Tests

Mercedes-Benz M-klasse

Mercedes-Benz M-klasse

Groter en ruiger en toch nooit eerder zo zuinig en vriendelijk. Een SUV rijdend als een normale personenauto, maar die tevens, in een handomdraai in een serieuze terreinauto verandert. De nieuwe Mercedes-Benz M-klasse is zonder meer een bijzondere automobiele magneet.

“80%, Offroad 2, Downhill Speed Regulation 2 km/h” meldt het bord, terwijl de neus van de M-klasse richting de bergtoppen in de verte wijst. Vermoedend over wat komen gaat gehoorzamen we zonder tegenspreken de bevelen van de instructeur voor en naast ons. En ja hoor, de Mercedes-Benz maakt een diepe buiging en prompt hangen we letterlijk in de gordels. Voor ons een afgrond van pak ‘m beet slechts tientallen meters, maar diep en vooral steil genoeg om licht nerveus te worden. “No brakes”, klinkt het door de cabine. Kort aarzelen we, maar halen dan toch de voet van het rempedaal. En warempel, rustig en uiterst gecontroleerd rolt de ´M´ automatisch het bijna haakse talud af. We hoeven enkel (bij) te sturen. Met een afgeregelde afdalingsnelheid van 2 km/h worden we ondertussen op het grote, centrale display geattendeerd waar zich een soort animatiefilm in HD afspeelt over hoe de auto zich voortbeweegt. In de rechter ooghoek zien we de stuuruitslag in graden, het niveau van de hoogteregeling en onder andere de hellingshoek van de carrosserie. Wanneer het ene wiel ten opzichte van de koets lager of hoger dan de andere staat zien we de lengte van de banden veranderen. Leuk bedacht. Aan informatieverschaffing in ieder geval geen gebrek. Toch wachten we liever met een nadere bestudering als we weer in evenwicht zijn.

On&Offroad Package
Aangezien we dit verhaal konden schrijven betekent dat we het er heelhuids van af hebben gebracht. Zonder meer kan de Mercedes-Benz M-klasse zich voortaan meten met die andere SUV- annex terreinspecialist uit Engeland. Met de G-klasse ‘Geländewagen’ als voorvader en minstens zo’n groot icoon als de Land Rover Defender verbaast het ons eigenlijk ook niet dat de M-klasse uiterst kalm blijft wanneer het penibel wordt voor de meeste andere auto’s. Een modderbak nemen om daarna te gaan abseilen, de vorige generatie deed het al zonder angstzweet. Maar de nieuwe is pas echt een survivalkampioen. Daartoe heeft Mercedes-Benz het optionele On&Offroad Package ontwikkeld dat bol staat van de elektronica, aangevuld met een reductiebak met een middendifferentieel en een differentieelslot.

Aquarium
Op het ruige, avontuurlijke testterrein van ÖAMTC Fahrtechnikzentrum nabij Kitzbühel konden we in lijve ondervinden waartoe de nieuwe M-klasse met dit € 2.622,- kostende pakket in staat is. Onverharde opwaartse als neerwaartse hellingen (respectievelijk max. 60 en 80%) trotseert de auto met speels gemak, alsook het doorwaden van een watergeul met een diepte van pak ‘m beet 40 centimeter. Dit zou tot 60 centimeter moeten zonder natte voeten te krijgen. Ook uitdagende rotspartijen worden heldhaftig bedwongen. Zelfs wanneer er slechts twee wielen op horizontale grond staan. Lenig als de M-klasse met dit optionele systeem wordt zet hij zonder probleem het ene ‘been’ in een waterpoel en de andere op een meter hoog rotsblok. De kantelhoek is tijdens de test zo steil dat het glasoppervlak van de auto zowat een aquarium wordt. Met de inzittenden als vissen op het droge uiteraard.

Opgehoogde S-klasse
Hoe capabel het On&Offroad Package ook is, in feite is het slechts een snufje voor de pronk. De wat intelligentere buurman zal namelijk ook weten dat negen van de tien M-eigenaren zelden verder gaan dan een kluit dwergstruiken. De jaloezie zal er desalniettemin niet minder om zijn. Op harde, bijna wrijvingloze ondergronden rijdt de M-klasse namelijk net zo goed als in zwaar terrein. Wellicht beter. Je zit prettig hoog met perfect zicht op de omgeving maar hebt gevoel hebben dat je in een E-klasse rijdt. De rijkwaliteiten zijn nog dichter tegen dat van een comfortabele, luxe, maar dynamische limousine aan komen te liggen. Hij bevat daarnaast de ongekende stilte van een S-klasse, maar zonder diens overdreven deinend rijgedrag. De 1,80 meter hoge en dik twee ton wegende koets van de M-klasse brengt een gigantisch zwaartepunt met zich mee, maar helt slechts lichtjes om zijn lengteas in bochten. Demping en vering zijn onder normale omstandigheden mooi in balans om de grofste oneffenheid te elimineren voordat ze de inzittenden kunnen storen. Soms dribbelt de auto ietwat als de weg achtereenvolgend een reeks korte ribbels of richels kent, maar daarmee is ook alles gezegd.

Active Curve System
Uitgerust met het nieuwe Active Curve System (ACS) zou de M-klasse zelfs de SLK kunnen laten zweten. Bij wijze van spreke dan. ACS is (technisch) een goedkopere variant van Active Body Control en kan in tegenstelling tot dat geavanceerde stabilisatiesysteem alleen de lastwisselingen om de lengteas beteugelen. Actieve torsiestabilisatoren perken het overhellen van de koets in. Verbazingwekkend hoe vlak de carrosserie blijft wanneer de auto met behoorlijke snelheid een bocht doorzeilt. En wanneer bij een zeer snel genomen heuvel de wielen bijna van de grond geraken rekent het systeem razendsnel uit hoe de AirMatic-luchtdemping (een vereiste combi) hierop moet reageren zodat een vloeiende landing is gegarandeerd. Onderbuiktintelingen zijn het enige voelbaar. De ´oempf´ van het neerkomen is voorbij voordat je er erg in hebt. Kost wat (totaal € 6.624,-), heb je ook wat!

Viercilinderen
De nieuwe M-klasse heeft alle elektronische, comfortverhogende features overgenomen van Mercedes’ vierdeurs vlaggenschip, zo ook een deel van dan diens motorengamma. Inclusief – jawel – de 2.1 liter voortaan BlueTEC genaamde viercilinder dieselmotor. Een primeur voor een dergelijke auto. Mercedes moet gedacht hebben dat als de S-klasse ermee wegkomt, dan moet de M dat ook kunnen. En inderdaad, ondanks dat het gigantische wagengewicht en de forse buitenmaten is het zeker niet behelpen met slechts vier verbrandingskamers; 190 km/h heb je zo op de klok, en de laatste 20 km/h om de topsnelheid te bereiken vergen niet eens zoveel meer geduld.
Op voorhand hadden we dit kunnen weten, want de ML 250 BlueTEC bevat exact hetzelfde vermogen (204 pk / 500 Nm) als de oude ML 300 CDI met twee cilinders meer. De acceleratie naar 100 km/h is met 9,0 seconden iets minder snel, maar daar staat tegenover dat de viercilinder veel zuiniger is. Twintig procent om precies te zijn. Deed de oude basisdiesel 8,4 l/100 km, de ‘250’ doet in het gunstigste geval 6,0 l/100 km. Uiteraard ligt dat in de praktijk iets hoger (7,0 l/100 km), maar dat was bij de € 8.000,- duurdere V6 niet anders. En dan nog; 1 op 14 voor een dergelijke mastodont is gewoon zuinig. Punt. Bovendien is het model er gigantisch schoner van geworden (CO2: 158 g/km) wat tegenwoordig gekscherend belangrijk is om niet vernietigend aangestaard te worden.

Resumé
(Voor het eerst) rijden met de nieuwe Mercedes-Benz M-klasse gaat gepaard met het vallen van de ene verbazing in de andere. De nieuwe M-klasse heeft een minder masculien voorkomen dan voorheen, terwijl hij in formaat toenam. De zitruimte nam nauwelijks toe, maar wel de bagageruimte die voortaan maximaal 2.100 liter meet. Door de accenten op de juiste carrosseriepunten te leggen oogt de auto zelfs compacter. Een knap staaltje werk van de ontwerpers. Des te vriendelijk is ook de techniek. Moderne, voldoende krachtige (viercilinder)motoren maken hem niet veel onzuiniger en -schoner dan een vergelijkbare C- of E-klasse. Tegelijk bevat de M-klasse een rijgedrag dat neigt naar die twee, maar heeft het de stilte, kwaliteitsgraad en het comfort van een S-klasse gecombineerd met 90% van de terreincapaciteiten van een G-klasse. Concluderend is de nieuwste Mercedes, tot spijt van al die andere, eigenlijk de meest complete Benz momenteel te koop. Vanaf € 69.900,- staat hij in de prijslijst.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Mercedes-Benz M-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken