Tests

Volvo S60 DRIVe R-Design

Volvo S60 DRIVe R-Design

Verantwoord en sportief. Comfortabel en sportief. Zuinig en sportief. Kunnen tegenstellingen nog groter zijn? De Volvo S60 DRIVe lijkt ze alle drie te bevatten. Zijn uiterlijk schreeuwt het uit van prestatiedrang, maar toch is deze auto in alle opzichten die verantwoorde, comfortabele en zuinige Volvo die je wenst

In de strijd om de zakelijke rijder mengt ook Volvo zich. De S60 DRIVe komt namelijk in aanmerking voor het zo gewilde tarief van 20% bijtelling en voegt zich daarmee in het rijtje van BlueMotion’s, TDIe’s, EfficientDynamics’ en GreenLine’s. Een badge die tegenwoordig op menig kofferbak pronkt. En zo gek is dat ook niet. Die vijf procent verschil in fiscale afdracht scheelt maandelijks toch al snel zo’n 150 euro bruto. En dat is dan snel verdiend.

R-Design
Zo Hollands als we zijn willen we niet teveel betalen, maar anderzijds willen we ons ook niet hoeven ‘schamen’ voor onze autokeuze. Wat zal de buurman wel niet denken? Nou, daar heeft Volvo een geweldige oplossing voor. Want behalve de DRIVe presenteerden de Zweden onlangs ook een R-Design pakket. Je weet wel, een sportpakket zoals dat bij Audi S-Line heet en bij Mercedes onder de noemer AMG-sportpakket op de optielijst staat. Het pakket is leverbaar in combinatie met alle motorvarianten en zodoende is ook de zuinige DRIVe te combineren met het sportieve R-Design pakket.

Inxion wielen
R-Design staat bij de S60 voor een uitgebreid scala aan sportieve elementen. De voorbumper is extra aangezet waardoor het front naar onze mening veel meer kracht en balans krijgt dan het standaard model. En wat te denken van die indrukwekkend vormgegeven achterbumper waar doorheen twee uitlaatpijpen priemen. In combinatie met het prestatiepotentieel van de S60 DRIVe wellicht wat overtrokken, maar lekker staat het in ieder geval wel. Het geeft de kenmerkende Volvo-heupen extra accent waardoor de S60 compact en atletisch oogt. Sportief zijn ook de 18 inch lichtmetalen wielen van het type Inxion. Dankzij de donkergrijze finish contrasteren ze schitterend met de Silver metallic carrosseriekleur.

Blauwe tellerplaten
Veel minder wild dan het exterieur heeft ook het binnenste van de S60 een R-Design behandeling ondergaan. Sportief gevormde stoelen, die ook nog eens heerlijk comfortabel zijn, blauwe tellerplaten en een R-Design logo op het sportstuurwiel bepalen hier het beeld. Precies genoeg om het cleane interieur van de S60 niet negatief te beïnvloeden, maar juist van een sportief extraatje te voorzien. Uit eerdere tests met de S60 en V60 wisten we het al, maar ook nu wordt weer bevestigd dat de materialen van hoge kwaliteit zijn, de afwerking dik voor elkaar en ook de ergonomie zeer doordacht is. De Duitsers mogen dan de referentie zijn op dit gebied, Volvo weet daar heel dichtbij te komen.

1.6 liter dieselmotor
Mooi al die optische opsmuk, maar het meest benieuwd zijn we natuurlijk naar de prestaties van de motor die in het vooronder ligt. De 1.6 liter viercilinder dieselmotor staat aan de basis van het dieselgamma van de S60 en ontwikkelt 115 pk en 270 Nm. Dat koppel komt al bij 1.750 Nm vrij en maakt de S60 daarmee zeer soepel te rijden. Verwacht geen recordpogingen, maar met een 0-100 km/h sprint in 10,9 seconden scoren de prestaties zeker een voldoende, en voor gemiddeld woon-/werkverkeer bovendien toereikend om ook af en toe pittig te rijden. Waar het blok echter in tekort schiet is op de snelweg. Het koppel is dan niet toereikend genoeg. Wie met 120 km/h nog even wil versnellen merkt dat de DRIVe-badge op de achterzijde concessies met zich meebrengt. Even terugschakelen heeft niet zoveel effect want boven de 2.500 tpm ontbreekt het de motor simpelweg aan trekkracht. Puntje van kritiek hebben we ook op het motorgeluid. Het lijkt erop dat de ingenieurs hebben geprobeerd de kenmerkende vijfcilindergrom van Volvo op deze viercilinder motor toe te passen, maar naar onze mening is de motor daardoor juist lawaaiig geworden.

Comfortabel
Met een reis van bijna 4.000 km door Europa – en een groot deel daarvan over de Duitse Autobahn – hebben we alle gelegenheid gehad om de S60 zich in alle opzichten te laten bewijzen. En dat deed hij. Want behalve dat de motor simpelweg te weinig kracht heeft om met de snelle Duitsers mee te komen, ontpopt de S60 zich wel als een heerlijke reisbolide. De stoelen zitten als fauteuils, het audiosysteem laat opvallend goede klanken door het interieur schallen en het navigatiesysteem doet zijn werk foutloos. Daar komt bij dat de besturing lekker direct is en wie zich op de linkerbaan durft te begeven en eenmaal op snelheid is gekomen profiteert van een zeer comfortabel, maar ook koersvast rijgedrag. De S60 voelt stabiel en zeer zelfverzekerd aan. Ook op hoge snelheid. Wie de snelweg verlaat en een paar bochtige binnenwegen neemt zal ook kunnen genieten van de prettige besturing, de goede wegligging en het dynamische karakter van de auto. Volvo schreeuwt dat deze S60 de meest sportieve Volvo ooit is en dat beamen wij graag. Maak echter niet de fout de S60 als een sportauto te bestempelen, want dat gaat simpelweg te ver. Een Volvo is een Volvo en daarmee blijft comfort en veiligheid nog altijd voorop staan.

Ruimte
Wie veel onderweg is hecht behalve aan comfort, veiligheid en betrouwbaarheid ook veel waarde aan de interieurruimte. Aan opbergruimte ontbreekt het de S60 niet. Vooral de grote middenarmsteun biedt ruimte aan zaken als je portemonnee, iPod/iPhone (inclusief aansluiting) en andere losse spulletjes. Het enige waarop de S60 qua ruimte tekortschiet is de kofferbak. Die is met 360 liter kleiner dan de meeste concurrenten.

Resumé
Na een uitgebreide test met de S60 waarin diverse wegen, omstandigheden en weerstypes elkaar afwisselden kunnen we concluderen dat de S60 DRIVe zich daadwerkelijk van een veelzijdige kant laat zien. Hij heeft een sportieve look, rijdt als een allrounder en weet zijn inzittenden te allen tijde het comfort te bieden dat je van een Volvo verwacht. Rest ons eigenlijk nog slechts één ding te noemen: het verbruik. Dat is na de gehele reis afgeklokt op ruim 1 op 17. Keurig, maar niet geheel representatief. De vele kilometers Autobahn hebben uiteraard het verbruik flink negatief beïnvloed. Wie veel in Nederland rijdt zal met gemak 1 op 19 kunnen halen. En wie vooral N-wegen rijdt moet de 1 op 20 kunnen overschrijden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Volvo S60 DRIVe R-Design
Redactie
Door Redactie

Zoeken