Tests

BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren

BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren

BMW heeft een uitgesmeerd programma aan cabrio’s, uiteenlopend van puur naar nobel. Vanwege hun grote verscheidenheid in karakter zullen deze wel voor eeuwig elkaars tegenpolen zijn. Ook de nieuwe 6-serie Cabrio presteert het niet om van beide walletjes te eten, al is BMW de gulden middenweg behoorlijk benaderd.

Nooit waren de modellen van BMW qua design uitgesprokener dan in de periode dat Chris Bangle de scepter zwaaide over de ontwerpdivisie van de Beierse fabrikant. Desalniettemin, statistieken wijzen uit dat de als controversieel weggecijferde Amerikaan ons massaal in een BMW kreeg. Sinds 2009 is het aan Adrian van Hooydonk om BMW’s weer wat toegankelijker te maken. Want wat verkoopt nog beter dan een geliefd en tegelijk gehaat product? Een product waar iedereen van houdt. Althans, van zou kunnen houden. En zo deelt de BMW 6-serie Cabrio diverse designelementen met de 5- en 7-serie, die al eerder door Van Hooydonk’s team waren voorzien van een meer aaibaar uiterlijk.

Eleganter
Met het weg boetseren van de ‘Bangle Butt´ (de beruchte opliggende achterklep) was de klus al grotendeels geklaard. Maar ook het front ligt door enkele potloodstrepen minder te trekken vriendelijker op het netvlies. Een eleganter en uitgebalanceerd geheel is het resultaat. Desondanks gaan bovenal onze complimenten uit naar een knap staaltje identificatie. In de verte is immers nog altijd de oude ‘zes’ te herkennen is. Hiermee blijft een stukje historie behouden, wat belangrijk is voor BMW en de uiteindelijke merkbeleving bij consumenten.

Pracht en praal
Cijfermatig gezien is 3 de helft van 6 en het behoeft geen betoog dat de 6-serie Cabrio naast de 1-serie Cabrio, de 3-serie Cabrio en de Z4 een geheel eigen plekje binnen het cabriogamma van BMW inneemt. Als dat via de modelnaam al niet duidelijk is, dan maken de vraagprijzen dit wel kenbaar. Eigenaar worden van een dakloze 6-serie kan vanaf  € 102.500,-, zowaar een verdubbeling van de voordeligste 3-serie Cabrio. Een beetje verkoper zal echter zonder veel moeite het eindbedrag met nog eens enkele tienduizenden euro’s omhoog weten te brengen. Het door ons gereden testexemplaar, de 650i Cabriolet, vertegenwoordigde een waarde van een afgeronde € 165.000,-, terwijl de vanafprijs € 129.000,- bedraagt. Dat resulteert in ruim drie-met-vier-nullen-in-euro’s aan opties, en bestaat grotendeels uit losse accessoires. Aan te raden valt de High Executive-uitvoering met een meerprijs van € 11.400,-. Een samengesteld pakket weliswaar, maar wel direct een aardig begin van een begeerlijke 6-Cabrio. Hierbij inbegrepen zijn namelijk de voortreffelijk zittende Comfortstoelen, BMW Navigatie Professional geprojecteerd op een 10,25 inch(!) high-definition scherm, gave LED-coranoringen als dagrijverlichting en 19 inch V-spaaks velgen. Een must have, want gewoonweg prachtig, is een volledig met leder bekleed dashboard (€ 1.680,-). En eigenlijk mogen de contrasterende stiksels (€ 290,-) in combinatie met houten inlegpanelen (€ 615,-) in een cabriolet van dit kaliber ook niet ontbreken. De mogelijke optielijst is te omvangrijk om hier volledig uit de doeken te doen, maar de schoonheid zit ‘m bij de 6-serie absoluut in de details. Waarvan akte.

Makkelijk besparen
Laten we voorop stellen, anderhalve ton voor een cabriolet die ondanks allerhande tegenargumenten plaats biedt aan niet meer dan twee volwassenen plus een gelijk aantal weekendtassen – opbergvakken zijn ook schaars – is een flinke smak geld. Dat valt niet recht te praten. Toch, stop niet meteen met lezen, want niet de gehele waslijst die de importeur op ons testmodel aanvinkte, is noodzakelijk om optimaal te kunnen genieten van de open 6-serie. Night Vision met persoonsherkenning en de TV-functie bijvoorbeeld bieden geen enkele meerwaarde voor meer rijgenot en zijn naar onze mening hooguit gimmicks voor de ´typische BMW-rijder´. Hoppa, meteen al vijfduizend euro te pakken. En zo zijn er meer, hetzij kleinere besparingen. Twijfelgeval is het € 4.650,- kostende Innovation Pack waartoe het Head-Up Display, Integral Active Steering, Surround View en de achteruitcamera behoren. Vanwege het onoverzichtelijke koetswerk is dit optionele pakket vooral een verstandige investering. Enfin, het is wel duidelijk dat de mate aan pracht en praal bij een 6-serie Cabrio niet slechts een kwestie van geld hoeft te zijn. Het inkleden van daadwerkelijke behoeftes gaat daaraan vooraf. En bij de dealer sterk in je schoenen staan wil ook helpen.

Fopspiegel
Apart van het uitblinken in het materialistische kent de 6-serie Cabrio nog een sterk aankoopargument: de techniek. Rijden met de 6-serie Cabrio is een genot. Het leeggewicht van de 650i bedraagt een allerminst atletisch twee ton maar een druk op de knop van het Driving Dynamic Control verricht wonderen. Zowaar lijkt de auto vijfhonderd kilogram ballast van zich af te werpen en laat de 6-serie zich opvallend lichtvoetig en met behoorlijke precisie sturen. Een Z4 wordt hij logischerwijs niet, de natuur laat zich immers niet bedriegen, maar een fopspiegel wordt hier toch op z’n minst voorgehouden. Terug in Normal rijd je licht deinend en zonder opdringerigheid richting je eindbestemming. Heerlijk!

Schakelgraag
De bijdrage aan het voortreffelijk rijgedrag wordt (gedeeltelijk) ingevuld door de aandrijflijn in het vooronder van de 650i. Onderdeel daarvan maakt een 4.4 liter grote en van twee turbo’s voorziene V8, gekoppeld aan een achttraps automaat. De achtcilinder is 408 pk sterk en zo koppelrijk dat het nooit moeilijk doet wanneer om vermogen wordt gevraagd. De 600 Newtonmeters staan dan ook al bij 1.750 tpm ter beschikking. In 5,0 seconden kun je ermee de ‘100’ doorbreken en toppen doet de BMW 650i Cabriolet bij 250 km/h. Begrensd welteverstaan. Kritische noten zijn er desondanks ook. De transmissie laat zich wel als schakelgraag typeren. Zo weet hij bij het uitaccelereren van een bocht zomaar een verzet hoger te pakken terwijl je daar nog niet aan toe bent. Ook opmerkelijk aan de programmering van de Steptronic is het toerental bij 120 km/h; dat ligt namelijk op 2.000 tpm en dat is hoog bij voor een dergelijke auto in combinatie met acht verzetten. Hierdoor verbruikt de 650i onnodig veel brandstof. Houd rekening met een gemiddeld verbruik van 1 op 8.

Skelet
Bij snelwegtempo is het met de kap neergestreken aan boord vrijwel windvrij, terwijl enkel het verticale kleine achterruitje als windvanger fungeert. Optioneel is er een grotere, kunststoffen scherm verkrijgbaar waarmee ook op hogere snelheden ongestoord open gereden kan worden. Even genoeg van de zon, dan duurt het 24 seconden om hieraan te ontkomen. Dit kan eventueel al rijdend tot 40 km/h. Een gesloten stoffen kap resulteert overigens in een minstens zo geluidsarm interieur als een vast dak. Aan de isolatie ervan heeft BMW serieus aandacht besteed. Had het eerlijk gezegd maar ook gedaan bij de afwerking annex vormgeving van het cabriodak; bij overkapping is het skelet van de traditionele dakconstructie door het canvasdoek namelijk nog best goed zichtbaar. Bij een auto van dit kaliber verwacht je gewoonweg beter.

Resumé
De nieuwe BMW 6-serie Cabrio is een kostbare aangelegenheid in aanschaf en om in te rijden. Tot zover ook meteen de van betekenis zijnde kritieken. Feitelijk zou het eindoordeel ook louter uit superlatieven kunnen bestaan, want vanuit relativerend oogpunt is er momenteel geen vierzits cabriolet verkrijgbaar die in de buurt komt van de klasse, allure en de (technische) finesse van de BMW 6-serie Cabrio (650i). Dat daar een bepaald prijskaartje mee gemoeid gaat is niet meer dan logisch.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
BMW 6-serie Cabriolet: Freude am Flanieren
Redactie
Door Redactie

Zoeken