Tests

Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)

Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)

Begin 2012 zal Kia ook in Europa de Optima in het gamma opnemen. Deze nieuwe speler in het D-segment volgt feitelijk de Magentis op, maar heeft bij ons veel hogere verwachtingen. Wij hebben exclusief de kans gehad om alvast heel even aan de Optima te proeven op Kia’s R&D-faciliteit in het Zuid-Koreaanse Namyang.

Met de Optima heeft Kia goud in handen, zo bleek al tijdens de eerste maanden dat het model op de Zuid-Koreaanse thuismarkt onder de naam K5 in de verkoop ging. Kia wist voor het eerst in de geschiedenis hogere verkoopaantallen te behalen dan grote concurrent en tevens concerngenoot Hyundai. En dat is uniek voor de Zuid-Koreanen. Gezien de eveneens succesvolle marktlancering op de Amerikaanse markt, wel onder de naam Optima, is de introductie voor Europa uitgesteld tot begin 2012. De Koreanen kunnen simpelweg niet aan de enorme vraag voldoen.

Award winnend design
Met de Optima zal Kia meer dan ooit blootgesteld worden aan een zware concurrentiestrijd. Wanneer we auto’s als de Volkswagen Passat, Citroën C5, Peugeot 508 en Ford Mondeo noemen weet je genoeg. Qua design zal de Optima de test wat ons betreft met glans doorstaan. Onder de bezielende leiding van ex-Volkswagen/Audi designer Peter Schreyer werd een dynamisch lijnenspel op papier gezet. De designstudio’s in Frankfurt en Californië stonden garant voor een spitse en agressief ogende neus en korte kont waarmee de Optima al bij stilstand dynamiek uitademt. Opvallende details zijn de LED-stroken in de koplampunits, de bijzonder vormgegeven chromen strip boven de zijruiten en de sterk aflopende daklijn. Om de Optima als vierdeurs coupé neer te zetten gaat wellicht iets te ver, maar het design spreekt zeker tot de verbeelding. Niet voor niets won Kia dan ook al een felbegeerde Red Dot designaward met het model.

Sportief en ruim interieur
Als we plaatsnemen op de bestuurdersstoel wordt ons enthousiasme alleen maar groter. Ook de interieurdesigners verdienen een groot compliment. Wat heeft Kia in een paar jaar tijd een enorme sprong voorwaarts gemaakt! Qua looks doet dit interieur absoluut niet meer onder voor de Europese concurrentie. We zien een dashboard dat tien graden naar de bestuurder is gedraaid, overzichtelijke bedieningselementen en een sportief stuurwiel. Het materiaalgebruik van het door ons gereden model spreekt nog niet echt tot de verbeelding, maar dat heeft alles te maken met de Amerikaanse versie waarin wij zaten, werd ons verzekerd. Wat afwerking betreft overigens geen enkele kritiek. Alle onderdelen sluiten schitterend op elkaar aan. En die positiviteit gaat ook op voor de interieurruimte. Met zijn 4.845 mm lengte is de Optima een lel van een auto. Dat zie je voorin terug, maar vooral ook op de achterbank. Wij begrijpen wel waarom we in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zoveel Optima’s als taxi hebben zien rijden! Het enige nadeel is dat de hybride slechts 280 liter bagageruimte heeft om plaats te bieden aan de elektromotor en accu’s.

Goed gevoel
Aangaande het rijden moeten we heel eerlijk bekennen dat we slechts een indruk hebben kunnen krijgen. Op de testbaan van het R&D center van Kia hebben we namelijk maar enkele kilometers kunnen rijden waarvan het merendeel in een rechte lijn. Een gedegen rij-impressie kunnen wij daarmee niet schrijven, maar we hebben wel een gevoel gekregen. En dat gevoel is goed. Je zit laag, kunt het stuurwiel dichtbij halen en dankzij de op de bestuurder gerichte middenconsole voelt het een klein beetje als een cockpit. De besturing en het onderstel van ‘onze’ Optima was afgestemd op de Amerikaanse consument, maar voelde desondanks prettig aan. Het schept hoge verwachtingen voor het Europese model dat speciaal voor ons continent nog wordt aangescherpt.

Hybrid
Het meest interessante model voor de Europese, maar in het bijzonder ook de Nederlandse markt, wordt de Optima Hybrid. Kia heeft ons daarvan al een voorproefje laten zien en dat is veelbelovend. De Hybrid is maar liefst 40% zuiniger dan de versie met een gewone 2.4 liter benzinemotor onder de kap. Het verbruik van ongeveer 6,0 l/100 km in combinatie met een 0-100 km/h sprint in 9,2 seconden en een topsnelheid van 195 km/h is keurig voor dit segment. Maar Kia heeft nog meer in petto. Speciaal voor de Europese markt zal de Optima Hybrid namelijk worden geleverd met een 2.0 liter benzinemotor waarmee men hoopt in de categorie van 14% bijtelling te komen. En dan wordt de Optima ineens een wel heel aantrekkelijke concurrent voor de Toyota Prius en consorten. Over de Prius gesproken, Kia is op accugebied al twee stappen verder dan Toyota. De Koreanen leveren in de Optima namelijk geen nikkelmetaal-accu’s zoals vele concurrenten en ook geen lithium-ion, maar exemplaren van lithium-ion-polymeer. Kia bewijst daarmee op hybridegebied een voortrekkersrol te nemen.

Geen CVT
Op de testbaan in Namyang stond deze Optima Hybrid ook voor ons klaar. Ook hier betreft het de Aziatische en Amerikaanse variant, maar dat maakt ons niet minder nieuwsgierig naar de techniek. Bij het wegrijden rijdt de Optima puur op de 30 kW sterke elektromotor. In theorie moet hiermee een snelheid van 100 km/h kunnen worden behaald, maar wie iets teveel gas geeft schakelt al snel de benzinemotor erbij in. Wanneer beide motoren samenwerken wordt 209 pk opgewekt en weet de Optima verrassend snel van zijn plek te komen. Grote voordeel ten opzichte van de meeste hybrides is dat Kia heeft gekozen voor een 6-traps automaat in plaats van de zeurderige CVT’s die we zoveel zien. Daarmee rijdt de auto veel rustiger en het is bovendien opvallend stil aan boord.

Conclusie
Ondanks dat we maar enkele kilometers tussen pylonnetjes door hebben kunnen rijden hebben we een indruk kunnen opdoen met de Kia Optima. En die eerste indruk is opvallend goed. Het design is duidelijk op de Europese consument afgestemd, het interieur oogt modern en de Optima Hybrid lijkt een enorm marktpotentieel te hebben. Bovendien bewijst Kia dat het in de afgelopen jaren een indrukwekkende inhaalslag heeft weten te bewerkstelligen. Van trendvolger, naar een vooroplopende fabrikant. Wij kijken er naar uit om begin 2012 op Europese bodem met de auto te gaan rijden en zijn benieuwd of de Optima onze inmiddels nog hogere verwachtingen waar kan maken. Stiekem denken we nu al van wel.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Korte rij-impressie Kia Optima (Hybrid)
Redactie
Door Redactie

Zoeken