Tests

Chevrolet Aveo

Chevrolet Aveo

Het uiterst competitieve B-segment heeft er weer een frisse concurrent bij: de Chevrolet Aveo. De nieuweling heeft een lekker gewaagd exterieurontwerp, een creatief interieur en is concurrerend geprijsd. Toch moet je van goeden huize komen om de ijzersterke concurrentie te laten zweten. Is de nieuwe Chevrolet Aveo daartoe in staat?

De Polo, Fiesta, Fabia, Ibiza, 207, Corsa en Clio. Allemaal B-segment auto´s die zich in de top-20 van de Nederlandse verkoopstatistieken bevinden. De Aveo, die oorspronkelijk als Daewoo Kalos op de markt kwam, heeft een dergelijke notering nooit weten te behalen. En toch is het model voor Chevrolet van ongekend groot belang. Voordat de Cruze op de markt kwam was het namelijk de best verkopende Chevrolet ter wereld. Met de nadruk op ‘ter wereld’. De Aveo is namelijk, in tegenstelling tot veel van de genoemde concurrenten, niet puur op de Europese smaak afgestemd. Mede om die reden heeft het model de consument alhier dan ook nooit echt kunnen verleiden. De tweede generatie, waarmee wij in het Zwitserse Zürich oog in oog stonden, zou daartoe beter in staat moeten zijn.

Internationaal ontwerpteam
Chevrolet heeft een team van internationale ontwerpers op de auto gezet om zodoende de verschillende smaken te kunnen toevoegen. Eén ding valt in ieder geval direct op: men toont lef! Het design is onderscheidend en wordt door Chevy als jong en sportief bestempeld. Kenmerkend is het ook. De inmiddels welbekende grille met centraal daarin een horizontale balk en de goudkleurige ‘Bowtie’ doet over zijn familiebanden geen enkele twijfel bestaan. De ontwerpteams uit verschillende winstreken hebben zich volgens eigen zeggen laten inspireren door de motorfietsindustrie. Het resultaat is bijvoorbeeld de dubbele ronde koplampen die geen lensafdekking hebben. Precies zoals de Alfa 159 die ook heeft. Samen met de vorm van de voorbumper en grille geven de koplampen het front een stoere uitstraling. Van opzij spreekt Chevrolet van een coupéachtige belijning door het wegwerken van de achterste portiergrepen. Aan de achterzijde zien we een relatief grote dakspoiler en net als aan de voorzijde losse lichtunits. Van gebrek aan creativiteit zijn de ontwerpers zeker niet te beschuldigen, al vragen we ons of hoe dit op de langere termijn uitpakt. De uitstraling is bovendien behoorlijk afhankelijk van de gekozen uitvoering en de wielen, maar daarnaast is er door die losse lichtunits wel heel veel ongelakt kunststof zichtbaar. Veel van zijn concurrenten komen daardoor simpelweg hoogwaardiger over.

Motorfiets
Chevrolet’s interieurontwerpers hebben zich evenzo creatief laten inspireren. Ook hier pretendeert Chevrolet naar de motorfietsindustrie te hebben gekeken. Met name de klokkenwinkel moet die associatie oproepen. We zien een grote toerenteller met daarnaast een digitaal display voor de snelheid en de verschillende functies van de boordcomputer die zo van een tweewieler zou kunnen komen. Daaronder zien we een driespaaks stuurwiel dat sportief oogt en tevens prettig vastpakt. De daarnaast gelegen middenconsole is overzichtelijk gehouden en qua ergonomie steekt het prima in elkaar. Uiterst links en rechts in het dashboard zien we fraai ontworpen luchtroosters die dan weer in schril contrast staan tot de hoekige exemplaren in het midden. Naast die hoekige luchtroosters heeft Chevrolet twee bergvakjes gecreëerd. Handig voor losse spullen, dat zeker, maar ook erg beeldbepalend. Zo leeg vallen ze niet echt op, maar in de praktijk zullen hier parkeerkaartjes, pennen, wat losgeld en snoeprolletjes in belanden waardoor het dashboard een behoorlijk rommelige uitstraling krijgt. De materiaalkeuze van Chevrolet zet ons eveneens aan het denken. Natuurlijk zijn harde kunststoffen onvermijdelijk in dit segment, maar het binnenste van de Aveo is nagenoeg geheel uit harde kunststoffen opgetrokken. Dit zorgt ervoor dat, net als aan de buitenzijde, de uitstraling minder hoogwaardig oogt, maar vooral ook aanvoelt dan bij veel van zijn concurrenten.

Ruimte
De opbergvakjes links en rechts van de radio haalden we al even aan, maar daar blijft het op ruimtegebied niet bij. Als we een groot pluspunt van de Aveo kunnen noemen is het namelijk wel zijn ruimte. En dan vooral als het aankomt op mee te zeulen spullen. Naast die beide vakken zien we een dubbel dashboardkastje (waarbij de bovenste plaats biedt aan bijvoorbeeld een iPod), relatief ruime portiervakken, een vakje voor de versnellingspook en drie bekerhouders daarachter. Afhankelijk van de uitvoering is er een ruime lade onder de passagiersstoel en een zonnebrilhouder aan het plafond. De bagageruimte van de hatchback heeft met 290 liter een gemiddelde inhoud, maar het is het stouwvolume van de sedan dat ons aangenaam weet te verrassen. De vierdeurs kan namelijk maar liefst 502 liter verwerken. Klap je de bank neer dan ontstaat er in beide modellen rond de 700 liter bagageruimte. Keurig. Minstens zo belangrijk is de ruimte voor de inzittenden en daarover kunnen we kort zijn: ook dat is goed voor elkaar. Zelfs achterin kunnen twee volwassenen, mits natuurlijk niet al te lang, prima plaatsnemen.

Rijden
Dan rest ons nog één essentieel onderdeel: zijn rijgedrag. Volgens Chevrolet is dat een ‘sportieve rijervaring’. Eerlijk gezegd gaat dat wel erg ver. De Aveo is niet sportief, maar het is ook zeker geen dweil. Hij doet gewoon wat ‘ie moet doen. De besturing is gewoon goed: niet te licht en voldoende direct. Een pluspunt ten opzichte van vele concurrenten die te licht en ongevoelig sturen. Bovendien bieden de stoelen voldoende steun. Het compleet nieuwe onderstel is tevens voldoende uitgebalanceerd. Het biedt comfort, maar vooral ook een veilig rijgedrag. Wie de Aveo even wat sportiever de bocht instuurt komt niet echt voor verrassingen te staan, mede dankzij het ESP dat zijn taak met verve volbrengt.

Twee benzinemotoren
Motorisch is er op dit moment keus uit een tweetal benzinemotoren: een 1.2 en een 1.4. Beiden betreffen viercilinders zonder turbo. De 1.2 ontwikkelt een vermogen van 86 pk bij 5.600 tpm en een koppel van 115 Nm bij 4.000 tpm. Voldoende kracht voor een gemiddelde rijstijl zou je op papier zo zeggen. Chevrolet verwacht dan ook dat 60 tot 70% van de kopers voor deze motor zal gaan. Ons stelt het blok echter toch wat teleur. De één-punt-twee is namelijk behoorlijk loom van stuk en weinig gretig om snel in toeren te klimmen. Daardoor moet je veel schakelen en rijd je al snel vol gas om enigszins vlot op te trekken. Vooral in het wat heuvelachtige gebied rondom Zürich moet het blok er flink aan sjorren. De 100 pk sterke 1.4 verandert daar weinig aan. Het blok heeft wel merkbaar meer kracht, maar door hetzelfde lome karakter komt dat niet lekker uit de verf. Logisch gevolg is dat het opgegeven brandstofverbruik van 5,1 l/100 km (1.2) moeilijk haalbaar is. Wie veel snelwegkilometers maakt zal zich bovendien gaan storen aan het motorgeluid. Rond de 130 km/h draaien zowel de 1.2 alsook de 1.4 namelijk zo’n 3.800 tpm. Wel valt op dat Chevrolet het banden- en windgeluid heel minimaal heeft weten te houden.

Conclusie
IJzersterk, dat is de concurrentie in het B-segment. En zoals we in de inleiding al aanhaalden moet je van goeden huize komen om daar weerstand tegen te bieden. Of de Chevrolet Aveo dat kan betwijfelen wij. Het matige materiaalgebruik, de futloze motoren en de algemene kwaliteitsbeleving halen het niet bij de genoemde top-20 noteringen. Wel is de Aveo lekker ruim, vooral qua opbergruimte, is het weggedrag comfortabel en het ontwerp origineel en creatief. De prijsstelling is bovendien scherp. De Chevrolet Aveo is er vanaf € 11.695,- en dat is goedkoper dan het gros van de concurrenten. Wie voor prijs en originaliteit gaat zal met de Aveo zeker een goede keuze maken, maar het algemene kwaliteitsgevoel dat de meeste concurrenten achterhalen weet Chevrolet helaas nog niet te halen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Chevrolet Aveo
Redactie
Door Redactie

Zoeken