Tests

Nissan Leaf

Nissan Leaf

Jaren van ontwikkeling gingen eraan vooraf: de Nissan Leaf. Niet veel anders dan bij elke andere auto waar designers, ingenieurs en marketeers nauw samen werken aan een nieuw product. Maar bij de Leaf is de impact van de ontwikkeling des te groter. De Leaf is namelijk een elektrische auto. Een pionier.

De elektrische auto. Het houdt de autofabrikanten, maar ook ons de laatste jaren behoorlijk bezig. De drang naar een lagere uitstoot wereldwijd en strenge overheidsregelgeving heeft de autofabrikanten gedwongen na te denken over alternatieve aandrijvingsvormen. De internationale autobeurzen barsten uit hun voegen van elektrisch aangedreven conceptcars, autofabrikanten schreeuwen moord en brand dat ze met oplossing komen voor toekomstige mobiliteit en overheden duikelen over elkaar heen om schone aandrijving te stimuleren. Maar het is Nissan die daadwerkelijk de daad bij het woord voegt en daarmee als autofabrikant kan worden gezien als pionier. Zij introduceerden namelijk als allereerste fabrikant ter wereld een elektrische auto die voor de massa bereikbaar is. Geen klein uitgevallen stadsautootje of juist een onbetaalbare elektrische sportauto. Nee, Nissan kiest voor een conventionele en relatief betaalbare vijfdeurs hatchback. Tijd om de proef op de som te nemen en eens te kijken hoe dat in het dagelijks leven bevalt.

130 km
En zo beginnen wij aan één van de meest spannende testritten uit onze geschiedenis. Niet zozeer omdat de Leaf zo’n spannend rijdende auto is, maar wel omdat de actieradius beperkt is. In theorie moet er met een vol accupakket 160 kilometer kunnen worden afgelegd, maar we weten allemaal dat dit in de praktijk vaak anders uitvalt. Als we de parkeergarage bij Nissan Nederland in Amsterdam verlaten om de 128 kilometer tellende rit naar onze redactie in Zwartsluis te maken schiet de stress er al snel in. Ondanks de volle accu’s geeft de boordcomputer aan dat we slechts 130 km af kunnen leggen. Precies genoeg, maar dan moet er ook niets tegen zitten. Echt niets.

Zweet in de handen
Met de Eco-stand ingeschakeld en een minimale beroering van het gaspedaal wurmen we ons tussen het drukke verkeer rond Amsterdam. Goed anticiperen, zo veel mogelijk uit laten rollen en gedoseerd met het gaspedaal om gaan is nu meer dan normaal het devies. Geen probleem, in de Eco-modus geeft het gaspedaal een zware tegendruk als je dreigt teveel gas te willen geven, en dankzij de talloze lampjes en meters op het dashboard blijf je continu op de hoogte van de hoeveelheid stroom die je verbruikt. Ook is nauwkeurig in de gaten te houden hoeveel er dankzij uitrollen en remmen wordt bijgeladen.
Gezien de krappe marge die we hebben schakelen we dan toch ook maar de airco uit. We wilden dit zolang mogelijk uitstellen aangezien het kwik buiten meer dan 25 graden aangeeft. Maar goed, stilvallen is ook geen optie. Nood breekt wet. Met het zweet letterlijk in de handen proberen we met het verkeer mee te rijden, maar na een kilometer of dertig neemt de actieradius dusdanig snel af dat we ons tussen de vrachtauto’s moeten voegen. We zullen het halen! Stilvallen is ons de eer te na!

Actieradius
Een lange en hete rit volgt. Het raampje even open doen kan niet, want dat beïnvloedt de aerodynamica en dus het verbruik. Als we vervolgens de snelweg verlaten om de laatste 28 kilometer over N-wegen richting de redactie te rijden lopen de actieradius en de nog te rijden afstand synchroon met elkaar. Dat geeft hoop! Voor rotondes laten we het gaspedaal ruim van te voren los om zoveel mogelijk uit te rollen en na de rotonde trekken we zo efficiënt mogelijk weer op. Ondertussen nemen de nog te rijden kilometers sneller af dan de actieradius en lijkt deze zuinige stijl z’n vruchten af te werpen. Met in theorie nog acht kilometer te gaan rijden we uiteindelijk het parkeerterrein van de redactie op. Vermoeid, maar wel voldaan. We hebben het gehaald. Tijd om de Leaf aan de stekker te leggen en in acht uur tijd de accu’s weer op te laden.

Prestaties
Eén ding moge duidelijk zijn. Wie dagelijks langere afstanden heeft af te leggen moet de Leaf links laten liggen. Daar is de ontwikkeling van de accutechniek simpelweg nog niet ver genoeg voor. Maar als we gedurende de rest van onze testperiode middellange afstanden rijden begint de Leaf ineens een heel andere indruk achter te laten. Wie binnen een afstand van 50 km van zijn woonplaats – en dat is het merendeel van de ritten - moet zijn weet zich met de Leaf prima te redden. Je kunt dan gemakkelijk op een vol accupakket heen en weer rijden zonder al teveel op te moeten letten hoe je je rechtervoet bedwingt. En dan moet je niet schrikken: de Leaf is namelijk opvallend snel. Aangezien een elektromotor direct over zijn koppel beschikt schiet de Leaf er werkelijk vandoor. De motor hoeft geen toeren op te bouwen zoals een brandstofmotor dat doet, maar beschikt meteen over maximale kracht. Vooral ook bij tussenacceleraties is de Leaf daarmee gevoelsmatig supersnel. De koude cijfers laten zien dat hij met een 0-100 km/h-tijd van 11,9 seconden gemiddeld presteert, maar het gevoel doet sneller vermoeden. De topsnelheid bedraagt slechts 140 km/h, maar dat is voldoende voor waar de Leaf voor bedoeld is.

Comfortabel en stil
Niet alleen weet de kracht van de elektromotor in positieve zin te verbazen, ook de rij-eigenschappen zijn niet anders dan van een personenauto met verbrandingsmotor. De Leaf ligt – mede dankzij het laag gepositioneerde accupakket – stevig op de weg. Bochten neemt hij met plezier en ook op hogere snelheden voelt hij heel stabiel aan. Jammer is het dan ook dat de besturing veel te licht is om met die eigenschappen te matchen. Daarmee wordt de Leaf alsnog een weinig dynamische auto. Comfortabel is hij des te meer. Het onderstel weet oneffenheden mooi te filteren en het is uiteraard opvallend stil binnenin. Het enige dat je hoort zijn de banden en een minimale hoeveelheid windgeruis. Een verbrandingsmotor – die normaal het meeste geluid produceert – heeft de Leaf immers niet. In het begin is dat een bijzondere gewaarwording - zeker als je de auto ‘start’ - maar aan het einde van de testperiode is het juist heel vreemd om weer in een auto met een voor je gevoel zeer rumoerige verbrandingsmotor te stappen.

Prijs
Vergelijk je de Leaf met bijvoorbeeld een Volkswagen Golf of Ford Focus dan is zijn vanafprijs van bijna 33.000 euro zeker geen koopje. En toch valt die prijs alleszins mee. De Leaf beschikt in principe over een ‘automaat’, navigatiesysteem, Keyless-Go, carkit, elektrische ramen en spiegels, cruise control, regensensor, lichtmetalen wielen, LED-verlichting en tal van veiligheidssystemen. Kleed een gemiddelde concurrent in dit segment naar wens aan en je komt al snel op een vergelijkbaar prijsniveau. Daar komt nog bij dat de Leaf opvallend ruim is. Het grote voordeel gaat echter tellen in het gebruik. Een vol accupakket kost zo’n 2 euro aan elektriciteit en maakt het mogelijk om dus zo’n 120 á 130 km te rijden. Bovendien is de auto veel minder onderhoudsgevoelig aangezien de aandrijflijn geen conventionele kleine en grote beurt dient te hebben zoals dat bij een andere auto wel het geval is. Een nieuwe distributieriem, het verversen van olie of het vervangen van een brandstoffilter? Allemaal niet meer nodig. En wat denk je van de wegenbelasting? De Leaf is ervan vrijgesteld en indien het een auto van de zaak is hoeft voor privégebruik geen bijtelling te hoeven worden betaald.

Resumé
De elektrische auto. Het is even wennen. En voor de autoliefhebbers onder ons misschien nog wel een brug te ver. Want emotie? Nee, dat biedt een dergelijke auto niet. Maar comfort wel. Bovengemiddeld veel zelfs. De Leaf is stil, ruim en comfortabel. De actieradius is beperkt, dat klopt, en dat is meteen het enige echte manco van de Leaf; deze Nissan is hierdoor geen auto voor iedereen. Wie dagelijks veel kilometers rijdt hoeft de overweging niet eens te maken. Rijd je echter dagelijks maximaal 100 kilometer en speelt emotie qua autorijden geen rol, dan is de Leaf echt de investering waard. En dat elektrisch rijden de toekomst is? Ja, dat heeft Nissan wel bewezen. Zeer nabije toekomst zelfs.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Nissan Leaf
Redactie
Door Redactie

Zoeken