Tests

Hyundai Genesis Coupé

Hyundai Genesis Coupé

Hyundai maakt furore zonder poespas. “Willen we vooral zo houden, maar dat wil niet zeggen dat we soms ook uit ons dak willen en kunnen gaan.” Overgekomen vanuit de VS is dit de Hyundai Genesis Coupé. Gevalletje ‘schoenmaker, houd je bij je leest’ of kan Hyundai weldegelijk verrassend (sportief) uit de hoek komen?

Voor een autofabrikant met nauwelijks ervaring in het bouwen van sportieve auto’s, laat staan een serieuze sportcoupé, is het een zware opgave om een dergelijke auto geslaagd neer te zetten. Uitgaan van de klassieke bouwstenen en aandachtig kijken naar de concurrentie biedt uitkomst. Dat heeft Hyundai ter harte genomen. Want wie spreekt ons tegen als we zeggen dat het ontwerp van de Genesis Coupé op het eerste oog nogal correspondeert met dat van een andere Aziatische sportcoupé, een die overigens ook primair voor de Amerikaanse markt was bedoeld. Nochtans is er geen reden om Hyundai te beschuldigen van plagiaat. Ondanks de sterke gelijkenis met de Infiniti G37 Coupé werd een vleugje Hyundai Coupé – waarvan de productie in 2009 stopte – toegevoegd om alsnog een eigen identiteit te verkrijgen. Dat de Genesis Coupé niet Hyundai´s moderne ‘Fluidic Sculpture Design´ bevat is omdat de coupé, zoals gezegd, vooraf aan de lancering in Europa in andere landen al te koop was. De binnen een jaar te verwachten facelift zal daar ongetwijfeld enige verandering in brengen.

Ieder begin is moeilijk
Dat de praktijk maar weer eens bewijst dat foto’s een totaal ander beeld kunnen geven dan de werkelijkheid wordt duidelijk als we de Genesis Coupé in levende lijve bewonderen. Want maakte het front aanvankelijk de sterkste indruk, in werkelijkheid is het de achterzijde die het meest verleid. De grille valt in combinatie met de brede uitsparing in de voorbumper nogal uit de toon. Dat daarop vervolgens een bescheiden cursieve “H” prijkt siert Hyundai als groentje op dit niveau. Met grote, zwaar aangesneden koplampen trekken ze deze terughoudendheid weer recht. Spannend wordt het vanaf de wielkasten waar de fraaie 19 inch wielen een riant onderkomen hebben. Een maatje groter, mocht je dat willen, vormt dus geen enkel probleem. Halverwege de portieren wordt de wigvorm van de Genesis Coupé nadrukkelijk ingezet. Een tweede, gespierde flanklijn neemt het vanaf daar over van de bovenliggende vouw – ontstaan in het voorste spatbord – en loopt vervolgens steeds breder uit om pas ver over de achterlichten in de carrosserie te verdwijnen. Een leuk detail is de knik van het achterruitje. De achterlichtunits zijn dan weer tamelijk conventioneel, maar de trapeziumvormige eindpijpen maken dit meteen goed. Een sportcoupé op traditionele wijze, maar desondanks voor een rookie niet verkeerd.

Aanpassingen
Een uitnodigend uiterlijk maakt echter nog geen serieus te nemen sportcoupé. Hyundai besefte dit goed. Daarnaast had het ook nog te kampen met een tegendraads imago. Wilde Hyundai dat de Genesis Coupé – als smaakmaker – zou slagen dan moest de auto ook echt wat te bieden hebben en voor minstens 90% kloppen. Dit is ook deels de reden dat ie pas nu hier te koop is. Europeanen stellen nu eenmaal hogere eisen aan een auto. Diverse aanpassingen aan de Amerikaanse Genesis Coupé (onder andere het onderstel en de remmen) waren nodig en dat kost tijd. Nagenoeg identiek gebleven aan het origineel zijn de motoren. Voor Europa zijn dat er twee: een 2.0T met 220 pk, louter gekoppeld aan een handbak en een 3.8 V6 met 306 pk in combinatie met een manuele 6-bak of zestraps automaat. De tweeliter viercilinder turbobenzinemotor lieten we voor wat hij is, wij stoeiden met de lekkerste van de twee. Met handbak uiteraard.

Dynamische introductie
Om aan te tonen wat de Genesis Coupé zoal allemaal kan hield Hyundai Nederland voor de pers een ‘dynamische introductie’ op het testcentrum van de ANWB en RDW in Lelystad. Onder begeleiding van ervaren instructeurs werden diverse rem- en behendigheidsproeven getrotseerd. Het leukste aan de Genesis Coupé is dan ineens het feit dat het een pure achterwielaandrijver is. Dit in combinatie met een dergelijke krachtlevering maakt de coupé een driftmobiel bij uitstek en laat het RDW-terrein zich daar nu uitstekend voor lenen.

De geur van...
Het speciaal aangelegde asfalt is als een biljartlaken, maar meteen valt op hoe stug de Genesis Coupé is geveerd. Ook de besturing is met een stevige weerstand van de bekrachtiging lekker sportief en op stuurcommando’s wordt redelijk direct gereageerd. Voor gecontroleerd onderstuur hadden we graag een fractie meer feedback gewild, maar met een gunstige gewichtsverdeling (45% achter, 55% voor) is de Genesis Coupé niettemin uitstekend beheersbaar; stuur tijdig de juiste richting op en je trekt hem vlot weer recht. Dat de koppeling zich tijdens de pret zwaar laat intrappen en de 6-bak hakerig en zodoende niet altijd even doeltreffend is maakt de Genesis Coupé alleen maar uitdagender.

Dagelijkse bruikbaarheid
Echter 99,9% van de kopers heeft een dergelijke speelplaats niet als achtertuin en zal de kilometers over de vaderlandse wegen slijten. Ook dan blijkt de Genesis Coupé ineens verrassend bruikbaar. Een kofferruimte van 332 liter getuigt meteen dat de Genesis Coupé niet alleen voor track days is gebouwd. De lengte van dik vierenhalve meter geeft nogmaals aan dat de Genesis Coupé behoorlijk bemeten is voor een sportcoupé. Ter verduidelijking: een Audi A5 is nagenoeg even groot. De wielbasis is met 2,82 meter zelfs langer dan dat van de Sante Fé en dit vertaalt zich in een riante cockpit. Voorin is het uiteraard het beste vertoeven. De zwaar geprofileerde stoelen zien er niet alleen gelikt uit, ze zitten ook lekker en bieden veel steun. Achterin huizen twee aparte kuipen. Kleine kinderen zouden het daar eventueel nog best even kunnen uithouden, maar als ruimte voor extra bagage dienen ze een hoger doel. Kortom, een midweek naar de zon gaat evenzo makkelijk als ‘donuts’ draaien op een circuit.

Rijden
De Genesis Coupé kent niet alleen ruimte, ook luxe is aanwezig. Van alle gemakken is hij voorzien, enkel een schuif/kanteldak en een gelimiteerd slipdifferentieel staan in de optielijst. Wat we wel missen is een navigatiesysteem en RDS-weergave (verkeers-/flitsinformatie) bij de tuner. Vooral het laatste is welkom, want voor je er erg in hebt rijdt je hoogstillegale snelheden. Vanuit stilstand naar 100 km/h duurt 6,5 seconden en ook de tussensprints in de Hyundai voelen serieus snel aan. Een groot compliment gaat uit naar de 3.8-V6: een klein meesterwerk is het. De zescilinder is zo enorm veerkrachtig dat het moeiteloos 40 km/h in ‘zes’ (900 tpm) kan draaien als een eindschot boven 4.500 tpm kan leveren. De diepe V6-rasp die daarmee gepaard gaat klinkt bevredigend, net als het audiosysteem van hifimerk Infinity trouwens. Helaas laat het overige geluidsniveau in het interieur soms wat te wensen over. Bij zware regenval en dus overdreven nat wegdek vullen de wielkasten zich met water en dat is binnenin zeer goed hoorbaar.  

Conclusie
Wars van kapsones werpt de Hyundai Genesis Coupé zich tussen de gevestigde orde sportcoupés. En het blijkt maar weer eens: als men niets te verliezen heeft boekt men niet zelden de beste resultaten. Toegegeven, er zijn auto´s in deze klasse die meer verfijning bieden, maar daar staat doorgaans een stevige financiële compensatie tegenover. Hyundai vraagt € 41.995,- voor de Genesis Coupé 2.0T en de 3.8-V6 is er vanaf € 48.995,-. Scherpe prijzen. Sterker nog, de zescilinder is hier de voordeligste sportcoupé met meer dan 300 pk. Tel daarbij het vermakelijke rijplezier, de rijke standaarduitrusting en, niet onbelangrijk, de vijf jaar volledig garantie bij op en de Genesis Coupé, bedoeld als smaakmaker, smaakt naar meer.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Hyundai Genesis Coupé
Redactie
Door Redactie

Zoeken