Tests

Autotest | Citroën DS3 Racing

Citroën DS3 Racing

De Citroën DS3 Racing is met € 34.995,- behoorlijk aan de prijs. Zo, dat hebben we meteen gehad. Dan kunnen we nu overgaan op de zaken die er echt toe doen rond deze Franse rebel.

We schrijven 18 juni 2009. In onze rij-impressie van de Focus RS bejubelen we Ford over de wijze waarop deze de geboekte autosportsuccessen vertaalt naar het niveau van de individu. Dergelijke acties hebben ontegenzeggelijk een positief effect op veelal alle lagen van een merk en fabrikant, in de eerste plaats de verkopen. Lancia, Audi, Toyota, Subaru, Mitsubishi en Renault weten dit te zoal te beamen. Vol onbegrip hebben we, en velen met ons, dan ook afgevraagd wat Citroën in vredesnaam weerhield om niet te profiteren van hun – nota bene – godenstatus als succesvolste rallymerk ooit met daarachter de drijvende kracht Sébastiaan Loeb als onbetwist rallyvirtuoos. In de tijd dat de Focus RS de ganse autowereld inspireerde volgden er voor Citroën nog twee constructeurs- en rijdertitels in het WRC. Hedendag is daarmee het totaal op respectievelijk zes en zeven wereldtitels komen te staan, maar het is pas sinds kort dat de Parijzenaren zijn wakker geschud en het doordrong dat een straatlegale afstammeling van hun WRC-rallykanon van grote betekenis kan zijn. Laat de persoon die de emmer water heeft gegooid zich alstublieft melden; die verdient namelijk een lintje!

Timing
Niet om het falen van Citroën hierin verzachtend te omschrijven, maar na enige relativering is het wellicht niet volkomen onbegrijpelijk waarom de Franse fabrikant toch nog twee jaar heeft gewacht met het lanceren van een showroomexemplaar als eerbetoon aan hun rallytriomfen. Op het moment dat Citroën de rallywereld begon te domineren was de Xsara namelijk al uit productie en de C4 Coupé was zelfs in WRC-trim nu niet bepaald een model waarvan we onze testosteronwaarde buitenproportioneel zagen toenemen –zie bijvoorbeeld ook de Citroën C4 ´by Loeb'. Pas met de DS3 was de bakermat gelegd voor een rechtvaardige hot hatch: compact, stoer en flitsend tegelijk. Een cocktail die bij voorbaat al het water in de mond doet lopen en naar meer smaakt.

Cultstatus
Een goede voorbereiding is het halve werk. Met de Citroën DS3 als een voorbeeldige basis hoefde Citroën zich niet eens danig in te spannen om een lustopwekkend bommetje te prepareren. Toch ging het daarin tamelijk ver. De DS3 Racing is verkrijgbaar in slechts twee kleuren, of beter gezegd, -combinaties. De door ons gereden uitvoering is de versie waarvan het dak en de 18 inch wielen zijn uitgevoerd in donkergrijs en de carrosserie in Blanc Banquise, sneeuwwit welteverstaan. De andere uitvoering is een uitmonstering in zwart, door Citroën Noir Obsidien genoemd, in combinatie met feloranje accenten. De grille plus omranding, spiegelkappen en delen van het interieur kleuren mee met het dak van de gekozen uitvoering. De oranje/zwarte uitvoering is met stip de meest urban van het stel. Wij zien hier zelfs een mogelijke cultstatus in het verschiet liggen, maar in de praktijk zullen de meesten eerder voor het veiligere en handelgunstigere zwart/wit gaan.


Exclusiviteit gegarandeerd
Wat de DS3 Racing eveneens anders maakt dan al die andere hot hatches in dit segment en letterlijk van toegevoegde waarde voorziet is de toepassing van koolstofvezel. Geen imitatiespul in de vorm van folie of stickers, nee, echt carbon. Zoals vast bekend is dat nog altijd zeer kostbaar materiaal om toe te passen, wat meteen deels het pittige prijskaartje beargumenteert. Een andere reden hiervan is dat er slechts 2.000 DS3's Racing per jaar worden gebouwd om zodoende strenge homologatie-eisen te omzeilen. Exclusiviteit gegarandeerd dus.

Blanke lak
Stickers zijn er echter wel degelijk aangebracht en wel op het dak, de motorkap, de achterspatborden en de rechterdeel van het dashboard. Het patroon heeft wel wat weg van die typische stickers op jachtvliegtuigen en dragen bij aan de toch al trendy inborst van de DS3. In het geval van de Racing hebben ze iets bedreigends. Gaaf! Wel vragen we ons af hoe veel wasbeurten ze zullen overleven. Met amper 6.000 km op de teller van ons testmodel begonnen enkele nu al op de hoekjes los te laten. Een laagje blanke lak eroverheen was mogelijkerwijs duurzamer geweest.

Turbo, turbo
Met een samenwerkingsverband tussen BMW en PSA en de MINI Cooper S John Cooper Works als beoogd aartsrivaal kon het niets anders zijn dan dat Citroën ook de opgevoerde 1.6 THP in de DS3 Racing zou lepelen. De turbobenzinemotor in de DS3 R wijkt op enkele punten af van de 156 pk sterke versie in de lager geschoolde, maar al vrij rappe DS3. De turbo is namelijk groter en logischerwijs zo ook de turbodruk (2,2 in plaats van 1,8 bar). Daarnaast is de mapping van het motormanagement aangepast wat tevens het toegenomen koppel verklaart. In totaliteit genereert de relatief compacte viercilinder liefst 207 pk en 275 Nm wat een sprint van 0-100 km/h in 6,5 seconden mogelijk maakt. Pieken doet de Citroën DS3 Racing bij 235 km/h. En dat is serieus snel voor een auto van dit formaat.

De beuk erin
Aan de paardenkrachten ligt het dus niet, maar het zijn niet zozeer de specificaties die indruk maken, meer de manier waarop de motor diens vermogen uitstrijkt. Het karakter van de THP laat zich misschien wel het best typeren als dat van een sportmotorfiets. In de lagere toerenregionen komt de DS3 Racing aan niets tekort om lekker vlot mee te komen, maar is tevens rekening gehouden met een acceptabel brandstofverbruik. Maar eenmaal voorbij de mediaan van het mogelijke toerenbereik, dan komt de beuk erin. Het is een vermogenskromme die zonder twijfel het meeste rijplezier geeft, maar die nog zelden wordt toegepast; een lineaire of vlakke vermogensopbouw springt immers veel efficiënter met brandstof op. Aan deze Citroën werd echter niet voor niets “Racing" toegevoegd en die gedraagt zich dan ook als zodanig. De eerdergenoemde scheidingslijn ligt bij de DS3 Racing op 3.500 tpm, daar waar de turbo goed op stoom is. Die neemt de Citroën vervolgens bij de hand om het samen op een lopen te zetten. De turbomotor is zo enorm veerkrachtig dat opschakelen niet nodig is. Zonder vermogensverlies gaat het in één ademteug richting de 7.000 tpm om vervolgens ver in het rode gebied hard door de begrenzer een halt toegeroepen te worden. Een piep ter herinnering dat er toch echt geschakeld moest worden was wellicht verstandig geweest, Citroën.

Des te leuker
De DS3 Racing beschikt gewoon enkel over voorwielaandrijving dus je kunt je voorstellen dat 207 pk wat veel voor de voortrein is. Daarop werd de auto met 15 mm verlaagd, de spoorbreedte verbreed en kreeg hij speciale, stuggere veren en dempers. De mechanische grip is extreem hoog en de DS3 Racing laat zich zonder om genade te vragen hard behandelen. Dat de aandrijfkrachten ondertussen voelbaar in het stuurwiel zijn maakt de Fransoos des te leuker om te rijden. In verhouding tot zijn potentieel had de besturing daarentegen zuiverder mogen zijn. Er is redelijk veel gevoel, maar de precisie van een MINI JCW en ook Renault Clio RS heeft de DS3 Racing niet. Die beide auto's zijn dan ook Spartaanser. Onbeschofter, maar ook minder geschikt voor woon-werk-verkeer. Naast een vrij stil interieur blijft een diepe, sonore brom bij de DS3 Racing uit. Enkel bij de stationaire loop pruttelt de uitlaat lichtjes. Jammer. Bovendien had een sportuitlaat met het oog op de vraagprijs best uitgekund.

Resumé
Nu we weten hoe de DS3 Racing rijdt nemen we het Citroën des te kwalijker dat ze niet eerder met een hot hatch zijn gekomen. Wat er al die tijd niet nog meer uit de kraamkamers van die Fransen had kunnen komen! Dat hebben we nu gemist en terugdraaien kan niet. Gelukkig maakt de DS3 Racing veel goed, want wat vreselijk veel rijplezier biedt deze Fransoos. In rechte lijn buitengewoon snel, in bochten nauwelijks trager dan de Renault Clio RS, maar vermoeid in tegenstelling tot die auto niet. De DS3 Racing is namelijk een prima auto voor iedere dag. Rustig, maar vlot onder de 3.500 tpm, daarboven een van de beste hot hatches in zijn klasse. En zodoende valt over die vraagprijs nog te twisten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Citroën DS3 Racing
Redactie
Door Redactie

Zoeken