Tests

Hyundai Veloster

Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn

Met de Genesis Coupé heeft Hyundai bewezen uit onverwachte hoek te kunnen komen. De achterwielaangedreven tweedeurs bleek slechts een eerste kennismaking met Hyundai’s sportieve aspiraties. Dit is de nieuwe Hyundai Veloster: ‘Omdat er duffe hatchbacks genoeg zijn en praktische coupes een unicum.’

Was het exterieurdesign van de Genesis Coupé van het soort ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’, dat van de Veloster is 100% uit eigen koker en zowel uniek als opvallend tegelijk. Hyundai’s nieuweling houdt namelijk het midden tussen een coupé en een conventionele hatchback, maar is geen gedrongen vierdeurscoupé zoals je vervolgens wellicht zou verwachten. Nee, Hyundai wilde de spannende, lage bouw van een coupé combineren met het gebruiksgemak van een i30. Een auto die het hart beroert, maar het verstand – de praktijk van het hebben van een gezin – niet zomaar durft uit te schakelen. Dit komt tot uiting in een asymmetrisch koetswerk waarbij de bestuurderskant slechts één portier kent en de andere kant twee. Een unicum onder coupés.
Schildpad
Dat de rechterzijde voor de dubbele deuren is gekozen is uiteraard niet zonder reden en wel omdat het trottoir zich in de regel aan deze kant bevindt en een (veiligere) entree vormt voor het in en uitstappen van passagiers en het in- en uitpakken van spullen vanaf de achterbank. Voor een coupé van 4,22 meter is de beenruimte in de Veloster zelfs opvallend riant, maar het lage dak zorgt ervoor dat personen langer dan 1,75 meter de gehele rit naar hun tenen moeten kijken. Bij het instappen dient er al behoorlijk gebukt te worden. Kinderen zitten echter als gegoten, ook omdat de lengte van de zittingen en de hoek van de rugleuning uitstekende ondersteuning biedt. De ver naar boven scharnierende achterklep biedt een prettige toegang tot het bagageruim. Normaliter is die een praktische 320 liter groot; deugdelijk voor de wekelijkse boodschappen, maar ook voor een weekend buiten de deur. Zonder de kids op pad? Dan is door de rugleuningen plat neer te leggen eventueel 1.015 liter voorhanden.
95% coupé
De Hyundai Veloster mag dan best praktisch ingesteld zijn, in essentie is de auto bedoeld als zintuigenprikkelende coupé. Het tweede portier aan de straatkant is daarom zoveel mogelijk uit het zicht gehouden door de deurgreep ervan weg te werken in lijn met de C-stijl. Een designtruc bekend van Walter de’ Silva. Eenmaal dit hatchbackkenmerk gecamoufleerd te hebben konden Hyundai’s ontwerpers zich naar hartenlust uitleven op het markante, gespierde design van de Veloster. De carrosserie zit vol met saillante details, allereerst natuurlijk de kromming van het dak met daarin optioneel een panoramisch donkergetint glazen paneel dat doorloopt in de kleine achteruit en de Veloster nog meer uitstraling geeft. Ook de sleuven die onderdeel lijken uit te maken van zowel de wervelende koplampen als de gehele voorbumper trekken de aandacht, net als de subtiele vouw in de motorkap, het vleugelmotief in de flanken, de ‘happen’ uit de billen en het centraal geplaatste sierstuk van de uitlaat. Het oog staat nooit stil bij het aanschouwen van de Hyundai Veloster, dat is zeker!

Gepaste trots
Ondanks dat de Veloster ver verwijderd is van wat de momenteel op drie na grootste autobouwer ter wereld ooit heeft voorgebracht is de 2+1 coupé onmiskenbaar een Hyundai. Een vereiste volgens de fabrikant omdat de trots vanwege de uitstekende resultaten over de laatste jaren best prominent naar buiten toe gedragen mag worden. In de Veloster is de herkenbaarheid tevens groot, maar toch ook net even anders als in een ix35 of i40. De ‘zwevende’ deurhendels doen denken aan die van de Volkswagen Scirocco, en de trapeziumvormige beugels in de middentunnel zagen we ooit eens in de Audi TT. Beiden zijn potentiële concurrenten van de Veloster dus geheel toevallig zal het niet zijn. Het interieur zelf is opgetrokken uit materiaal dat er prima uitziet maar keihard aanvoelt. De meest in het zicht liggende panelen hadden we graag uit zachter kunststof gezien, juist omdat we weten dat Hyundai beter kan zonder de vraagprijzen daarvoor hoger te laten uitvallen.
Uitrusting
De Veloster is er vanaf € 23.995,- en met deze i-Motion is het zeker niet karig rondrijden. Anno 2011 kun je echt geen meerprijs meer vragen voor airco, vindt Hyundai, en ook cruise control, elektrische bediening voor ramen en spiegels plus een fatsoenlijk klinkend audiosysteem dienen gewoonweg standaard te zijn. Het 7 inch grote beeldscherm is eveneens altijd aanwezig. Naar gelang de gekozen uitvoering wordt de techniek erachter uitgebreid met navigatie en een achteruitrijcamera. De duurste Veloster heeft een vanafprijs van net geen dertig mille. Met deze i-Catcher ben je als koper dan ook meteen klaar, opties zijn er vervolgens nauwelijks. Bovendien worden de 17 inch velgen dan verruild voor 18 inch exemplaren en de halflederen bekleding wordt volleder.
Schakelfeest
Een interessante accessoire die er vanaf november bijkomt is een zestraps DCT-transmissie met dubbele koppeling; Hyundai’s eerste. Vooralsnog is de Veloster enkel leverbaar met handgeschakelde 6-bak met voorin een direct ingespoten 1.6 liter krachtbron. Deze viercilinder benzinemotor genereert 140 pk vermogen en 167 Nm aan trekkracht. Zowel op papier als in de praktijk een bescheiden blok voor serieuze prestaties en de claim sportcoupé, maar het is ook weer niet zo dat de Veloster met deze motor underpowered is. Houd hem boven de 4.000 tpm en hij is best moedwillig. Daaronder is het wat doods en mist de motor gewoon trekkracht. De wetenschap dat er op de agenda van 2012 een turbomotor voor de Veloster staat met naar verluidt zo’n 210 pk biedt een prettig uitzicht. Het onderstel kan een krachtig blok ook makkelijk aan. De strakke afstelling maakt het snel nemen van bochten bovendien tot een vermakelijke bezigheid en ook het flitsende schakelgedrag van de handbak draagt alsnog bij aan een sportieve beleving. Alleen jammer dat de lange overbrengingsverhoudingen dan weer de vaart uit de Veloster halen. Het is Hyundai’s Blue Drive dat hier roet in het eten gooit. Daar krijg je dan wel een keurig praktijkverbruik van 6,3 l/100 km voor terug.
Resumé
De Genesis Coupé is een leuke smaakmaker, maar het is pas met de Veloster waarmee Hyundai doordrukt in de perceptie dat de Koreanen niet enkel het verstand maar ook het hart van de automobilist weten te raken. De Veloster bereikt dit met zijn flitsende, stoere uitstraling die bovendien niet meteen expliciet het mannelijke of vrouwelijke geslacht verleidt. Het rijgedrag trekt eveneens een breed publiek aan; noemenswaardig snel is de Veloster niet, maar vermakelijk is hij wel. En dan is er nog die praktische kant van het derde portier. Die biedt zeker een gebruiksvriendelijke meerwaarde, maar de Hyundai Veloster is en blijft meer een coupé dan een hatchback. Precies zoals hij is bedoeld.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Hyundai Veloster: omdat er al genoeg duffe hatchbacks zijn
Redactie
Door Redactie

Zoeken