Tests

Jeep Grand Cherokee: The New American Dream

Jeep Grand Cherokee: The New American Dream

Detroit, Michigan, ooit ‘Motor City’ van de Verenigde Staten. Nu, na de recente financiële depressie, een in de steek gelaten metropool. In het verpauperde straatbeeld met de duizenden desolate huizen nog altijd een gebouw dat fier overeind staat, Jefferson North Assembly. Hier wordt sinds jaar en dag de Jeep Grand Cherokee gebouwd. Ook de nieuwe weer. Want als er een auto is die van Detroit weer The American Dream kan maken is het deze 4x4-icoon.

In zekere mate is Detroit de oorzaak geweest van het in verval geraken van Jeep. Desondanks hebben ze elkander niet in hun eigen vet laten smoren. In plaats daarvan hebben dé beide schoolvoorbeelden van Amerikaanse vergane glorie samen de schouders eronder gezet. Detroit krabbelt, hetzij langzaam, op uit het diepe dal waarin het zich bevindt door initiatieven van de Amerikaanse overheid en de weer financieel gezonde ‘grote drie’ (General Motors, Ford en Chrysler). En Jeep, dat nog altijd onderdeel van Chrysler is, wil op zijn beurt alle ellende zo snel mogelijk vergeten met de steunende schouder van Fiat.

Iconische vormen
Intussen plukt ook de consument de vruchten van deze Amerikaans/Italiaanse samenklontering. Chrysler doet zijn dingetje in Noord- en Zuid-Amerika plus Groot-Brittannië, Fiat is zich deels aan het veramerikaniseren in Europa en Jeep is vooral zichzelf gebleven. Blijk hiervan is de nieuwe Grand Cherokee. Ten opzichte van de vorige generatie is het model behoorlijk ingrijpend veranderd, maar nog altijd onmiskenbaar een Grand Cherokee. De karakteristieke designelementen zijn vast te stellen in stoere, robuuste details zoals de trapeziumvormige spatborden, de verchroomde, zevensleufs grille en het niet te missen hoekige, hetzij zachter gelijnde, koetswerk. Pas na nauwkeurige bestudering, maar daardoor niet minder leuk om te vermelden, ontdekken we het piepkleine onderdeeltje middenin de koplampunit. Het heeft de vorm van een authentieke Jeep-grille. Je moet er maar opkomen. Enfin, het moge duidelijk zijn, hier staat een Jeep Grand Cherokee. Niemand zal daar over twijfelen, al zouden de vele glinsterende chromen modelaanduidingen achterwege gelaten zijn.

Giant leap for Jeep
De bemoeienis van Fiat is het grootst zichtbaar in het interieur. Geen Italiaanse flair hier, dat zeker niet. De opzet is eenvoudig, maar niet saai. Bovendien zou een te verregaande interventie van Fiat de oorspronkelijke merkwaarden aantasten en dat is iets waar Jeep zich zo lang mogelijk tegen zal verzetten. Dat siert Jeep in een tijd waar merkenidentiteiten steeds meer vervagen. In een van origine Spartaans 4x4-merk is er geen plek voor poespas. Neen, het is de Italiaanse kwaliteitsbeleving waarvan de Amerikaan profiteert. Begrijp goed, de Grand Cherokee is nog altijd mijlenver verwijderd van een Q7, X5 en ML en moet eerder gezien worden als tegenhanger van die andere Amerikaan, de Cadillac SRX. Maar er mag best gezegd worden dat de Grand Cherokee er één, zeg maar gerust twee stappen op vooruit is gegaan. Een dashboardoppervlak voorzien van een dun laagje leder, sierlijsten, gelakt uiteraard, die voortaan ook daadwerkelijk van echt hout gemaakt lijken te zijn en enkele zacht aanvoelende panelen. En het harde plastic dat nog is gebruikt, is gevoelsmatig minstens verdubbeld in dikte. Voor Jeep een ware revolutie.

Elektromotoren
Rustend op bijpassende 20 inch lichtmetalen wielen is de Jeep Grand Cherokee een stoere, indrukwekkende verschijning. De nieuwe Grand Cherokee is dan ook allerminst een bescheiden SUV. Op de hoogte na groeiden de buitenmaten om meer interieurruimte te creëren. De wielbasis nam met liefst 13,5 centimeter toe. Alle compartimenten profiteren hiervan. Voor de bestuurder en zijn naaste passagier geldt dat zij naast enorm veel hoofd- en beenruimte ook over een bovenmatige hoeveelheid vrijheid in de breedte beschikken. Dat maakt het voor mensen met korte armen weliswaar lastiger om dé relaxte rijhouding aan te nemen (linkerhand aan het stuur, elleboog op de armsteun, je kent ‘t wel), maar geeft een bijzonder machtig gevoel. Met name ook door de hoogte zitpositie. Zij die de betreffende afstand niet kunnen overbruggen dienen de stoel gewoon aan te schuiven. Standaard gaat dat, net als het axiaal en verticaal verstellen van het stuurwiel, automatisch na het indrukken van de bewuste knoppen. Ook het openen en sluiten van de achterklep vraagt dankzij de inzet van elektromotoren geringe inspanningen. Handig en om de kans op beschadigingen te verkleinen in bijvoorbeeld parkeergarages met een laag plafond is het kunnen instellen van de klephoogte. In de maximale positie biedt de gigantische opening uitzicht op een laadvolume dat 782 liter groot is. Na het neerklappen van de achterbank ontstaat er een geheel vlakke laadvloer en een totaal laadvolume van 1.554 liter.

Van alle markten thuis
De prijslijst van de Grand Cherokee kent feitelijk drie uitrustingniveaus, maar voorlopig levert Jeep de auto in Nederland enkel in de uitvoering Overland. Het topmodel laat niets aan het toeval over. De hoeveelheid luxe- en comfortvoorzieningen zijn zeer omvangrijk. Apart van de eerdergenoemde zaken zijn nappa lederen bekleding, Bi-Xenon-koplampen, het CommandView panoramadak, sleutelloze toegang Enter-N-Go, verwarmbare en geventileerde stoelen, parkeersensoren rondom en adaptieve cruise control die het leven in en met de Grand Cherokee erg prettig maken. Achter het grote display in de middenconsole schuilt een navigatiesysteem en multimediatechniek van Alpine. Het systeem ‘slikt’ alle moderne muziekbestanden en -dragers en is intuïtief te bedienen, maar laat op integratie en het grafische vlak de nodige punten liggen. Dit valt juist op door de interieurverlichting dat met z’n turquoise kleurstelling de Grand Cherokee duurder laat lijken dat hij is. Als het op veiligheidsvoorzieningen aankomt, komt de Grand Cherokee dan wel weer goed mee: Forward Collision Warning System, Blind Spot Monitoring, Rain Brake Support, Hill Start Assist, Hill Descent Control en Trailer Sway Control (stabiliteitsprogramma bij een aangekoppelde aanhanger) zijn allemaal aanwezig of optioneel verkrijgbaar.

Dikste stuurwiel ooit 
De Grand Cherokee is een 4x4-icoon. Met in de middentunnel een knoppencluster dat in verbinding staat met het Select-Terrain Management. Jeep heeft op dit gebied een historie om ´u´ tegen te zeggen en we aarzelen dan ook geen moment aan de terreincapaciteiten van de nieuwbakken Jeep. Het geavanceerde terreinsysteem kent meerdere rijmodi (Auto, Sand/Mud, Snow, Rock) die ieder zijn eigen specialisme heeft om op onverhard uit de problemen te blijven. Wetende dat dit soort mastodonten zeker 95% van hun leven over asfalt rijden maakt ons eerder nieuwsgierig naar de rijkwaliteiten van Grand Cherokee op geplaveide wegen.
Met onze Genève-trip van vorig jaar nog vers in het geheugen is al na enkele kilometers duidelijk dat de nieuwe Grand Cherokee voortaan (ook) de Europeaan goed gezind is. Wilden zijn voorgangers nogal als een dweil rijden, de nieuwe is overhellen vreemd. De demping is stug, maar de vering nog altijd vriendelijk genoeg om heerlijk comfortabel lange afstanden te maken. De dikste stuurwielrand die we ooit hebben ervaren draagt hier zeker aan bij. Heerlijk hoe de deels uit hout opgetrokken hoepel zich laat beetpakken. Bovendien is de besturing verrassend direct en redelijk precies, maar verliest het wel de communicatie op hogere snelheden. Het scheelt dat de Grand Cherokee zich het liefst rustig laat rijden. Boven de 140 km/h kan de ophanging slechte ondergronden namelijk niet altijd even vlekkeloos wegstrijken en neemt ook de rust in het interieur af door windgeruis.

Go with the flow
De motor, in ons geval de nagelnieuwe Pentastar-V6, doet zijn ding volkomen op de achtergrond. Bij accelereren is er in de verte wel een diepe brom horen, maar that’s it. De zescilinder blinkt uit in souplesse, laat zich niet opjagen, maar loodst de dik twee ton wegende Grand Cherokee, indien gewenst, zonder mokken richting de topsnelheid van 206 km/h. Het vermogen van 286 pk en koppel van 347 Nm vloeit soepel via de conventionele automaat naar alle vier de vier wielen. De transmissie kent in verhouding tot vele andere moderne bakken slechts vijf verzetten, maar wisselt minstens zo gesmeerd van verzet. Daarnaast is het uitstekend op de Grand Cherokee geprogrammeerd. Meertraps automaten willen nog wel eens merkwaardige keuzes maken, vooral in flauw te nemen bochten, maar wij hebben die van de Grand Cherokee er niet op kunnen betrappen. Zonder een eigen wil doet die wat het moet doen. Simpel en doeltreffend. Dat het de zescilinder ook nog eens een keurig verbruik van 1 op 10 gemiddeld laat noteren is een mooie opsteker.

Conclusie
In een krappe week duizend kilometer afleggen gaat doorgaans niet in de koude kleren zitten. Maar ongestoord en onvermoeid stapten we uit de nieuwe Jeep Grand Cherokee. De 4x4-icoon is ingrijpend vernieuwd, moderner, maar toch ook erg zichzelf gebleven. Visueel onmiskenbaar een Jeep: stoer, robuust, maar niet per definitie typisch Amerikaans. De bouwkwaliteit van het interieur kan nog niet helemaal meten met de Europese rivaliteit, maar daar staat een ongekende luxe voor relatief weinig geld tegenover; de Overland is er vanaf € 80.990,-. Was dat voorheen vaak niet genoeg om de concurrentie daarvoor links te laten liggen, nu zou dat zomaar anders kunnen uitpakken, juist omdat de nieuwe Jeep ook wat rijden betreft de Europese smaak te pakken heeft. Kortom, de nieuwe Grand Cherokee zal zeker bijdragen aan de ambitie om de verkopen van Jeep in 2014 verdubbeld te zien. De enige kanttekening hierin is dat de Europese Grand Cherokee bij Magna Steyr in Oostenrijk wordt gebouwd. Echter dat mag Detroit niet minder trots maken op dit product.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Jeep Grand Cherokee: The New American Dream
Redactie
Door Redactie

Zoeken