Tests

BMW M5

BMW M5

De BMW M5 is een icoon. Een rijke historie, een schare trouwe fans en keer op keer technologische hoogstandjes kenmerken generatie op generatie. Het zorgt ervoor dat we bij elke nieuwe M5 reikhalzend uitkijken naar zijn introductie. Van vroege geruchten en spyshots tot vele teasers en de eerste officiële informatie is het uitkijken naar dit moment: rijden met de nieuwe M5!

De M5 heeft die iconische status niet zomaar verdiend. Daar hebben ze in München al decennia lang keihard voor gewerkt. De eerste generatie zag in 1984 het levenslicht en was gebaseerd op de E28. Met zijn zescilinder lijnmotor met 286 pk goed voor een toentertijd verbluffende sprint naar 100 km/h in 6,5 seconden. De generaties die volgden legden de lat keer op keer hoger. De in 1988 gepresenteerde E34 was na een update in zijn laatste levensjaren goed voor maar liefst 340 pk. Met de presentatie van de E39 M5, bij velen nog altijd de topfavoriet, introduceerde BMW voor het eerste een V8 in de M5 en moesten de achterwielen 400 pk zien te verwerken. BMW verkocht er maar liefst 20.711 exemplaren van waarmee de E39 nog altijd de best verkochte M5 ooit is. Zelfs de vorige generatie (E60) - met zijn machtige 507 pk sterke V10 - wist dat record niet te overtreffen.

Het verleden overtroffen
Met alle voorgaande vier generaties legden de Duitsers de lat keer op keer hoger. De uitdaging voor BMW M was dan ook om bij deze nieuwe M5 opnieuw het verleden te overtreffen. Maar dat was geen eenvoudige taak. Tegenwoordig speelt het verbruik per slot van rekening ook een prominente rol. De V10 ruimde het veld om plaats te maken voor een nagelnieuw M-blok met 4.395 cc slagvolume en een dubbele turbo. Op papier wordt het verleden zodoende met verpletterend geweld overtroffen. Het blok ontwikkelt nog eens 53 pk meer dan zijn voorganger en de welbekende sprinttijd naar 100 km/h doet de nieuwe M5 in 4,4 seconden, nog eens 0,3 seconden sneller dan de E60. Je zou het bijna als onmogelijk achten met dit soort cijfers, maar het verbruik wist met maar liefst 30 procent te dalen naar 9,9 l/100 km. Prettig voor je tankgedrag, maar het scheelt ook nog eens ruim 25.000 euro in de aanschafprijs!

Pure kracht
Droge cijfers allemaal. Maar waar het natuurlijk allemaal om draait bij een M5 is zijn emotie. En die wordt al bij de eerste aanblik opgewekt als we in het zuiden van Spanje voor het eerst oog in oog met de nieuwe M5 staan. Diep doorgetrokken luchtinlaten in de speciaal ontworpen voorbumper, 19 inch lichtmetaal die je een blik gunnen op de indrukwekkende remmerij en – voor het eerst – blauw gelakte remklauwen. De chromen vents in de voorschermen zijn misschien wat smaakgevoelig, maar de achterzijde zal iedere M-liefhebber meteen diep in zijn hart raken. Vier kenmerkende M-uitlaatpijpen glimmen je tegemoet vanonder de achterbumper met geïntegreerde diffusor. Het achterspoilertje is weliswaar subtiel, maar het is pure kracht die de M5 op je netvlies weet te branden.

Fauteuils en sportstoelen tegelijk
Van binnen laat de powersedan zijn tweede karakter zien. Op papier is het een overdonderde sportauto, in de praktijk blijkt de sedan ook stijlvol en comfortabel. Speciaal voor het model ontworpen sportstoelen zitten als fauteuils en racekuipen tegelijk, de uitrusting is van het hoogste niveau met tal van entertainmentsystemen, een goed audiosysteem en elektrische verstelling van alles wat je maar bedenken kunt. Het driekleurige M-stiksel siert het sportstuurwiel dat in de hand ligt zoals alleen een BMW aanvoelt.

Meer allround?
Het is tijd voor de echte ervaring, want van al die droge cijfers krijgen we dorst. Met een ongeduldig jeukende vinger komt na een ferme grom voor het eerst eindelijk de V8 tot leven. Dit is het moment waar veel liefhebbers, waaronder wij, al tijden naar uit hebben gekeken. Rijden! Want hoe spectaculair zijn uiterlijk ook is en hoe overweldigend zijn specificaties op papier ook zijn, het is het rijden dat bij BMW altijd al voorop staat. En dan, tussen al die euforie door, komt er na de eerste kilometers enige teleurstelling opwellen. We proberen het wat te onderdrukken, maar ontkomen doen we er niet aan. Hij voelt zo gewoon. Natuurlijk, hij is snel, de besturing direct en er klinkt een lekkere sound bij acceleratie, maar het verwachte spektakel blijft uit. De wegen die zich voor ons uitstrekken doen weinig goeds aan dat gevoel. Lang en uitgestrekt maar met veel verkeer, amper plek om in te halen en met de waarschuwing dat de Spaanse politie gebrand is op snelle M5’s in het achterhoofd bepaalt het gevoel na de eerste testroute. Je verwacht zoveel meer van een M5. Zou BMW zich meer op een comfortabel karakter hebben toegelegd? Daar is een M5 toch niet voor gemaakt?!

Ascari Race Resort
Na een goede nachtrust staan de M5’s de volgende dag opnieuw voor ons klaar. Bestemming? Het Ascari Race Resort in Ronda. Gelegen in de natuurlijke rust tussen de heuvels van Andalusië is het voor autoliefhebbers een klein stukje paradijs op aarde. Het weer is er het hele jaar door prachtig, de fluitende vogeltjes doen je in een natuurgebied wanen en er waait een verkoelend briesje. Maar tussen die natuurlijke geluiden door klinkt er het gegrom van V8’s die hoog in de toeren worden gejaagd. Tijd voor actie! Tijd om de M5 te laten grommen, schreeuwen en gillen. Fluiten en brullen. En juist hier, op het Race Resort, ontpopt zich zijn ware karakter. Want de M5 een beetje gewoontjes? Echt niet! Met het M Drive-systeem – waarmee de instellingen van het stuurkarakter, gaspedaalresponse, de Dynamic Damper Control en de zeventraps M-transmissie zijn te regelen - op de Sport Plus-standen werken we de bochten af alsof de M5 ervoor geprogrammeerd is. Ronde na ronde voert de Safety Car voor ons de snelheid meer op en blijkt waartoe de M5 in staat is. In deze configuratie laten de tractiecontrole en DCT het zelfs toe om een bocht door te driften. Met de flippers achter het stuurwiel werken we ons supersnel, maar met een voelbare en rauwe schok door de versnellingen van de zeventraps transmissie met dubbele koppeling. Hij geeft de M5 een ruig randje, maar is met gewoon rijgedrag ook heel comfortabel en vloeiend in zijn werkwijze. Oh, wat genieten!

Launch Control
Als we even later in de omgeving van Ronda toch een paar heerlijke bochtige wegen vinden blijkt de stemming er goed in te zitten. Op een verlaten weg laten we ons ‘afschieten’ door de Launch Control en brult de V8 het uit. Diep wordt je in de sportstoelen gedrukt. Even terugschakelen voor de bocht en vervolgens weer vol op het gas resulteert in een adembenemende versnelling en een glimlach van oor tot oor. De V8 hangt heerlijk aan het gas en bij elke toerental is de versnelling explosief. Het is wel goed oppassen want de wegen zijn – ondanks het mooie droge weer – spekglad. Zelfs wanneer je met 120 km/h nog even terugschakelt naar z’n drie weten de wielen een wielspin te genereren en grijpt de elektronica in. Over die elektronica gesproken, complimenten voor de mannen van M GmbH. Ze hebben een schitterende balans gevonden tussen het controleren van de grip en het spelen met de M5. Geen abrupt ingrijpende systemen maar prachtig gebalanceerde controle zonder dat je er eigenlijk erg in hebt.

Resumé
De nieuwe BMW M5 deed ons eerst even schrikken. Net als zijn donor – de 5-serie – leek het alsof BMW meer en meer op comfort had gefocust en de rauwe kantjes had weggeslepen. Ten dele is dat waar. De M5 kan gereden worden als elke andere snelle 5-serie en biedt daarmee dagelijks comfort en gebruiksgemak. Maar het is ook de M5 zoals je die wenst. Hij is bloedsnel, zijn V8 gromt het uit en dankzij tal van elektronische systemen is het gehele karakter naar smaak in te stellen. Een vijfde icoon is daarmee aan de M5-stamboom toegevoegd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
BMW M5
Redactie
Door Redactie

Zoeken