Tests

Vernieuwde Honda Accord: een korte rij-indruk

Vernieuwde Honda Accord: een korte rij-indruk

De Honda Accord mag zich in de ongelukkige positie begeven waarbij hij op veel vlakken geroemd wordt, behalve in de verkoopstatistieken. Een goed product, maar niemand lijkt dat te zien. Honda heeft de auto recent weer aangescherpt om nog beter voor de dag te komen. Wij gingen er een blokje mee rond.

In Genève beleefde de gefacelifte Honda Accord zijn werelddebuut. Helaas zal het grote publiek echter zo aan het model voorbijgelopen zijn, want de wijzigingen zijn minimaal. Sterker nog, tijdens onze kennismaking met de vernieuwde Accord in de omgeving van Frankfurt moesten ook wij twee keer kijken of we wel de sleutels van de juiste auto hadden gekregen. De wijzigingen beperken zich tot licht geretoucheerde koplampen en achterlichtunits, bijgeschaafde bumpers en een iets andere grille. Zeker omdat de Accord geen alledaagse verschijning is maakt die subtiliteit het moeilijk om het onderscheid te zien. Wie de modellen echter één-op-één met elkaar vergelijkt kan niet anders concluderen dan dat de kleine vernieuwingen toch hun uitwerking hebben gehad. Vooral de lichtunits zien er een stuk moderner uit doordat deze niet meer zijn voorzien van oranje geaccentueerde knipperlichten.

Interieur
Zijn de wijzigingen aan de buitenzijde al minimaal, van binnen is dat verschil nog kleiner. Met andere stoelbekleding en nieuwe lijsten in de portieren is volgens Honda de Accord klaar voor zijn tweede levensfase. Deels hebben ze daar volkomen gelijk in. Het interieur is overwegend opgebouwd uit keurige materialen en de afwerking is van een hoog niveau. Op het gebied van vormgeving laat Honda echter zien zich nog niet helemaal van de Japanse komaf te hebben losgemaakt en de Europese klant volledig in het vizier te hebben. De grote hoeveelheid knoppen zorgt voor een negatieve beïnvloeding van de ergonomie en de grote draaiknop die prominent in het midden van het dashboard is geplaatst komt wel heel geforceerd over. De grafische kwaliteiten van het gecombineerde navigatie-/entertainmentsysteem doet bovendien gedateerd aan.

Rij-eigenschappen
Waar de Accord vooral om geprezen wordt is zijn rijgedrag. De combinatie van sportiviteit en comfort is prachtig in balans. Het onderstel gedraagt zich comfortabel op slecht wegdek, maar geeft juist een sportief gevoel als je daar om vraagt. Op het bochtige traject dat Honda voor ons heeft uitgezet valt vooral de besturing in positieve zin op. Lekker direct en veel feedback. Precies zoals we dat graag zien. Het is dan ook des te jammer dat de 2.0 liter viercilinder benzinemotor onder de kap van onze testauto wat lui aanvoelt. Met 156 pk en 192 Nm verwacht je toch iets meer pit. Zeker gezien de reputatie die Honda heeft op het gebied van gretige, hoogtoerige motoren. Hoe anders is dat met de 2.2 liter diesel. Die is er voortaan niet alleen meer met 150 pk en 350 Nm, maar ook in een nog krachtigere variant met liefst 180 pk en 380 Nm. Waren we van de 150 pk sterke variant al gecharmeerd, die dertig extra paardenkrachten kunnen ons alleen nog maar meer bekoren. Onder alle omstandigheden is er veel koppel beschikbaar en ook op de Duitse Autobahn laat de motor zich van zijn beste kant zien. Op papier weet de krachtbron de Accord in 8,6 seconden naar 100 km/h te laten accelereren, maar gevoelsmatig is dat in de praktijk sneller. Bijkomend voordeel is dat de motor een zeer stille loop heeft en de versnellingbak – mede dankzij de korte pook – zich prettig laat bedienen. Doordat Honda extra aandacht heeft besteed aan de isolatie van het interieur is de Accord zodoende nog stiller dan deze al was. Absoluut een compliment waard.

Resumé
Na een korte testsessie met de vernieuwde Honda Accord is onze mening alleen nog maar versterkt: de Accord is een prima auto. Hij biedt een mooie balans tussen comfort en sportiviteit, de besturing is prettig direct en de dieselmotoren zijn niet alleen zeer stil, maar ook krachtig en soepel. Het interieur is weliswaar minder fraai als het op de details aankomt, maar dat zal de Accord’s grootste probleem niet zijn. Het is vooral de prijs waarop Honda het moet afleggen. De prijslijst van de benzinemodellen begint weliswaar bij € 26.990,-, maar het is toch vooral het dieselgamma dat de aantallen op de (zakelijke) markt zal moeten realiseren. De 2.2-diesel start bij € 34.500,- en dat is enkele duizenden euro’s hoger dan de concurrentie. Oké, dan beschik je wel meteen over 150 pk terwijl de concurrentie hun instapmodellen rond de 110 pk aanbiedt, maar op veelal gehanteerde shortlists val je al af. Bovendien kom je niet in aanmerking voor 20% bijtelling en dat is in deze klasse zo essentieel. Het is jammer. De Accord verdient gewoon meer.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Vernieuwde Honda Accord: een korte rij-indruk
Vernieuwde Honda Accord: een korte rij-indruk
Vernieuwde Honda Accord: een korte rij-indruk
Vernieuwde Honda Accord: een korte rij-indruk
Redactie
Door Redactie

Zoeken