Tests

Citroën DS4: C4+

Citroën DS4: C4+

Het succes van de DS3 is Citroën natuurlijk niet onopgemerkt gebleven. De komst van een DS4 is dan ook een logisch vervolg, des te meer omdat de helft van de DS3-kopers overkwamen waaien van een ander merk. Citroën heeft er sinds jaren weer een model met veroveringskracht bij, en dus introduceren ze op basis van de C4 nu de DS4. Technisch zijn beide modellen nagenoeg identiek, maar waar de D-loze variant mikt op de brave burger, doet de DS4 dat op de avontuurlijke automobilist.

Sinds de start van dit millennium was van Citroën’s vroegere bravoure nog maar weinig te merken. Het merk met de dubbele chevron wist met de C2, C3, C4 én C5 een fors aantal klanten te bedienen, maar het eigenwijze, vooruitstrevende karakter van toen, dat stond op een laag pitje. Hoe anders is dit vanaf decennium “11”. Citroën verrast ons show op show met een sensationele concept, en daar bleef het niet bij. De DS-lijn – vernoemd naar Citroën beroemdste model – werd gelanceerd en was meteen een schot in de roos. In een jaar tijd werden er maar liefst honderdduizend DS3-en afgezet. En terwijl de verkoopteller van dat model lekker blijft oplopen is de honger van Citroën naar meer succes nog altijd niet gestild. Dit is de DS4.

Citroën-DNA
De tweede DS gooit het echter wel over een iets andere boeg. Daar waar de C3 en DS3 verschillen als dag en nacht lijken de C4 en DS4 veel meer op elkaar. Citroën omschrijft de DS4 als een vierdeurs coupé met een verhoogd dak. Hij zou zelfs wat weg hebben van een SUV, maar laten we niet gaan overdrijven. Laten we het op een crossover houden. De DS4 heeft inderdaad een bovengemiddelde hoogte voor een hatchback, maar met 1,52 meter zocht Citroën zeker niet de extremen op. Bovendien oogt hij met een lengte van 4,27 meter en breedte van 1,81 meter nog best gedrongen. Dat is vooral te danken aan de schuin aflopende achterpartij en de nadruk die Citroën legt op de wielkasten. Die zijn bij onze testexemplaren dan deze 17 inch.
Van het neutrale en anonieme wat we de C4 hebben toegedicht is bij de DS4 geen sprake. De grille toont een veel agressiever front, en ook de luchtinlaten onder de koplampen, sportieve mistlampen en dynamischere voorbumper maken van de DS4 meer een mannenauto. Het coupé-element wordt versterkt door de verstopte achterportieren en diens deurgrepen. Een designstatement die de DS4 verleidelijk maakt, maar die wel dodelijk is voor het zicht schuin naar achteren; de dode hoek is gigantisch.

Premiumtintje
Hoe afwijkend het exterieur ten opzichte van de C4 is, des te groter zijn de overeenkomsten binnenin. Of je moet de chromen randen rondom het digitale instrumentarium en de sportievere deurpanelen als een wereld van verschil beschouwen. Een manco vinden we het overigens niet, want met het ontwerp, materialen en ergonomie van dit interieur is niets mis. Dezelfde typische eigenwijze trekjes in de C4 zijn immers ook hier van de partij zoals de verschillende kleuren en nachtstand voor de digitale tellers, instelbare tonen voor de clignoteur en de panoramische voorruit. Het onderscheid zit tussen de C4 en DS4 zit hem vooral in de luxueuze mogelijkheden. Wij beschikten tijdens de testperiode over een redelijk eenvoudig aangeklede DS4, maar een DS vraagt eigenlijk om het maximale uit hem te halen. Wie de brochure doorbladert zal smullen van luxe dat in wezen ‘over de top’ is. We noemen bijvoorbeeld het compleet met leer overtrokken dashboard en de geblokte lederen zetels. Zo exquisiet hebben we het nog niet gezien in dit segment.

Schoonheidsfoutjes
‘Wie mooi wil zijn moet pijn lijden’, een stelling die opgaat voor de passagiers achterin de DS4. Want niet alleen de instap is krap, ook de ruimte achterin is beperkt. Een extra gebrek is daarom toch ook wel het niet naar beneden of open kunnen van de achterruiten. Gelukkig hebben de voorste inzittenden qua ruimte geen klagen. Je vertoeft op een stevige stoel met goede zijdelinkse steun. Een verschil met de C4 waar men juist verblijft op een comfortabele, zachte stoel zit. De bagageruimte heeft normaliter een inhoud van 385 liter en dat is een overbrugbare 23 liter minder dan zijn technisch identieke broer. De tildrempel daarentegen is juist nog een fractie hoger.

OnCitroëns
Citroën heeft zijn laten verleiden door het onverklaarbare fenomeen dat de smaak van de Europese automobilist tegenwoordig ligt bij een dynamisch en niet meer zozeer bij een comfortabel weggedrag. Geheel in strijd met de historisch identiteit van Citroën is de DS4 overwegend strak gedempt en afgeveerd. Hij mist sowieso de hydropneumatische techniek, maar mikt ook duidelijk op de meers sportief ingestelde rijders. Aan de andere kan valt de DS4 in feite buiten de reguliere modellenlijn van het merk en kan het zodoende tegen de stroom ingaan. De lovende kritieken over de DS3 zijn daarom ter harte genomen en ook toegepast op de DS4. Niet geheel onlogisch biedt de compactere en lichtere DS3 een meer speels gevoel in het stuurwiel, maar ook de DS4 stuurt scherp en strak. Het is de net iets te licht afgestelde stuurbekrachtiging dat zorgt voor de ontbrekende finesse. Desondanks is de DS gewoon een prettig te rijden auto. Toch weer die schijnbare Europese smaak, hè. Wie zich daar niet lekker bij voelt kan altijd nog bij de C4 terecht.

Goed geïsoleerd
Motorisch beschikt de test-DS4 over de 1.6 VTS-benzinemotor. De viercilinder levert een vermogen van 120 pk en dat is in tijdens de normale omgang voldoende voor de Fransoos. Onderin mis hij wellicht enkele Newtonmeters aan trekkracht, eenmaal op toeren is de acceleratie naar tevredenheid. De trefzekere en soepele versnellingsbak maakt de aandrijflijn compleet. Opmerkelijk is het ontbreken van een ‘6’ op de versnellingspook. Hierdoor draait de motor op snelwegtempo al gauw 3.300 tpm en dat heeft onherroepelijk invloed op het geluidsniveau in het interieur en hoogstwaarschijnlijk ook het brandstofverbruik.

Resumé
Er prijkt een gat van drieduizend euro tussen een Citroën DS4 en een gelijk gemotoriseerde C4. Deels zit dit ‘em in dat in de rijkere standaarduitrusting (o.a. 16 inch lichtmetaal, CD/MP3-speler, panoramische voorruit) maar is tevens toe te schrijven aan het DS-label dat daadwerkelijk meer cachet bevat. Of de hogere prijskaart te rechtvaardigen is hangt geheel af van de wensen. Feitelijk is de voorkeur voor een C4 of DS4 kiezen tussen tussen het ‘oude’ en het ‘nieuwe’ Citroën; oud als in het braafste jongentje van de klas dankzij een neutraal en praktisch koetswerk met comfortabel karakter, en nieuw in de zin van het populairste, knapste jongentje van de klas met een opvallend design, luxueuze uitstraling en een dynamische besturing.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Citroën DS4: C4+
Redactie
Door Redactie

Zoeken