Tests

Suzuki Kizashi: linker directe

Suzuki Kizashi: linker directe

Japanners met een missie. Altijd gevaarlijk. Zonder enige aanleiding kunnen ze rare sprongen maken. Kamikaze kunnen het zijn. De Suzuki Kizashi is ook zo’n actie van ze.

Aziaten deinzen nergens voor terug. Dat maakt ze soms bijzonder onvoorspelbaar. In negatieve en positieve zin. De Kizashi is als nieuwkomer zo’n ongeleid projectiel. Suzuki heeft zich altijd beziggehouden met kleine, zuinige koekblikken. Of met 4x4´s. Daar zijn ze goed in. Maar een middelgrote sedan, dat is toch echt andere koek. Nooit eerder heeft de Japanse fabrikant een dergelijk model in (goede) banen geleid. En nu niet de Suzuki SX4 Sedan noemen. Dat model…nou ja, laat maar. De Kizashi is een volwaardige sedan. Oorspronkelijk bedoeld voor de Amerikaanse markt, maar ook verscheept naar Europa. Enigszins opmerkelijk. Het segment waarin het zich begeeft staat aan deze kant van de oceaan zwaar onder druk en daar komt nog bij dat Europa statistisch gezien meer is gecharmeerd van stations. En die komt er niet van de Kizashi. Dit alles deert Suzuki echter niets. Markt is markt. Ook Hyundai (i40) en Kia (Optima) denken zomaar ineens het graan van de Europese inboorlingen te kunnen pikken. Chevrolet, hoewel van Amerikaanse intelligentie, net zo met hun vierdeurs uit de kluiten gewassen Malibu. Maar die drie hebben op z’n minst nog een elementair motorpalet in de aanbieding. Wat heeft de Suzuki Kizashi? Een 2.4 liter benzinemotor. Atmosferisch ook nog. We schieten er bijna van in de lach. Kamikaze, kamikaze. Het is die Japanners echt in de bol geslagen lijkt het.

Tuningshow
De Suzuki deelt bij kennismaking in ieder geval meteen een rake tik uit. Figuurlijk dan, want parkeer hem bijvoorbeeld achter een Ford Mondeo of Peugeot 508 en hij verdwijnt compleet uit het zicht. De Kizashi meet 4,65 meter in de lengte, is 1,82 meter breed en 1,47 meter hoog. Dat is zeker vijftien centimeter korter dan de eerdergenoemde soortgenoten. Nee, het zijn de gespierde proporties waarmee de Kizashi schermt. Woeste blik, breedgeschouderd, gespierde torso, de Suzuki Kizashi zou niet misstaan op de Essen Motor Show. Hij bulkt van de spoilers en glimmers. Wij vinden dat hij het kan hebben. Maar je moet er wel van houden, Suzuki levert de Kizashi namelijk niet zonder. Ook de 18 inch multispaaks wielen – die een hele zaterdagochtend met water en zeep kunnen opeisen – behoren tot de standaarduitrusting. Keurig.

Bomvol
Eenmaal in de ietwat eenvoudig gevormde, maar standaard lederen stoelen gegleden blijft er van het verwachtingspatroon weinig meer over. Zo doorleefd het exterieur is, zo kil is het interieur. Dit tekent de overspeelbaarheid van de Kizashi, al vragen we ons nu enigszins af wat de grote Suzuki nu precies wil zijn. In ieder geval een tot de oren bewapende sedan, want aan comfortverhogende voorzieningen geen gebrek. We noemen naast het leder een uitgebreid audiosysteem (radio/CD/MP3-speler, vier luidsprekers en aansluitingen voor externe muziekdragers), cruise control, een multifunctioneel stuurwiel, automatische airconditioning, elektrische bedienbare bestuurder- en passagiersstoel, idem dito voor het schuif/kanteldak, stoelverwarming, Xenon-verlichting, metallic lak en parkeersensoren vóór en achter. Wat kan de veeleisende automobilist nog meer wensen? Een geïntegreerd navigatiesysteem wellicht. Die ontbreekt inderdaad en is helaas niet optioneel te verkrijgen. Puntje ter verbetering bij de facelift.

Vol is vol
De geboden ruimte laat wat te wensen over. De beperkte hoofd- en beenruimte zijn het onvermijdelijke resultaat van het gedrongen formaat en het sportief getinte design. Desalniettemin is het opmerkelijk met de Amerikaanse man als beoogde doelgroep. En ook de Europeaan is doorgaans enkele turven hoger dan de gemiddelde Aziaat. Suzuki suggereert dat er in de Kizashi met gemak vijf man plaats kan nemen, maar dat is toch echt te ambitieus. Met twee volwassenen en drie pubers zit het echt vol. Helemaal achterin kan er 461 liter opgeborgen worden; 50 liter minder dan de van gelijke lengte zijnde Volkswagen Jetta.

Niets is wat het lijkt
De Suzuki Kizashi is een auto met meerdere gezichten. Dat wordt nog duidelijker wanneer ermee wordt gereden. Het atletische uiterlijk en het feit dat Suzuki de Kizashi in Nederland louter met de toevoeging “Sport” levert schept bepaalde verwachtingen. Aan de andere kant van het spectrum hebben we het rijke en rustgevende interieur van een comfortabele zakensedan. Daartussenin een dubieuze krachtbron. In een tijd waarin autofabrikanten een stapje terug doen is een 2.4 liter viercilinder benzine op zijn minst een aparte keus. In Amerika niet dus daar zal het wel om gelegen zijn. Het blok levert 178 pk bij 6.500 tpm en een trekkracht van 230 Nm bij 4.000 tpm. Dergelijke specificaties wijzen op een motor die op toeren gehouden moet worden om vaart te maken. Ook het acceleratievermogen om in 7,8 seconden naar de 100 km/h te accelereren en een topsnelheid van 215 km/h te genereren geeft vooruitzicht op wat komen gaat. Het beste kan dan ook rekening gehouden worden met een stevig brandstofverbruik. Maar bij de Kizashi is niets wat het lijkt. Vloer subiet het gaspedaal en de Suzuki heeft even tijd nodig om dit commando om te zetten in snelheid. De Kizashi wil best van zijn plek, maar lijkt moeite te hebben de daad bij het woord te voegen. De beleving blijft achter op de verwachtingen. En uit de uitlaat komen ook al geen hoopgevende geluiden. Motorgegrom blijft volledig op de achtergrond. In de grote Suzuki is het overwegend stil aan boord. De ovale eindpijpen zijn puur sierstukken, dus nep, en kwalijk nemen kunnen we dit dus niet. Positieve dissonantie is dan weer dan het benzineverbruik dat met een gemiddelde van 9,3 l/100 km best acceptabel is voor een auto van 1.400 kg en een dergelijke motor.

Stemmingswisselingen
Rijden in de Kizashi is continu verrast worden. Hadden we het eerder over ‘een ongeleid projectiel’. Daar komen we nu op terug. De Kizashi mag dan een wat wispelturige persoonlijkheid hebben, als het op sturen aan komt is hij zelfverzekerd. Zodra je de Kizashi uit de rechte lijn haalt gedraagt hij zich voorbeeldig voor dit type auto. De vaagheid en het continu moeten uitvoeren van stuurcorrecties rond de middenstand verdwijnen prompt en heel precies laat de auto zich door bochten dirigeren. Het vrij stugge onderstel draagt hier zeker aan bij, maar ook de weerstand van de bekrachtiging en de soepelheid van de versnellingsbak maakt het rijden met de Kizashi over B-wegen een prettige bezigheid. Een rasechte sportsedan is de Suzuki Kizashi niet, maar toch wel een van de beter sturende sedans momenteel verkrijgbaar.

Conclusie
De Kizashi laat zich misschien nog wel het best vergelijken met zo’n Japans opdondertje in een ietwat foute Amerikaanse knokfilm: een kop kleiner dan alles en iedereen (ruimte), van nature de rust zelve (comfortabel), maar die de uitdagende reus tegenover zich met onverstaanbare salvo’s rake klappen kan geven als het erop aankomt (stuurgedrag). Verrassend kan de grote Suzuki uit de hoek komen. En in die zin is Kizashi absoluut een uitstekend gekozen modelnaam. Het betekent immers ‘een teken dat er grootste dingen aan zitten te komen’. Voor nu blijft het bij een paar rake tikken. Maar Europeaanse autofabrikanten, u bent gewaarschuwd, de volgende kan een knock-out zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Suzuki Kizashi: linker directe
Redactie
Door Redactie

Zoeken