Tests

Peugeot 3008 HYbrid4

Peugeot 3008 HYbrid4

De ogen zijn gericht op Frankrijk. Zij brengen als eerste de dieselhybride. Die pionier heet voluit Peugeot 3008 HYbrid4. Een model dat gelinkt zal gaan worden aan een nieuwe mijlpaal in de automobielindustrie. De rest van de auto laat ons toch wat in dubio achter.

Peugeot’s crossover is niet alleen de eerste auto met een aandrijflijn dat is opgebouwd uit een elektromotor en een dieselmotor, ook is het de eerste met zowel AWD, 2WD én RWD-aandrijving. De krachtbronnen kunnen namelijk afzonderlijk van elkaar opereren. Daarnaast biedt de bijzondere parallelle structuur het voordeel dat het geschikt is om vrij eenvoudig te integreren met een benzine- in plaats van een dieselmotor. En die combinatie kan qua specificaties juist interessant(er) zijn voor automarkten in andere landen. Voor de voeding van de elektromotor heeft Peugeot gekozen voor (goedkopere) nikkel-metaal-hydride batterijen. Maar ook die kunnen volgens de fabrikant tamelijk eenvoudig voor modernere lithium-ion accu’s worden geruild. Opnieuw met oog op de toekomst (plug-in hybride).

Primeurregen
Technologisch gezien kent de 3008 HYbrid4 meerdere hoogtepunten. Niet verwonderlijk dus dat ook diens CV vrijwel alleen daaruit bestaat. Een gezamenlijk vermogen van 200 pk, een krachtig koppel van maximaal 450 Nm en toch, mits de auto op smallere 16 inch banden rolt, een verbruik van 3,8 l/100 km en een CO2-uitstoot van slechts 99 g/km. Maar ook op 17 inch wielen en 104 g/km beloont de fiscus de 3008-hybride met maximaal 20% bijtelling. Vooralsnog een van de weinige. En een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 8,8 seconden en een topsnelheid van 191 km/h, ook daarop valt weinig af te dingen.

Voorkeursbehandeling
Met reeds 250.000 rondrijdende exemplaren zal niet iedereen er zo over denken, maar ook als HYbrid4 is de 3008 nog altijd geen liefde op het eerste gezicht. Horizontale lamellen in plaats van verticale in de grille, LED-dagrijverlichting en direct daaronder in de carrosseriekleur gespoten bumperdelen veranderden daar niets aan, hoewel de unieke stijlkenmerken het front wel iets minder zijn stempel op het complete design laat drukken. Eenmaal ingestapt biedt de HYbrid4 hetzelfde vertier en genot als de non-hybride 3008. Het riante interieur ademt klasse uit met duurzame, veelal zacht aanvoelende oppervlakken en een praktische binnenruimte. Spil daarin vormt het fraaie dashboard dat gekruld is rondom de bestuurder. Zo’n eigen cockpit voelt als een voorkeursbehandeling en verveelt nooit. De Peugeot 3008 HYbrid4 bewijst het maar weer eens dat ware liefde van binnen zit.

Natte droom?
De 3008 HYbrid4 moet wel de natte droom van de leaserijder zijn die het thuis niet alleen voor het zeggen heeft. Niet helemaal. Imponerende cijfers maken immers niet per definitie de auto om voor te gaan. De 3008 HYbrid4 laat namelijk op enkele – voor het merendeels van de klandizie de meest belangrijke – onderdelen de nodige punten liggen.
Allereerst de vraagprijs. Die is met € 39.900,- hoog, en het is maar de vraag of men meteen bij aanschaf al financieel wil bloeden. Ondanks de daarna volgende lagere afdracht aan autobelasting. Bovendien begint het embleem voorop de neus bij een dergelijk prijsniveau vaak toch een serieuze rol te spelen. Peugeot is als merk in zo´n geval gewoonweg veelal ontoereikend.

Samen staan we sterk
Ook buiten de vraagprijs om is het goed af te wegen tussen een hybrideloze 3008 en de HYbrid4. Wederom ligt dat niet aan de aandrijflijn dat vier verschillende rijmodi kent. De rijstanden Auto en Sport spreken voor zich. Slechts een korte pauze weerhoudt de harmonieuze samenwerking tussen beide krachtbronnen. In de praktijk stoort het niet. Geholpen door het kortstondig lossen van een vleugje trekkracht (van de elektromotor) kunnen we zelfs leven met de doorgaans irritant trage gerobotiseerde handbak. Eveneens behoeft de 4WD-modus geen uitleg. Wel de vermelding dat de 3008 HYbrid4 ervan zeker geen terreinauto wordt. Met mul zand heeft de auto al behoorlijk veel moeite. Kampeerliefhebbers die zich al bij het lezen van "AWD" hadden verlekkerd komen eveneens van een koude kermis thuis. Omwille van de betrouwbaarheid mogen hybrideauto’s slechts een beperkt gewicht trekken. Bij de Peugeot 3008 HYbrid4 is dit 770 kg.

Elektrische rijden
In ZEV kan de HYbrid4 volledig elektrisch rijden over een afstand van 4 km bij een maximale snelheid van 70 km/h. Peugeot vertelde er overigens niet bij dat deze Zero Emission modus feitelijk overbodig is omdat geheel elektrisch rijden ook kan in de functie Auto. De airconditioning blijft dan ook gewoon functioneren. Evenwel werkt de elektrische stand perfect zonder een al te fluwelen rechtervoet. En hoewel het werkelijke verbruik lang niet in de buurt komt van de fabrieksopgave is de 3008 HYbrid4 met 5,5 l/100 km verre van een zuipende tempelier. Zeker voor een auto van dit formaat en gewicht (1.660 kg leeg).

Optater
Waarom we dan toch niet helemaal overtuigd zijn? Nou, omdat wij vinden dat de 3008 met welke andere motor ook lekkerder rijdt. Minder vlot weliswaar, want de HYbrid4 komt door het ferme vermogen behoorlijk van zijn plek, maar absoluut prettiger op kruissnelheid. Vanwege de zwaarder wegende techniek heeft Peugeot de demping steviger afgesteld. Met name de achterzijde kan rake klappen aan de koets uitdelen, bijvoorbeeld bij het rijden over verkeersdrempels en grove richels in het wegdek. Daarnaast kopieert de auto iedere glooiing in slechtere wegdek wat een sterk bewegende carrosserie teweegbrengt. Dit ten nadele van het comfort en het rijplezier. Het lijkt wel dat Peugeot door te moeten compenseren de rijbalans enigszins uit het oog is verloren. En dat is spijtig aangezien de 3008 normaliter een zeer fijn sturende auto is.

Resumé
Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de automobiel, dat is de Peugeot 3008 HYhybrid4 zonder meer. Het begin daarvan is gemaakt, maar de parallelle hybridetechniek is toch vooral een fantastisch script met veel potentieel. Het verhaal dient en verdient enkel nog een betere, vooral goedkopere uitwerking om er een eind goed al goed aan te geven. Want de HYbrid4 boven de normale 3008 verkiezen, wij zouden dat niet doen. De reden hiervoor is het ontbreken van finesse, maar vooral de aanzienlijk hogere vraagprijs. Pas als die lager uitvalt, dan schuiven we graag nog eens aan bij de Peugeot-dealer.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Peugeot 3008 HYbrid4
Redactie
Door Redactie

Zoeken