Tests

Nissan Micra

Nissan Micra

Auto’s het B-segment worden tegenwoordig niet meer gezien als stads- en boodschappenauto’s, maar als volwaardig vervoermiddel waar sommigen ruim 50.000 kilometer per jaar mee afleggen. Nissan vindt echter dat de Micra een heuse stadsauto moet blijven en zet hem daarom neer als de stadsspecialist.

Tientallen duizenden kilometers in een auto uit het kleine segment was twintig jaar geleden niet voor te stellen. Maar tegenwoordig draaien de Polo BlueMotion’s, Fiesta ECOnetic’s en Fiat Grande Punto’s er de hand niet meer voor om. Met gemak draaien ze de teller in drie à vier jaar rond. Een stapje (lees: segment) terug is voor veel werknemers, maar ook werkgevers een logisch gevolg om de kosten binnen de perken te houden. Het huidige B-segment is er nu ook tegen opgewassen. De modellen zijn de fors gegroeid, zijn aanzienlijk comfortabeler en luxueuzer geworden en onder de kap voorzien van zuinige kilometervreters. Nissan distantieert zich liever van deze leasetoppers en grijpt terug naar het origineel; de stadsauto.

Kersvers
Voor ons staat de gloednieuwe Micra. Jazeker, dat is ie toch echt, hoewel de nieuwe generatie verdacht veel lijkt op de oude. Gebruikt Nissan hier dezelfde truc die landgenoot Suzuki ook toepaste bij de Swift? Nee zo blijkt wanneer we de nieuweling naast een Micra van het vorige type parkeren. Gebleven is het ‘eivormige’ uiterlijk met de priemende koplampunits, maar deze stylingkenmerken zijn beduidend minder benadrukt in het nieuwe ontwerp. Feit blijft dat de nieuwe Micra geen zakelijke indruk achterlaat, maar juist een frivole en vrolijke insteek heeft. Het is daarom niet vreemd dat met name vrouwen zich aangetrokken voelen door het design en dit mannen ongeboeid blijft.

Ongebruikelijk
Speels is ook het interieur. Haast geen rechte lijn is te bespeuren en woorden als ‘formeel’ en ‘sober’ komen niet voor in het vocabulaire van de Micra. Neem bijvoorbeeld de ronde ventilatieroosters en het eveneens cirkelvormige bedieningselement voor de klimaatcontrole. Toch doet deze ongebruikelijke vormgeving geen afbreuk aan de ergonomie. De ontwerpers wisten het overzicht, mede door geringe hoeveelheid knoppen, te behouden. Helaas weten alle stylingdetails het matige materiaalgebruik niet te verhullen. Op dit gebied loopt de Micra uit de pas met de meeste andere modellen in dit segment. Waar de concurrentie veelal al zachte materialen gebruikt op het dashboard, past Nissan hoofdzakelijk harde kunststoffen toe. Een gemiste kans, want met de bouwkwaliteit an sich zit het wel goed.

Genoeg binnenruimte
Efficiënt met de ruimte omgaan is iets waar de bewoners in de stad dagelijks mee te maken hebben en eveneens een belangrijk issue bij een stadsauto. Logisch dat de ontwerpers van de Micra hier goed over nagedacht hebben. Er zijn namelijk vele kleine opbergruimtes. Al je spulletjes kun je gemakkelijk kwijt in diverse vakjes, bakjes en de ruimte onder de passagiersstoel. Eenzelfde vlieger gaat op wat de binnenruimte betreft. Naast het feit dat de Micra standaard over vijf deuren beschikt is het model zo ontworpen dat de wielen zo ver mogelijk op de hoeken staan. Een relatief grote binnenruimte met plaats genoeg voor vier volwassenen in het resultaat. Tegelijk vinden ook de dagelijkse boodschappen hun plaats. En mocht de standaard 265 liter niet genoeg zijn, dan is de achterbank eenvoudig neer te klappen wat de laadruimte naar 1.132 liter vergroot.

Eén, twee, drie cilinders

Achterop de Micra prijkt trots het Pure Drive-embleem. Een middel om medeweggebruikers te wijzen op het milieubewuste karakter van de Japanner. Nissan doet natuurlijk mee met de ‘groene’ trend en monteert een compacte driecilinder in de neus van de nieuwe Micra. De krachtbron is qua inhoud nauwelijks groter dan een pak melk, maar weet desondanks een vermogen van 80 pk te genereren. En dat, bij een leeggewicht van 885 kg, levert helemaal niet onaardige prestaties op, terwijl de keiharde cijfers - 13,7 seconden naar 100 km/h - een toch andere kijk op het verhaal geven. De krachtbron reageert vlot op het gaspedaal en loodst ons vluchtig door de stad. Eenmaal buiten de woonwijken moet de driecilinder merkbaar harder werken en worden we blij verrast met een typische driecilinder brom. Toch hebben we geen behoefte aan meer vermogen. Zelfs op de snelweg komt de hatchback met gemak mee met het verkeer.

Diesel niet nodig
Wat dat betekent voor het verbruik? Niets negatiefs eigenlijk, wat dat is best netjes te noemen met een gemiddelde van 5,6 liter per 100 kilometer. Jammer genoeg valt deze krachtbron met een CO2-uitstoot van 115 g/km net in de klasse van 20% bijtelling. Wie slechts 14% wil bijtellen moet kiezen voor de 98 pk sterke variant van deze driepitter. Een dieselmotor komt er niet. Nissan is hier heel duidelijk over: ‘Uit gedetailleerd marktonderzoek is namelijk gebleken dat Europese klanten die in de markt zijn voor een compacte auto een significante meerprijs betalen voor een model met een lage CO2-uitstoot, vaak door de duurdere dieselversie aan te schaffen.’ Op basis hiervan besloot het zodoende liever om een moderne benzinemotor te ontwikkelen die schoner en zuiniger is dan een dieselmotor met vergelijkbare prestaties. Maar dan wel voor het prijskaartje van een benzinemotor.

Wendbaar
Dat de focus van Nissan op het gebruik in de stad ligt blijkt niet alleen uit de compacte afmetingen. Het merk heeft veel aandacht besteed aan de bewegelijkheid van de Micra. Dat is ook te merken. Dankzij de korte draaicirkel van 9,3 meter en relatief snelle draairatio van het stuurwiel is de Micra uiterst wendbaar. De Japanner voelt zich als een vis in het water in de stad. Kleine parkeerplaatsen zijn gemakkelijk op te vullen, smalle straatjes zo overwonnen en haakse bochten vlot veroverd. Het weggedrag sluit hier goed op aan, want de Micra stuurt direct en licht. Daarnaast is het onderstel comfortabel ingesteld om soepel van A naar B te sturen. De keerzijde vinden we terug op buitenwegen waar de Micra eenmaal op snelheid licht overhelt in de bochten. Stabiel en betrouwbaar blijft het overigens te allen tijde. Op volwassenheid en dynamiek moet de Micra het wel afleggen tegenover de concurrentie.

Resumé
Onder het motto ‘de specialist in de stad’ lanceert Nissan de nieuwe Micra in het felbevochten B-segment. Het product behoort overall niet tot de beste in de markt. Daarvoor voelt de Micra ten opzichte van de Volkswagen Polo, Ford Fiesta en Fiat Punto Evo simpelweg niet volwassen genoeg aan. Toch weet de compacte Japanner ons wel te overtuigen van zijn kwaliteiten in en om de stad. Het model is prettig wendbaar, comfortabel, rijk uitgerust en voorzien van een fijne aandrijflijn. Bovendien wijkt hij met zijn speelse uiterlijk sterk af van veel van zijn zakelijke geklede concurrenten. Nissan’s missie om van de nieuwe Micra een expert voor in de stadsomgeving te maken mag zodoende geslaagd genoemd worden.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Redactie
Door Redactie

Zoeken