Tests

SsangYong Korando: een nieuwe start

SsangYong Korando: een nieuwe start

Financiële perikelen, overnames en zelfs een faillissement. Het is SsangYong in de afgelopen jaren niet erg voor de wind gegaan. De modellen sloten bovendien niet meer aan bij de huidige eisen en de ontwikkeling was min of meer stilgezet. Met de overname door Mahindra & Mahindra lijkt SsangYong een stabiele toekomst tegemoet te kunnen gaan. En die toekomst wordt gemarkeerd door de nieuwe Korando.

De naam Korando en SsangYong zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Sterker nog, de naam Korando bestond eerder dan de merknaam SsangYong. De geschiedenis van SsangYong is te ingewikkeld en langdradig om hier uit de doeken te doen, maar toch willen we je er in vogelvlucht even doorheen loodsen. Het is namelijk van essentieel belang voor de keuze die SsangYong heeft gemaakt om haar nieuwste telg de naam Korando te geven. Op autogebied begon het bij SsangYong, toen nog Hadonghwan Motor Company geheten, begin jaren ‘50 met de productie van voertuigen voor de Amerikaanse overheid. Uit die samenwerking vloeide in 1974 een overeenkomst met AMC (American Motor Company) voort om de welbekende Jeep CJ-7 onder eigen naam te vermarkten in Korea. De Korando was geboren. In 1983 kwam de tweede generatie Korando op de markt welke volgens SsangYong de allereerste in Korea ontwikkelde 4WD was. Een mijlpaal. Ruim dertien jaar later, in 1993, presenteerde SsangYong de Korando zoals die ook in ons land debuteerde. Drie generaties en 35 jaar later is de naam Korando zo verweven met SsangYong dat je kunt spreken van een icoon. Daar waar het ooit allemaal mee begonnen is. En juist met dat model markeert SsangYong nu een nieuwe start. Met deze vierde generatie.

Giugiaro
Waar bij de eerste drie generaties van de Korando nog kan worden gesproken van een evolutie van het design is deze vierde generatie compleet anders. De Zuid-Koreanen vervangen het stoere werkpaard door een echte SUV. Of eigenlijk een crossover. Ook op het hoofdkantoor van SsangYong in Seoul moet het doorgedrongen zijn dat vooral de C-segment SUV’s uitermate populair zijn en hun landgenoten (Kia en Hyundai) er met de eer vandoor gaan. SsangYong is vastberaden daar een graantje van mee te pikken en weet met de eerste indruk direct te scoren. Het door de Italiaan Gioregetto Giugiaro getekende exterieurontwerp verdient een dikke pluim. Het design vormt een prettige mix van stijlvolle vormen, krachtige lijnen en een stoere uistraling. Een enorme progressie ten opzichte van de veelbesproken oude SsangYong’s.

Harde kunststoffen
Het exterieur schept hoge verwachtingen welke binnenin de Korando maar deels waar kan worden gemaakt. Er is duidelijk aandacht besteed aan het ontwerp van het dashboard, maar de puntjes op de i ontbreken. Zo zien we grote ronde draaiknoppen in plaats van digitale climate control, kan er geen navigatiesysteem worden besteld en oogt het stuurwiel gedateerd. Echt onder de maat is het gebruikte materiaal. Het harde kunststof overheerst en geeft het binnenste van de Korando de nog zo typische uitstraling van Aziatische auto’s van jaren geleden. De ergonomie valt overigens niets op af te dingen. Die steekt gewoonweg prima in elkaar. Dat dan weer wel.

Ruimtelijk
Verrassend ruim is de beste omschrijving voor het interieur. Niet ruimer dan de concurrentie, maar gewoon goed. Met zijn lengte van 4.410 mm, breedte van 1.830 mm en hoogte van 1.675 mm valt de Korando precies tussen zijn concurrenten in. En dat terwijl het gedrongen uiterlijk je juist anders doet verwachten. Verrassend dus. En bovendien knap gedaan. De bagageruimte meet met 486 liter (inclusief de ruimte onder de laadvloer) een gemiddelde inhoud. Doordacht is het dat SsangYong elke holle ruimte heeft weten te gebruiken als opbergruimte. Talloze bekerhouders, afsluitbare vakjes, bakjes en kaartvakken is het interieur rijk. Aan veelzijdigheid eveneens geen gebrek. De achterbankleuning is verstelbaar en in 60/40-verdeling neer te klappen.

Dieselmotor
De koper heeft voorlopig qua motorisering maar één keuze: de nagelnieuwe 2.0 liter viercilinder dieselmotor. Het blok ontwikkelt een vermogen van 175 pk en een koppel van 360 Nm. Op papier zet de Korando daarmee een keurige 0-100 km/h sprint in 10 seconden neer. Wanneer de krachtbron tot leven komt laat deze een rauwe dieselbrom horen. Die komt ons niet vaak meer ten gehore en doet denken aan de TDI’s van weleer. Eenmaal op bedrijfstemperatuur gaat het rauwe er wel wat vanaf, maar feit blijft dat de motor, vooral bij accelereren, duidelijk hoorbaar zijn werk doet. Over TDI’s gesproken, het karakter van de diesel doet daar ook qua rijden het meeste aan denken. Onderin toeren moet hij even op gang komen om vervolgens met een ferme duw die 360 Nm richting de wielen te sturen. De Korando voelt daardoor levendig en krachtig aan, maar is in vergelijking met de soepele diesels van tegenwoordig wel onrustig en minder geraffineerd. Qua verbruik scoort de motor overigens een dikke voldoende want 7,0 l/100 km is met gemak te realiseren.

Zelfdragend koetswerk
SsangYong’s stonden voorheen bekend om hun terreincapaciteiten en niet zozeer om hun prestaties op de verharde weg. In het bijzonder het ladderchassis was debet aan de matige wegkwaliteiten. Bij de Korando is daarvan afscheid genomen en gekozen voor een zelfdragend koetswerk. Een heel verstandige keus. De Korando voelt solide aan, helt veel minder over dan we van SsangYong gewend zijn en geeft een veilig gevoel in een (te) snel genomen bochten. Des te jammer is het dat de besturing zo licht en indirect is dat je geen flauw benul hebt hoe de voorwielen staan. Hierdoor mis je juist die communicatie die een vleugje dynamiek toe zou kunnen voegen aan de verder prettig rijdende en comfortabele Korando.

Vierwielaandrijving
Gevolg van de keuze voor het zelfdragende koetswerk is ook dat de focus op de terreinprestaties bijna volledig is afgewend. De Korando is nog gewoon leverbaar met aandrijving op alle vier de wielen maar het systeem werkt elektronisch en verdeelt normaal gesproken 90% van de aandrijfkrachten richting de voorwielen. Wie dat wenst kan tot 50 km/h voor een 50/50 verdeling kiezen als er toch het terrein mee wordt betreden. Wij hebben dat even geprobeerd en een klein stukje terrein gereden, maar overtuigen doet de Korando niet. Wat dat betreft is dit een echte crossover en absoluut geen terreinbeul meer zoals voorheen. Wie helemaal niets op heeft met vierwielaandrijving kan overigens ook nog kiezen voor de voorwielaangedreven variant. Die is niet alleen goedkoper, maar ook iets zuiniger (0,4 l/100 km) en schoner (12 g/km).

Conclusie
De SsangYong Korando is een moeilijke auto om een keihard oordeel over te vellen. Het merk is door een diep dal gegaan en probeert zich weer terug te vechten in de markt. Dat getuigt van lef. Bovendien laat de Korando op het eerste gezicht een heel goed visitekaartje achter. Het design doet niet onder voor de concurrenten en op papier presteert de Korando prima. Maar het zijn juist de puntjes op de i die hem de das omdoen. De concurrentie is inmiddels alweer zo veel verder. Als de Korando een jaar of vier a vijf geleden op de markt was gekomen had hij prima met de concurrentie mee kunnen komen, maar nu loopt hij eigenlijk al achter de feiten aan. De besturing is veel te ongevoelig, de materialen die in het interieur gebruikt zijn veel te hard en opties als een ingebouwd navigatiesysteem ontbreken. Overtuigende factor zou het prijskaartje kunnen zijn maar daarvan is ook geen sprake. Oké, de Korando is goedkoper dan gelijkgemotoriseerde concurrenten, maar de motor is juist niet echt overtuigend. Kortom, hoe goed SsangYong het ook bedoelt en hoe zeer ze ook hun best doen, het wordt een moeilijk gevecht.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
SsangYong Korando: een nieuwe start
Redactie
Door Redactie

Zoeken