Tests

BMW X3

BMW X3

Na acht jaar namen we afscheid van de eerste generatie BMW X3. Het model boorde een nieuwe niche aan en werd alom geprezen om zijn rijgedrag. Ondanks dat zijn design wat gemengde gevoelens opriep, bewijzen de ruim 600.000 geproduceerde exemplaren dat de X3 een succes is geworden.

Toen de eerste generatie X3 in 2003 gepresenteerd werd op de Detroit Motor Show was het de eerste ‘premium’ SUV – of SAV (Sports Activity Vehicle) zoals BMW het graag noemt - in zijn segment. Ruim acht jaar later zien we echter een wereld van verschil. Niet alleen directe concurrent Audi volgde het merk met de blauw/witte propeller middels het lanceren van een Q5, ook het andere Duitse premiummerk deed vrolijk mee met de GLK. En daar bleef het niet bij, getuige de Japanse Infiniti EX en Zweedse Volvo XC60. Verslappen was voor de ingenieurs van BMW dan ook geen optie. De nieuwe X3 moest beter worden dan ooit.

Herkenbaar
Het eerste wat ons opvalt aan de nieuwe BMW is dat de contouren van de vorige X3 duidelijk herkenbaar zijn. Niet alleen door de eigenwijze koplampunits, maar ook vanwege de sterk oplopende raamstijl en de typische opbouw van de achterlichten. Een knap staaltje vakmanschap omdat het model ook synchroon loopt met de huidige designtaal van het Bayerische merk. Dit betekent automatisch geen hosanna, de meningen over het exterieur lopen namelijk sterk uiteen. Voorstanders prijzen het chique uiterlijk en de krachtige uitstraling, terwijl tegenstanders klagen over onsamenhangende proporties en een suf voorkomen. Feit is dat de BMW X3 een statement maakt. Het model dient daarvoor wel enigszins gekleed te zijn. Het basismodel oogt namelijk een stuk minder frivool dan ‘onze’ High Executive rustend op 18 inch lichtmetaal.

Sfeervol interieur
Dezelfde herkenbaarheid vinden we in het interieur. Neem eens een foto van het oude interieur erbij en je struikelt haast over de gelijkenissen. Toegeven, het nieuwe dashboard oogt dankzij het verdwijnen van het weg te klappen multimediascherm, de plaatsing van de knoppen van het briljante iDrive-systeem en de ‘joystick’-achtige versnellingspook een stuk moderner. Maar wat gebleven is zijn de strakke lijnen en het zakelijke voorkomen. Laatstgenoemde kenmerk komt in ons testexemplaar gelukkig in mindere mate naar voren door de sfeervolle kleurcombinatie waarbij beige leer gekoppeld is aan een donkere houten sierstrip. Het geheel oogt hierdoor eerder chique dan sportief. Wat het luxueuze gevoel nogmaals verder verhoogd is het materiaalgebruik. Nagenoeg overal zien we hoogwaardige bouwstoffen en dito kwaliteit. Opnieuw een stap voorwaarts ten opzichte van de eerste generatie.

Meer lengte, meer ruimte
Exact 79 millimeter bedraagt de toegenomen lengte van de X3 die grotendeels ten goede komt aan de binnenruimte. Voorin beschikken de inzittenden over genoeg bewegingsruimte ondanks de ietwat krappe stoelen. Corpulente personen raden we daarom af de € 774,- kostende sportstoelen te bestellen, hoewel de zit ervan door ons als bijzonder prettig wordt ervaren. Achterin hebben de passagiers eveneens weinig te klagen over de leefruimte. Het enige minpunt komt op het credo van de korte achterbank die hierdoor weinig steun biedt aan de onderbenen. Been- en hoofdruimte is er genoeg. Naast de toegenomen ruimte voor de inzittenden is ook de inhoud voor de bagage gegroeid. De nieuwe X3 kan namelijk 550 liter herbergen in tegenstelling tot de 480 liter voorheen. Met de achterbank neergeklapt kan dit worden uitgebreid tot 1.600 liter, veertig liter meer dan het origineel.

Dynamic Damper Control
Dé pijler van de vorige X3 was zijn sportieve rijgedrag en dat is bij de nieuwe generatie zeker niet veranderd. Want hoewel de 5-serie in zijn nieuwste gedaante een comfortabelere kant op is gegaan, merken we al na de eerste meters dat dit niet voor de X3 geldt. De sportiviteit en het hierbij behorende stevige onderstel voeren de boventoon in het weggedrag. Net als in de vorige generatie blijven we ons verbazen over de scherpte van de besturing en de snelheid waarmee deze SUV bochten kan aanvallen. Om de sportiviteit naar een nog hoger plan te tillen is ons testexemplaar uitgerust met Dynamic Damper Control die naast de keuze ‘Normal’ een extra setting heeft met de naam ‘Sport’. De standaardmodi ervaren wij echter als de meest prettige. Deze stand biedt de gebruiker een stevig onderstel die nog enige mate van comfort toelaat. De modus ‘Sport’ voert de sportieve geaardheid een tandje op en maakt de X3 niet alleen stugger, maar ook scherper en nerveuzer. Prettig als je haastig bent, maar voor de dagelijkse kilometers al gauw teveel van het goede.

Ferme dieselbrom
Het sportieve rijgedrag staat enigszins haaks op de comfortabel ingestelde aandrijflijn. Vooral de achttraps transmissie remt ons enthousiasme door het vroeg en veelvuldig schakelen. Een actie die de aandrijflijn ietwat nerveus maakt en helemaal niet nodig is voor de gemonteerde tweeliter dieselmotor met 184 pk. De viercilinder beschikt over voldoende kracht en doet de bestuurder eigenlijk nooit naar meer verlangen. Enige klacht is de brom die het gedurende de acceleratie produceert. Of het de opzet van BMW was om de diesel zo duidelijk hoorbaar te maken weten we niet, maar de rust wordt er aardig door verstoord. Eenmaal op snelheid blijkt er niets mis te zijn met de isolatie en is de SUV, afgezien van een kleine, maar wel hinderlijke hoeveelheid windruis nabij de A-stijl, opmerkelijk stil. Nieuw voor de X3 is het start/stopsysteem dat vooral in stedelijke gebieden voor een flinke verbruiksdaling moet zorgen. Een prima systeem afgezien van de alertheid. Tijdens het snel willen wegrijden komt de krachtbron namelijk nogal bruusk en sloom tot leven. Iets wat je op dat moment net niet wil. Gelukkig heeft het wel een positieve uitwerking op het verbruik dat tijdens de testperiode op een gemiddelde van 6,8 liter per 100 km bleef steken. Keurig voor een 184 pk sterke, 1.715 kilogram wegende SUV.

Resumé
Met de komst van de nieuwe X3 worden de kaarten opnieuw geschud. De grondlegger van dit premiumsegment draaft op in zijn tweede gedaante en oogt frisser en atletischer dan ooit. Een conclusie over de Duitser blijkt echter nog niet zo gemakkelijk. Objectief gezien behoort het model bovenaan zijn klasse dankzij zijn dynamische uiterlijk, hoogwaardige interieur, sportieve rijgedrag en bouwkwaliteit. Anderzijds maakt de X3 de hoge verwachtingen slechts deels waar. Het uiterlijk wordt niet overal even enthousiast ontvangen (hoewel subjectief) en ook hadden we bij een BMW meer verfijning en harmonie verwacht tussen krachtbron en transmissie. Daarnaast zal niet iedere consument het uitgesproken sportieve karakter van de X3 kunnen waarderen. Dit en wetende van andere, meer allround te bestempelen toppers in deze klasse kon de ooit zo machtige positie van de BMW X3 wel eens in de weg kunnen staan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
BMW X3
Redactie
Door Redactie

Zoeken