Tests

Mercedes C 63 AMG

Mercedes C 63 AMG

Fenomenaal. Een woord dat de lading van de (vernieuwde) Mercedes-Benz C 63 AMG Estate ternauwernood dekt. Een buitengewoon agressief exterieur, 19 inch wielen, 457 pk en een begrensde topsnelheid van 250 km/h. Voor een middenklasser! Kan het overweldigender?

Ja, dat kan! Als tenminste de € 7.521,- kostende optie met bestelnummer P30 wordt geselecteerd. Dit voegt namelijk het AMG Performance Package toe waardoor het vermogen stijgt naar 487 pk en de acceleratie van nul naar honderd met nog eens een tiende wordt gereduceerd tot 4,4 seconden. Sportwagenwaardige cijfers dunkt ons, terwijl de Mercedes-Benz C-klasse hier in de basis natuurlijk niet voor is ontwikkeld. Een aparte kennismaking met het AMG-model is daarom op zijn plaats.

Elegante lijnen
Een compacte middenklasser met premium uitstraling en dito kwaliteit, primair staat de C-klasse daar voor. Met die instelling is de ooit als baby-Benz bestempelde Mercedes ontwikkeld. Hoe anders geldt dat voor de AMG-uitvoering. De sierlijke en elegante lijnen van de reguliere variant maakten plaats voor agressieve bumpers, uitgeklopte wielkasten, een ferme diffuser en spoilers. Liefhebber of leek, iedereen ziet meteen dat er iets niet helemaal klopt. De vier vuistdikke uitlaten verraden optisch en akoestisch de ware aard van deze C. Deze ‘Merc’ staat zijn mannetje.

Alcantara sportstuur
In het interieur wordt het speciale gevoel letterlijk en figuurlijk vastgehouden door stevige kuipstoelen en een fraai sportstuurtje dat in ons testexemplaar van een laagje Alcantara is voorzien. De vormgeving van het dashboard oogt vooral kil, zakelijk en donker. Typisch Mercedes-Benz met overzichtelijke clusters, gedegen bouwkwaliteit en een prettige ergonomie. Wellicht niet zo exotisch als het betaamd in een dergelijke geweldenaar , maar wel prettig functioneel. Ook dat is wat waard. Uniek voor de C 63 AMG zijn de aluminium schakelflippers, diverse sierdelen in donker aluminium (of carbon) en een draaiknop op de middenconsole voor de vijf transmissiemodi.

Koude start
Geen compleet nieuwe AMG-achtcilinder, maar een licht opgefriste atmosferische krachtbron rust er in de motorsteunen. Het betreft het welbekende blok dat we in diverse AMG’s van voorgaande generaties aantreffen. Alleen al de gedachte aan deze auto’s tovert een brede grimas op ons gelaat. Die wordt alsmaar breder bij het starten van de motor. Met een diepe, donkerbruine brul geeft de machtige achtcilinder het eerste teken van leven. Met een verhoogd toerental gunt de 6.208 cc metende machine zichzelf even de tijd om wakker te worden. Een welklinkend tafereel waar bij ons de tranen van in de ogen springen – zo mooi – maar waar de buren in de vroege ochtend niet echt op zitten te wachten. Voorzichtig stationair de straat uitrijden is het devies. Even belangrijk is het in de gaten houden van het centrale display waarop de temperatuur van het AMG-hart af te lezen is. Zijn de ijsblauwe cijfers uit het scherm verdwenen dan kan eindelijk iets gedaan worden aan die jeukende handpalmen.

Sportwagenwaardig
Een kleine beweging aan de flipper linksachter het stuurwiel is genoeg om de ‘63’ letterlijk door elkaar te schudden. De nieuwe AMG Speedshift MCT-7 transmissie schakelt dermate vlug dat het eenmaal in de snelste stand alles behalve Benz-achtig (geciviliseerd dus) aanvoelt. Niets verontrustends, want het versterkt alleen maar de beleving. Evenzo imponerend is de V8-roffel en de snelheid waarmee we meters asfalt achter ons laten. Figuurlijk gezien is kijken naar het gaspedaal al genoeg om in de stoel gedrukt te worden. Wat een geweld! In niets heeft dit iets weg van een praktische gezinswagen.

Sollen met de natuurwetten
Bruut versnellen is één, evenzo kunnen vertragen een cruciale tweede. De C 63 AMG doet het met evenzo speels gemak. Accelereren en weer acuut remmen voelt aan alsof er wordt gejongleerd met je organen. En alsof dat nog niet genoeg is blijft de Mercedes ook in de bochten spelen met je lichamelijke gesteldheid en de natuurwetten. De besturing van de AMG is scherp en precies, iets wat tezamen met het stevig gedempte onderstel een eersteklas recept is voor een hoge bochtensnelheid. Mits je beheerst met het gaspedaal omgaat natuurlijk. Stuur je namelijk te veel vermogen naar de achterwielen dan grijpt de elektronica snel in om overstuur te voorkomen. Veiligheid voorop moeten de ingenieurs van Mercedes-Benz gedacht hebben. Een instelling die in het hoofdkwartier van AMG nogmaals onder de loep genomen is. Veiligheid is belangrijk, maar rijplezier moet daar toch echt boven staan. Het blijkt de achterliggende reden voor de ESP-Sport instelling. Met een druk op de knop verandert de zeer snelle, veilige Autobahncruiser in een waar feestnummer. De combinatie van een kippenvel genererende achtcilinder, de razendsnel schakelende transmissie en directe besturing maken van de Mercedes C 63 AMG een buitensporig overstuurde powerstation. De ESP-Sport stand is daarbij zo goed afgesteld dat het uitstapjes van de achterkant toestaat en je als bestuurder het gevoel geeft zelf de totale controle te hebben, terwijl feitelijk de processor onder de motorkap het werk verzet. Dat komt prompt naar voren wanneer het elektronische stabiliteitsprogramma volledig uitgeschakeld wordt. Het maken van een gecontroleerde drift vergt ineens meer inspanning en beheersing en is dan ook alleen aan te raden voor de gevorderde bestuurder. Voor de rest – en dat is de meerderheid – is de komst van de ESP-Sport een welkome reddende engel.

Resumé
Een middenklasser uitrusten met bovenmatig veel vermogen is als idee niet zo gecompliceerd. De uitwerking daarentegen des te gewaagder. Met deze C 63 AMG laat Mercedes-AMG zich in ieder geval van haar beste kant zien. Het model is wellicht niet zo fraai gebalanceerd en gecultiveerd als zijn directe concurrenten, maar op het gebied van snelheid en funfactor excelleert de Benz. Dat de C 63 AMG Estate vervolgens met een vanafprijs van € 114.389,- geen koopje is zal niemand verbazen. Voor dat bedrag koop je echter wel een luxe, praktische en bloedsnelle stationwagen waarmee menig sportauto in z’n hemd gezet kan worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Mercedes C 63 AMG
Redactie
Door Redactie

Zoeken