Tests

Mercedes-Benz C-klasse

Mercedes-Benz C-klasse

Mercedessen hebben de neiging visueel vrij snel te verouderen. De praktijk bewijst dat hoekige Benz´en de tand des tijd het beste doorstaan. Het is daarom dat na vier jaar de C-klasse nog altijd niet achterhaald oogt. Desalniettemin werd hij op 2.000 punten aangepast. En jawel, met name om technisch bij te blijven.

De afgelopen vier jaar deed de Mercedes-Benz C-klasse het onverbeterd goed. In Duitsland viel hij zelfs in de top-3 van best verkopende modellen. Maar dan. De concurrentie staat immers ook niet stil. Aan de andere kant is daar de E-klasse. Weliswaar een fractie groter en ruimer, maar technisch niet of nauwelijks vooruitstrevender dan Mercedes’ middenklasser. Met de hete adem in de nek van de toenemende, goedkopere, maar gelijkpresterende auto’s en de geringe technologische voorsprong van duurdere kan het werkgebied voor een geslaagde facelift uiterst klein zijn voor een autofabrikant. En hoe geef je dan invulling aan een vernieuwingslag om bij te blijven of de voorsprong te behouden zonder hierin te ver te gaan om niet in het vaarwater van een hoger geclassificeerd model terecht te komen? Nou, geef het te faceliften model het meeste recente gezicht van je merk en voorzie het van de laatste stand der techniek die je in huis hebt. Dat is precies wat Mercedes-Benz bij de vernieuwde C-klasse heeft gedaan.

Traditionele ster
De CLS is op dit ogenblik de vaandeldrager van Mercedes. Van heel het leveringsprogramma uit hij zich het meest als het huidige Mercedes-Benz. Door de C-klasse dezelfde neus te geven als de vierdeurs coupé loopt de middenklasser meteen in de pas. Maar dat niet alleen. Door de opgetrokken koplampen en de sterker aangezette bumpers en grille komt de C-klasse ook nog ietwat zelfverzekerder over. Blijk hiervan is de niet te missen Mercedes-ster in de grille van de Avantgarde, een traditioneel verschil met de Elegance. Die uitvoering pakt het zoals de modelnaam eigenlijk al aangeeft wat subtieler aan met de kleinere ´ster´ voorop de motorkap, die overigens voortaan geheel uit aluminium bestaat. Verder naar achteren is de C-klasse nagenoeg ongemoeid gelaten. Nieuw verkrijgbaar lichtmetaal en achterlichtunits met LED-techniek zijn de enige verschillen aldaar met voor de facelift. Toch geven ze de C-klasse net wat meer uitstraling. Daarbij, zonder de diodes hoor je er gewoonweg niet meer bij. Letterlijk geldt dit zelfs voor de LED-dagrijverlichting aan de voorzijde; het is namelijk verplicht voor auto’s geïntroduceerd na februari 2011.

High-Definition
Mercedes monteert een geheel nieuw dashboard in de vernieuwde C-klasse. Het rustige blikveld is gebleven en het scherm van het infortainmentsysteem, al dan niet COMAND, heeft nu een vaste plaats in het dashboardmidden gekregen. Ten opzichte van het uitklapbare scherm bij de oude een hele verbetering. Ook het op de duurdere modellen tussen het sportieve tellerwerk aanwezige high-definition kleurendisplay  ziet er erg gelikt uit.

Materiaal
De afwerking is een fractie hoogwaardiger door meer zachte kunststoffen toe te passen en het aanbrengen van meer detaillering zoals de montage van het stuur uit de CLS. Standaard zijn de gegalvaniseerde bedieningselementen. De bedoeling is goed, de uitwerking helaas minder geslaagd. Wat aluminium zou moeten lijken doet nogal goedkoop, plasticachtig aan. Het betreft een kleine smet op een verder smetteloos interieur.

Onzichtbare vooruitgang
Zichtbaar is de Mercedes-Benz C-klasse van buiten en binnen vernieuwd. De grootste upgrade is niettemin aan het oog ontrokken. De nieuwe C-klasse is namelijk verkrijgbaar met acht nieuwe assistentiesystemen. Ze zijn overgewaaid uit de topmodellen van Das Haus. De meeste dienen om de veiligheid naar een hoger plan te tillen. Het betreffen de bekende systemen als Active Lane Keeping Assist (rijstrooksignalering) en Active Blind Spot Assist voor het waken van de dode hoek. Ook verkrijgbaar is PRE-SAFE BRAKE dat acuut ingrijpt wanneer de bestuurder dit volgens het systeem niet tijdig doet. We hebben het niet getest, maar na een eerdere ervaring in de E-klasse geloven we heilig dat het actieve veiligheidsysteem ook in de C-klasse zijn taak daadkrachtig uitvoert. Nieuw is tevens COMAND Online waarmee gesurft kan worden op internet en een nieuwe generatie aan telematicafuncties. Globaal komen de verbeteringen neer op meer bedieningsgemak en een snellere weergave van de opgeroepen multimedia- en communicatiefuncties.

31% zuiniger
Ook niet meteen merkbaar, maar op termijn wel (in de portemonnee) zijn de sterk verfijnde krachtbronnen. Voortaan beschikken alle modellen, met uitzonderingen van de 4MATIC-vierwielaandrijvers, over de ECO Start/Stop-functie en in het geval van de automaatmodellen de efficiëntere 7G-Tronic. In het meest gunstige geval bedraagt de verbruikswinst 31%. We hebben het dan over de hagelnieuwe, direct ingespoten atmosferische V6 ten opzichte van zijn voorganger. De zescilinder is ook in de nieuwe SLK te vinden. Daarin bewijst het zich een gretige en over het hele toerenbereik adequate machine.

Lobbyen bij de fabriek
Om financiële redenen zal de zakelijke rijder van een C-klasse eerder opteren voor de C 180, C 200 en C 220. Wij reden met onder andere de laatste, mede omdat deze viercilinder de grootste sprong voorwaarts maakte. Niet in prestaties, dat is met 170 pk en 400 Nm onveranderd gebleven, wel qua emissies. Voortaan heeft dit model niet meer nodig dan 4,4 liter diesel per 100 kilometer gepaard gaande met een CO2-uitstoot van 117 g/km. In ons belastingland is dit slechts een gram teveel om te genieten van een bijtelling van 20% en dus is Mercedes-Benz Nederland direct gaan lobbyen bij de fabriek. En waarempel, het is de importeur gelukt om Stuttgart over te halen. Sterker nog, kort na de introductie presenteerde Mercedes op de AutoRAI 2011 al de C 220 CDI met een emissiewaarde van 116 g/km. Kortom, een korting van vijf procent op de maximale bijtelling. Let wel, alleen de sedan in combinatie met handbak komt hiervoor in aanmerking. Voor de Estate en de versies met automaat dient bij zakelijk gebruik nog altijd 25% bijtelling afgetikt te worden. Ook behouden deze hun originele vemogen, terwijl de fiscaal aantrekkelijke C 220 CDI het doet met 163 pk. Dit is immers de fiscale grens in diverse landen.

Dynamic Handling Package
Tweeduizend modificaties en je merkt er niets van tijdens het rijden. De vernieuwde Mercedes C-klasse rijdt, stuurt en is nog evenzo geluidsarm als voorheen. Op het bestaande rijgedrag was immers weinig tot niets aan te merken. Onderstel en ophanging zijn dan ook niet aangepast; veel comfort dat hand in hand gaat met een vleugje dynamiek. Niet teveel sportiviteit, want dat zou de merkidentiteit van Mercedes aantasten. Precies de juiste verhouding om onderscheidend te zijn ten opzichte van aartsrivalen Audi en BMW. Voor wie toch meer rijdynamiek wenst luidt ons advies: ga voor het Dynamic Handling Package met verlaagde carrosserie en instelbare, variabele demping in plaats van het tevens optionele AMG-pakket. Door de desbetreffende knop in te drukken wordt de C-klasse merkbaar scherper. Bij het sportpakket ben je hoe dan ook gebonden aan een straf onderstel en het appetijtelijke stylingpakket (dat dan weer wel). Niet dat dit het comfort aanzienlijk naar beneden haalt, maar het nekt wel enigszins de zo fijn uitgebalanceerde basisafstemming van de C-klasse.

Geriefelijk versus bruusk
Rijden deden we met zowel de C 220 CDI als de C 250 CDI. Motorisch elkaars gelijke, qua karakter twee uitersten. De ‘220’ gedraagt zich rustig en heeft een stille loop. Het koppel van 400 Nm bouwt lineair op waardoor acceleraties nauwelijks voelbaar zijn. Met name met de soepele 7G-Tronic is het comfortgehalte hoog. De ‘250’ richt zijn pijlen meer op de sportief ingestelde rijder. Niet is er alleen fors meer (trek)kracht, ook springt de motor hier bruusker mee om. De volle vijfhonderd Newtonmeters ‘hakken’ er behoorlijk in. Dit zorgt voor een aangename duw in de rug, maar ook voor een hoorbare dieselbrom. Sportievelingen weten die zeker te waarderen. Na de krachtexplosie is het ook gedaan met de pret. De 204 pk sterke diesel is duidelijk een hoogvlieger.

Resumé
Mercedes had een beperkt werkgebied om de glanzende carrière van de C-klasse te prolongeren. Uiteindelijk had het daarvoor tweeduizend modificaties nodig. Een groot deel daarvan blijven buiten het zicht. Optisch had de C-klasse ook niet veel vernieuwing nodig om weer bijtijds te zijn, maar toch paste Mercedes voor Duitse begrippen best een rigoureuze facelift toe. Het nieuwe front en nieuwe dashboard passen echter perfect bij de C. Door in te zetten op verfijning (interieur en techniek) maakt de middenklasser die zo gewenste stap omhoog. Pas bij rijden met de vernieuwde C-klasse komen de verbeteringen tot hun recht. In sommige gevallen helaas pas bij het terechtkomen in penibele situaties. Over doeltreffend gesproken.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Mercedes-Benz C-klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken