Tests

Bentley Continental GT

Bentley Continental GT

Volgens Bentley is de Continental GT volledig nieuw. Gelogen natuurlijk, maar was het eigenlijk ook wel nodig om deze prestigieuze Gran Turismo rigoureus te veranderen? In deze topklasse is het immers de clientèle die bepaalt.

Normaliter haalt een volumemerk het niet in z´n hoofd een model acht jaar ongewijzigd in de catalogus te houden, maar voor de upper class gelden nu eenmaal andere regels. Zo ook voor de Bentley Continental GT. Er volgden enkele speciale uitvoeringen zoals de Speed en de Supersports, maar tot een facelift kwam het nooit echt. In plaats daarvan komt Bentley in het najaar van 2010 met een nieuwe generatie van de Continental GT die vanaf heden pas aan klanten wordt uitgeleverd. Hoewel dit aanvankelijk wel zo lijkt, mag de nieuwe GT geen facelift heten. De basis - waaronder de motor en het onderstel - is weliswaar hetzelfde gebleven, het koetswerk is compleet nieuw. Al zie je dat (ook) amper.

Design
En waarom zou Bentley de GT ingrijpend wijzigen? Het lijnenspel dat de Belg Dirk van Braeckel destijds over de Continental drapeerde was bij de vermogende klanten een schot in de roos. Het bracht Bentley in de 21ste eeuw zonder de rijke historie van het merk te verloochenen. Een kunst waarin het Britse prestigemerk, toen het nog als een Siamese tweeling aan Rolls-Royce kleefde, nooit in geslaagd was.

Vloek
Tegelijk is het ontwerp van de Bentley Continental GT een lichte vloek, want hoe evolueer je succes? Zo weinig mogelijk, blijkt. De Continental GT is met een lengte van 4,80 meter slechts een tikkeltje langer dan voorheen. Maar het verschil zit hem niet uitsluitend in de nieuw vormgegeven bumpers. Bentley heeft de gehele structuur onder handen genomen. Daarom is deze generatie ook 1,4 cm hoger en 2,6 cm breder dan voorheen. Verschil dat je met het blote oog nauwelijks opmerkt, dus moet het vizier gericht worden op de nieuwe invulling van de lichtunits, de detailaanpassingen aan de grille en – met name – de aanzienlijk scherper aangezette plooilijnen die over het koetswerk gekaft zijn. De meer hoekige vormgeving van de kofferklep is de grootste aanpassing. Eronder past overigens nog steeds 360 liter bagage.

Organenbank
Een product in deze klasse moet in de eerste plaats overtuigen door de materiaalkeuze en de afwerking. Absoluut foutloos moet die zijn. En dat is het ook. Sinds Bentley kan putten uit de grote onderdelenmagazijnen van Volkswagen zijn de anachronismen ook uit het interieur verdwenen; tegenwoordig is ook alle elektronica van de bovenste plank. Bovendien is alles wat je aanraakt en ziet specifiek voor de ‘Conti’ ontwikkeld, dus geen gerecycleerde schakelaars, knopjes, buttons en dergelijke uit bijvoorbeeld de Passat of zelfs Phaeton. Zo hoort het!

Prinsheerlijk
Technisch gesproken is deze Bentley een vierzitter, maar volwassenen zullen zich ondanks de magnifieke materialen waarmee ze omringd worden, niet gelukkig voelen op de achterste zitplaatsen. Daarvoor biedt de GT te weinig bewegingsvrijheid achterin en is de toegang tot de achterbank nogal een hindernis. Dat wordt onder meer veroorzaakt doordat de robuuste voorstoelen bij het opklappen tot tegen het dak komen.
Voorin is er dan weer helemaal geen reden tot klagen. Tenminste als je op zoek bent naar een comfortabele, snelle reiswagen. Het geluidsniveau is buitengewoon laag en het comfort is van het hoogste allooi. Het zitmeubilair verwent prinselijk, maar de stoelen zijn verre van sportkuipjes.

Neen verkoop
Geen verrassingen als het aankomt op veiligheidsuitrusting. De Continental GT is voorzien van een compleet arsenaal elektronische hulpmiddelen. Voor de volledigheid sommen we ze nog even op: ABS met remkrachtverdeler, tractiecontrole en onder- en overstuurcompensatie die overgaat in stabiliteitscontrole wanneer dat nodig zou zijn. Daarnaast heb je uiteraard recht op driepuntsgordels op alle zitplaatsen en een palet van vijf airbags, met inbegrip van de knieairbag voor de bestuurder. Je kunt de Continental GT overigens uitrusten met een radargestuurde cruise control, maar die is niet zo slim als dat van een S-Klasse of 7-serie die je voor minder euro´s op de oprit parkeert. En vraag ook niet naar een head-up display, night vision of een camera die borden leest of voetgangers herkent, die schitteren bij aankoop van een Bentley door afwezigheid. Tja, er moet wat te wensen overblijven nietwaar?!

Snel, maar ook weer niet
Twee-komma-drie-ton, we schrijven het leeggewicht van de Brit even voluit, dit omdat het mede bepalend is voor het karakter van het model. Om al die massa in beweging te zetten doet Volkswagen beroep op een gigantische 6.0 liter W12 – in feite twee aan elkaar gekoppelde V6-en. Met 575 pk en 700 Nm is de twaalfcilinder net weer even iets krachtiger geworden, 15 pk en 50 Nm om precies te zijn. Op papier presteert de Continental GT dan ook ronduit verbluffend; de acceleratie naar honderd verloopt in slechts 4,3 tellen en pas bij een respectabele 318 km/h wint de luchtweerstand het van dit zwaargewicht. Cijfers die menig sportwagen doen verbleken, maar toch valt de GT niet in die categorie. Hij heeft er de architectuur simpelweg niet voor. Om het inherente onderstuurde karakter te verbloemen stuurt een Torsen middendifferentieel 60% van de aandrijfkracht naar de achterwielen - en dus 40% naar voren - tegen de evenredige verdeling van z’n voorganger. Het verschil is merkbaar, maar het maakt van de GT nog steeds geen auto die als een vlieg van richting verandert. Stap met die instelling in en je zult merken dat de besturing wat loom is, de zestrapsautomaat zeer zacht maar niet agressief genoeg schakelt en dat de remmen na enkele stevige bijtoefeningen ietwat last krijgen om de massa in toom te houden. Zelfs de W12 klinkt niet eens assertief, wat ongetwijfeld te maken heeft met de kwantiteit en de kwaliteit van de isolerende materialen.

Hommage
Volg de filosofie die door de letters GT (Gran Turismo) wordt aangereikt en de Continental GT klopt helemaal. De gestuurde ophanging houdt de koets in bedwang maar zal de schokken nooit ongefilterd aan de inzittenden doorgeven. Het motorgeluid is voldoende om te communiceren wanneer het blok wordt aangepord, maar blijft altijd discreet. De koppelkromme van het geblazen blok schiet pijlsnel de hoogte in omdat je de Bentley niet rijdt op vermogen maar op koppel. In alles doet deze Bentley zijn naam eer aan. Ook als het op verbruik aankomt, want een zuinige jongen is het allerminst. Deze tempelier slokt zonder pardon een liter peut per zes kilometer naar binnen. En dan wordt ´ie nog niet eens uitgedaagd. Voor wie zich daar niet mee kan verzoenen staat binnenkort een nagelnieuwe 4.0 liter V8 klaar; die zou zo’n 40% zuiniger zijn.

Resumé
Bentley heeft er goed aan gedaan te evolueren door enkel daar waar nodig de puntjes aan te stippen. De Continental GT is zeker nieuw, maar weer niet zo nieuw dat hij aan karakter heeft ingeleverd. Het tijdloze lijnenspel van de GT heeft de kwaliteit om tot een klassieker uit te groeien; de zoveelste voor Bentley. Dat daarvoor de vraagprijs met een kleine dertig mille omhoog geschroefd moest worden is misschien wat teveel van het goede, maar voor de doelgroep niets meer dan collateral damage voor een goed doel.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Bentley Continental GT
Redactie
Door Redactie

Zoeken