueMotion-variant. Niet omdat dit model de fraaiste, snelste of goedkoopste uit het aanbod is, maar vanwege de simpele reden dat het model bedeeld is met 20% bijtelling, en dat scheelt voor de zakelijke rijder al gauw tientallen euro´s per maand aan fiscale afdracht. Minder betalen zonder echt in te leveren, dat is waar de Passat BlueMotion voor staat. Want ondanks een lichtere motor komt je als bestuurder in de praktijk eigenlijk niets te kort. Natuurlijk zorgt de 105 pk sterke diesel niet voor enorme prestaties, maar eenmaal onderweg ontpopt de 1.6 TDI zich als een soepele krachtbron, vitaal genoeg om zonder pardon adequaat te accelereren om even in te halen. En een topsnelheid van 198 km/h is ook niet iets om je voor te schamen. Terugschakelen bij stevig versnellen is overigens wel een vereiste. De lange zesde overbrenging haalt namelijk alle fut uit de Passat. Toch hebt al snel het gevoel over meer vermogen te beschikken, iets dat we dikwijls anders zien bij dit soort spaarzame middenklassers.

1 op 20
Die lange zes zorgt er dan wel weer voor dat de Passat lekker zuinig met diesel omspringt. Volkswagen heeft het model zelfs nog wat zuiniger gekegen. Door diverse aanpassingen aan de aandrijflijn daalde dit met met 0,3 liter naar een gemiddelde van 4,1 l/100 km. Cijfers door Volkswagen opgegeven uiteraard, maar ook in de praktijk valt het lage verbruik op. Tijdens een langdurige snelwegrit duikt het verbruik met gemak onder de 5,0 l /100km.

Aan de kassa
De zuinige Passat BlueMotion is leverbaar vanaf € 31.790,-. Voor dat bedrag wordt de middenklasser standaard uitgerust met 16 inch stalen wielen, airconditioning, cruise control, een elektronische handrem met Auto Hold en Hill Hold Control en een radio/CD-speler. Ons testexemplaar was daarnaast voorzien van het € 1.940,- kostende Executive-pakket dat bestaat uit een navigatiesysteem, multimedia aansluitbox, alarm, telefoonvoorbereiding en parkeersensoren voor en achter. Ook monteerde Volkswagen onder andere 17 inch lichtmetaal, Xenon-verlichting en automatische airconditioning op het testmodel wat het eindbedrag op een kleine veertig mille brengt.

Resumé
Kiezen voor de Volkswagen Passat blijft een vertrouwde keuze. De middenklasser heeft een prettig voorkomen, gedegen bouwkwaliteit en biedt flink wat interieurruimte. De BlueMotion voegt daar een fiscaalaantrekkelijke dieselmotor aan toe wat hem voor de zakelijke rijder extra verleidelijk maakt. Spannend, nee, dat is de Passat BlueMotion niet, wel een fijne reisgenoot en trouwe vriend.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Volkswagen Passat BlueMotion
Redactie
Door Redactie

Zoeken