Tests

Mercedes-Benz B-klasse

Mercedes-Benz B-klasse

Met de nieuwe B-klasse geeft Mercedes het startsein voor de lancering van een viertal compacte modellen. In één klap maken we kennis met een nieuw ontwikkeld platform, vier nieuwe motoren, nagelnieuwe versnellingsbakken en talloze veiligheidssystemen. Nooit eerder presenteerde Mercedes-Benz zoveel nieuwe technologie in één model. Dus benieuwd? Wij wel.

Dat Mercedes de focus op deze compacte klasse versterkt spreekt voor zich. Dit segment groeide de afgelopen jaren zeer sterk en zal naar schatting voor het einde van dit decennium groeien van 19 naar 34 miljoen auto’s. De nieuwe A- en B-klasse moeten in dit segment natuurlijk een graantje mee gaan pikken en Mercedes’ marktpositie versterken. De A-klasse zal het daarbij meer dan ooit op gaan nemen tegen de A3 uit Ingolstadt en de 1-serie uit München. De B-klasse richt zich daarentegen op de midi-MPV’s in de vorm van de Touran, C-Max en Zafira. Maar dan wel op een premium manier.

Lady in red
Alle nieuwe technologieën die de B-klasse bevat zijn op het oog natuurlijk niet zichtbaar. Stuk voor stuk zijn ze verpakt in een jasje dat weliswaar duidelijk kenmerken deelt met de eerste B-klasse, maar vooral ook fris, modern en jong is. Een uitstraling die het model nodig heeft om de veel jongere doelgroep die Mercedes voor ogen heeft aan te spreken. Het optionele Sports en Night Package moeten daar maar al te zeer aan bijdragen met schitterend lichtmetaal en sportieve accenten. De kleren maken de man, de wielen de auto, maar in het geval van de B-klasse is dat het gekozen Package. De Jupiter Red gelakte B-klasse voorzien van het Night Package zoals die te zien is op de foto’s heeft toch niets meer met zijn degelijke voorganger te maken?

Italië
Wie instapt wordt waar verrast door een interieur dat gedomineerd wordt door vloeiende lijnen met prominent geplaatste ronde ventilatieroosters, grote sierstrips en zoals we dat van Mercedes gewend zijn fraaie materialen en een prachtige afwerking. Mercedes’ interieurdesignteam in het Italiaanse Como heeft haar stempel gedrukt op de weelderige materiaalkeuze, vloeiende lijnen en afhankelijk van het gekozen Package een sportieve of juist stijlvolle uitstraling. Chique oogt ook het vrijstaande scherm bovenop het dashboard dat afhankelijk van de gekozen uitvoering 5,8 of 7 inch groot is. Op het scherm worden behalve de functies van het audio- en navigatiesysteem ook alle instellingen van de auto beheert en kan dankzij Comand Online worden geïnternet, gezocht via Google naar lokale POI’s en zelfs connectie gemaakt met Facebook. De bediening ervan geschiedt via de Comand-controller tussen de bestuurder en passagier in. Het werkt intuïtief en zeer goed, al is het Online-gedeelte wel heel erg traag.

Grut en hun prut
Met al het voorgaande reeds in het achterhoofd is de nieuwe B-klasse gegroeid. In alle opzichten. Ook letterlijk. Zijn buitenafmetingen bedragen voortaan 4,36 m in de lengte, 1,79 meter in de breedte en 1,56 meter in de hoogte. Een groeispurt in de lengte, maar juist een afname van de hoogte (ruim vijf cm) om zodoende een sportievere look te creëren. Als inzittende heb je daar echter totaal geen last van, want met een ruim acht centimeter verlaagde zit is de hoofdruimte alsnog toegenomen. Een toename van ruimte zien we ook op de achterbank waar Mercedes zelfs beweert dat de beenruimte minimaal het niveau van een E- of S-klasse(!) overstijgt. Als we op één van de drie afzonderlijke stoelen achterin plaats nemen kunnen we dit enkel beamen, want ruimte is de B-klasse niet schuw.
Aangezien Mercedes zich met de B-klasse focust op jonge gezinnen is de ruimte in het achterste compartiment minstens zo belangrijk. Met vrouw en kinderen op stap betekent doorgaans namelijk ook de nodige bagage verstouwen. De B-klasse weet standaard 488 liter te verwerken, maar kan dankzij het optionele Easy Vario Plus de achterbank zodanig naar voren schuiven dat zelfs 666 liter ontstaat. Handig daarbij is ook de dubbele vloer in de bagageruimte en het feit dat een ruim dashboardkastje, ruime middenarmsteun en talloze kleine opbergvakjes het interieur rijk zijn.

Ford
Een aansprekend design bij een MPV is belangrijk, een ruim interieur des te meer, maar waar bij de B-klasse eigenlijk nog het meeste nieuws te vertellen valt is onderhuids. Nou ja, vertellen? Vooral ervaren ook. De B-klasse weet ons vanaf de eerste paar honderd meter al aangenaam te verrassen. De compleet nieuwe stuurinrichting geeft een zeer direct gevoel en wekt bij ons meteen een sportieve indruk op. Vooral Direct Steer, het optionele systeem dat de besturing extra direct maakt, overtuigt ons. De nieuwe achteras, een verbeterd ESP en ook de verlaging van het zwaartepunt dragen verder aan dit gevoel bij. Je kunt zowaar echt rijplezier beleven in de B-klasse. De af en toe best bochtige wegen en een aantal haarspeldbochten in de omgeving van Wenen toverden zelfs een kleine glimlach op onze gezicht. Wie had dat ooit gedacht van een B. De Ford C-Max – die qua rijden tot de referentie in dit segment wordt gezien – kan zijn borst gerust nat maken.

S-klasse
Motorisch gaat de stroom aan nieuws alleen maar verder door. De vier leverbare motoren (twee diesels en twee benzinemotoren) zijn stuk voor stuk nieuw. De B 180 CDI (109 pk) en B 200 CDI (136 pk) profiteren in de basis van de veel geroemde 2.1 liter dieselmotor zoals we die kennen uit onder meer de C 250 CDI. Voor de B-klasse werd deze naar 1.8 liter verkleind. Echt compleet nieuw is de 1.6 liter turbomotor welke in de B 180 (122 pk) en B 200 (156 pk) voor de aandrijving zorgt. In alle gevallen prettig stille motoren die hun werk met verve volbrengen. De beide 180’s zijn geen strepentrekkers, maar ze voldoen meer dan. Meest smakelijk is uiteraard de B 200 die met zijn 156 pk in 8,6 seconden naar 100 km/h weet te sprinten. Ook hier nóg een noviteit, want behalve een nieuwe en doeltreffend schakelende handbak introduceert Mercedes ook een transmissie met dubbele koppeling. De bak heet 7G-DCT en is technisch vergelijkbaar met de DSG-bak van Volkswagen. Een zeer prettige versnellingsbak die snel, soepel en alert reageert. Vooral gekoppeld aan de B 200 CDI een superieure combinatie die garant staat voor heel veel heerlijke kilometers. De bak schakelt daarbij praktisch onmerkbaar. Misschien wel minstens zo smeuïg als een S-klasse.

Conclusie
Verrast zijn we door de nieuwe Mercedes B-klasse. Want de auto is boven verwachting goed. Hij oogt gelikt, het interieur heeft een Italiaanse invloed gekregen maar met behoudt van de Duitse degelijkheid en alle nieuwe technologie heeft de B-klasse in één klap de vaandeldrager van zijn segment gemaakt. Dat vertaalt zich terug in de rijeigenschappen die – zeker als er gekozen wordt voor Direct Steer – zelfs rijplezier biedt. Tel daar zijn uitgebreide personalisatiemogelijkheden en ruime interieur bij op en de B-klasse staat. Zijn concurrenten kunnen, ondanks dat die in sommige gevallen net iets groter zijn, zich zorgen maken, want met een vanafprijs van € 26.990,- voor de B 180 is de auto ook nog eens precies midden tussen zijn concurrenten geprijsd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Mercedes-Benz B-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken