Tests

Jaguar XKR-S

Jaguar XKR-S

Een oude naam en kenmerken van de verleden jaar gepresenteerde XKR-75. Aanvankelijk lijkt de nieuwe Jaguar XKR-S een opgewarmde maaltijd, opnieuw op smaak gebracht met peper en zout. Wanneer we de technische heren van Jaguar hiermee confronteren kunnen ze ons wel wegkijken. Hun gelaten spreken in ieder geval boekdelen: ‘Wait and see!’

Wij zijn in Portimão, Portugal. Jaguar introduceert hier hun opgewaardeerde R-portfolio waaronder een korte ontmoeting met de vernieuwde XFR. Ook de XJ Supersport komt voorbij. Inspirerende Jaguars, maar de voornaamste reden dat we zijn neergestreken in de Algarve is het Autodromo Internacional do Algarve, een hypermodern uit 2008 stammend circuit dat te boek staat als zeer technisch en veeleisend. Meerdere Formule 1-teams zien in deze baan de ideale faciliteit om ontwikkelingen aan hun racebolide(s) te beproeven. Met veel blinde bochten en behoorlijke hoogteverschillen vergt Portimão Circuit – zoals het in de volksmond wordt genoemd – het uiterste van mens en machine. "Autodromo is de Groene Hel van het Mediterrane gewest," zegt Jaguar. "De nabije omgeving kent daarnaast een zeer divers wegennet met zowel lange, bloedsnelle als korte, knijpende en dus langzamere bochten en is daarom bij uitstek geschikt om de uiteenlopende kwaliteiten van onze nieuwe 550 pk sterke Jaguar XKR-S te kunnen beproeven.” Waarvan akte.

Opwarmen
Een aanstekelijk sfeertje creëren, dat kunnen die Britten wel. Niets liever dan onmiddelijk in de XKR-S springen en boenderen over welk grondgebied dan ook is wat we willen. Maar bij aankomst zien we geen spoor van de XKR-S. Er is immers ook nog een S-loze versie van de XKR en laat die samen met de andere XK’s nu ook net vernieuwd zijn.“ Een rijtje spik en span opgestelde XKR´s Convertible nodigt ons van harte uit voor een opwarmronde alvorens we overstappen op het nog serieuzere spul. Een uitnodiging die we maar al te graag aannemen. Want laten we ons niet blasé gedragen; met 510 paardenkrachten, een koppel van 625 Nm en een acceleratie van 0 naar 100 km/h in minder dan vijf tellen, dat is verdraaid moeilijk te weerstaan. Bovendien is de vernieuwde Jaguar XKR als donorauto voor de XKR-S een goede graadmeter voor wat komen gaat.

Zwaktebod
Het starten gaat gepaard met een diepe roffel van de 5.0 liter V8 in de langgerekte neus van de XKR. Een neus die het meest profiteert van de slechts beperkt doorgevoerde vernieuwingen aan het exterieur, maar die precies voldoende zijn om de XK(R) als voor nieuw aan te zien. Het interieur werd eveneens op details verbeterd met als belangrijkste updates een gemoderniseerd instrumentarium en toegevoegde bekledingsoorten- en combinaties. Dat het vakbekwame Jaguar nog altijd geen kraak- en piepvrij interieur in elkaar weet te schroeven blijft ons echter een raadsel. Dit afwimpelen met ‘een Jaguar leeft’, daar tuint tegenwoordig niemand meer in bij een auto van anderhalve ton.

Spijkers
Het technische gedeelte van de XKR bleef ongemoeid. Nog immer staat het gaspedaal in verbinding met een magistrale Supercharged-V8 die naar gelang het pedaal verder wordt ingetrapt een steeds rauwere keel opzet. Het actieve uitlaatsysteem dat bij hogere toeren een intern kleppensysteem opdracht geeft de gas flow steeds iets op te voeren is hier verantwoordelijk voor. Maar de al onstuimige, zuivere soundtrack van de XKR staat in schril contrast met dat van de XKR-S. Die kreeg voor de gelegenheid een compleet nieuw uitlaattraject dat de ganse buurt binnen een straal van twee kilometer uit zijn siësta hield, en tevens mechanischer klinkt. Als een bak spijkers in de centrifugerende wasmachine. Traanbuistrekkend mooi. De meeste Portugezen schijnen er echter net zoveel van te genieten als wij. Voorliggers slingeren de raampjes van hun carro naar beneden en seinen enthousiast zwaaiend dat het vrij is van tegenliggend verkeer en het veilig inhalen is. Aan de hand van een scheut tussengas weet betreffende vervolgens dat het slechts luttele seconden duurt voordat er een beeld bij het eerder in de verte gehoorde geblèr gevoegd kan worden. In Nederland, dat net als Portugal geen fundamentele autoindustrie heeft, zien we een dergelijke aviditeit niet gauw gebeuren. Bij ons zou er meermaals een ander vingertje omhoog gaan.

Koppelreus 
De XKR-S is net als alle andere XK’s uitgerust met een conventionele zestraps automaat. Jaguar heeft zich dus niet mee laten slepen in de heersende trend van transmissies met dubbele koppelingsplaten voor extreem snel schakelen. "Waarom een aanzienlijk duurdere en bovendien nog altijd niet duurzaam bewezen transmissie ontwikkelen als met de juiste elektronica hetzelfde resultaat bereikt kan worden,” is hun verklaring. En inderdaad, geen moment hebben we het idee dat tijdens wisselingen de vaart uit de R-S wordt gehaald. Bloedstollend snel is de Jaguar XKR-S. Significant sneller dan de XKR en niet louter vanwege het hogere vermogen. De gehele doch identiek aan de XKR zijnde throttle map is bij de XKR-S opgeschoven naar een hoger gelegen toerengebied. In alles reageert de XKR-S gewilliger en gretiger op commando´s. En dan dat koppel; met 680 Newtonmeters ongeëvenaard in deze prijsklasse. En zelfs daarboven zijn er sportauto’s die het met beduidend minder moeten doen.

Circuit
Terug naar het circuit waar de persconferentie plaatsvindt. Tijdens de presentatie dreunt Jaguar het lijstje op: aanzienlijk stijvere veren (28% vóór/32% achter), een op scherp gesteld Adaptive Dynamics waaronder straffere dempers, bodyroll-terminatie, een nieuwe aluminium stuurinrichting en een meer intense en betrokken rijbeleving in zijn algemeenheid, dat zijn zoal de belangrijkste verschillen ten opzichte van de XKR. Na een wenselijke, educatieve verkenningsronde over Autodromo onder begeleiding van een ervaren instructeur mogen we het stuurwiel zelf in handen nemen. Meteen bij de eerste bocht merken we dat de XKR-S met uiterst veel precisie instuurt. De achterzijde laat zich met het gaspedaal evenzo nauwkeurig dirigeren. Met het DSC op honderd procent actief wordt een surplus aan vermogen meteen in de kiem gesmoord. Maar er is een tussenmodus voor meer speelruimte, en het stabiliteitsprogramma volledig uitschakelen kan ook. Met een voorin geplaatste motor en aandrijving op de achterwielen bevat de XKR-S weliswaar niet het optimale bouwconcept, de Jaguar voelt zeer uitgebalanceerd aan. Met de uitstekend gekozen Pirelli P Zero’s is de XKR-S snaarstrak en snoeihard over het 4,692 meter lange circuit te janken.

Hardcore GT
Wat een apparaat is de XKR-S. Maar niet zo hardcore zoals de Porsche 911 GT3 RS dat is. Daarvoor ontbreekt het hem ook aan specifieke racy kenmerken als een rolkooi en een minimalistisch interieur. Hoe inhalig ook, een Jaguar is een Jaguar en dat betekent dat het aan luxe en comfort niet ontbreekt. En met 1.800 kg bevat de XKR-S simpelweg de zwaarlijvigheid van een echte GT. Vervolgens is daar het blijvende compromis als de ietwat sponzige remmen. De rechtstreeks van de XKR overgenomen geventileerde schrijven (keramische levert Jaguar niet) zijn uitstekend hun taak berekend en prettig te doseren, maar missen net dat beetje remgevoel dat gewenst en zo typerend is bij een volbloed circuitmachine. De eerste twee centimeter van de rempedaalslag gebeurt er ook tamelijk weinig. Een soortgelijk manco vinden we ook in de besturing. De communicatie is helder en direct, maar had een fractie zuiverder gemogen door meer gewicht in de handpalmen te leggen.

Openbare weg
Maar het zijn juist deze compromissen die van de XKR-S een nog betere racer voor de openbare weg dan het circuit maken. Ineens begrijp je waarom Jaguar heeft vastgehouden aan dit gentleman´s character. Het houdt de rust in de sportcoupé enigszins op peil, al is daar aan de andere kant de wel erg straffe demping – het is 75% van de tijd stuiteren in de XKR-S – dat bij een jaarkilometrage van 20.000 km al gauw een lijdensweg wordt.
Op een puisterige putdeksel na niet in Algarve waar de hoofdwegen doorgaans verrassend vrij zijn van grove oneffenheden en de XKR-S met groots plezier zich angstaanjagend (voor de bevolking) hard door het wonderschone heuvelachtige landschap laat knallen. Het vertrouwen in de XKR-S stijgt met de kilometer. Ongegeneerd hardrijden wordt als onsterfelijkheid ervaren. Bij bepaalde snelheden verwachten we dat de XKR-S toch echt een metertje of wat naar links of rechts zou wippen, maar niets. Plotseling in het wegdek opduikende wervelingen en glooiingen worden al dansend afgewerkt en gauw vergeten. Nogmaals hulde aan het onderstel en het plakgrage schoeisel.

Resumé
De XKR-S is de krachtigste, snelste en meest geslepen in serie geproduceerde Jaguar ooit en dat hebben we geweten. Ze zullen er vast zijn, alternatieven in zijn klasse met een gelijkwaardig prestatieniveau, maar we hebben geen enkel behoefte om ze je voor te kauwen. De Jaguar XKR-S is iedere cent van zijn € 182.000,- hoge vraagprijs waard. Daarmee is hij zelfs goedkoper dan de ongetwijfeld minder brute XKR-75. Dash, waren we op voorhand toch wat prematuur. Jaguar: “Told you so!”

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Jaguar XKR-S
Redactie
Door Redactie

Zoeken