Tests

Mercedes R-Klasse

Mercedes R-Klasse

Mercedes-Benz noemt hem nog altijd ‘een koninkrijk op wielen’, maar heersen heeft de R-klasse eigenlijk nooit gedaan. Met een minder excessief exterieur, een opgewaardeerd interieur en milieubewustere motoren staat de R-klasse aan de vooravond om herkroond te worden, een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Maar is renovatie voldoende om dan eindelijk de scepter te zwaaien?

Groots. En daarmee doelen we niet alleen op de enorme ster in de grille van de R-klasse, maar eigenlijk meer op het formaat van dit ´kasteel op wielen´. Het model meet maar liefst 5,16 meter in lengte, waarmee hij precies tussen een reguliere en een verlengde S-klasse invalt. Oké, eerlijkheid gebied ons te zeggen dat Mercedes ons de lange variant van de R-klasse heeft meegegeven die een additionele lengte van 23,5 centimeter meeneemt. Overigens past de R-klasse niet alleen door zijn lengte onfatsoenlijk in een parkeervak, ook de breedte van 1,92 meter is buitengewoon fors. Om het vergelijk er maar weer even bij te pakken: een S-klasse is 1,87 meter breed. Kortom, wat maatvoeringen betreft is de R-klasse met recht ‘een koninkrijk op wielen’.

Van rond naar hoekig
Een van de oorzaken van de tegenvallende verkopen was het gewaagde aangezicht van de eerste generatie. De vlakke neus met achterovervallende grille en eigenwijs kijkende koplampen werd soms spottend geassocieerd met een vissenkop. Bepaald geen compliment voor de Duitse ontwerpers, maar gelukkig ligt de gefacelifte variant een stuk prettiger op het netvlies. De ronde koplampen werden naar de eeuwige jachtvelden verwezen en maakten plaats voor strakke, hoekige units. Ze laten de R-klasse een stuk strakker en moderner overkomen. Ook aan de achterzijde werd het model strak getrokken. De ronde vormen in de achterlichten verdwenen en maakten plaats voor een rechthoekige invulling. Tot slotte ruimden de ovalen uitlaatstukken het veld ruimen voor rechthoekige exemplaren. Al met al doorgevoerde vernieuwingen die het exterieur van de R-klasse aanzienlijk frisser en bovenal tijdlozer maken. Dit is de R waarin je voortaan wel gezien wilt worden.

Muggenzifterij
Er zijn geen overuren te declareren voor de interieurontwerpers van Mercedes. De verschillen met de ‘oude’ R-klasse zijn op een hand te tellen. Een hertekend stuurwiel, een aantal nieuwe kleurcombinaties en ietwat hoogwaardigere materialen blijken de speerpunten van de interne opfriskuur. Het was dan ook niet nodig om het interieur op de schop te gooien, want met de uitstraling, indeling en kwaliteit was het al behoorlijk goed gesteld. Wellicht hadden de materialen net iets verfijnder gekund om het niveau nog iets verder omhoog te brengen, maar eigenlijk zijn we dan aan het muggenziften. Het algemeen overheersende gevoel van absolute luxe blijft toch wel heersen. De rijkelijk met hout en leder bedeelde ‘kamer’ straalt rust uit en laat de bestuurder ontspannen een rit beginnen en eindigen, dat staat nu al vast.

Kasteelheer
Voordat we het gaspedaal kunnen beroeren willen we graag nog een poging doen om de ruimte van de verlengde R-klasse te omschrijven. De vraag is alleen waar ten moeten beginnen? Bij de tweede zitrij waar drie volwassenen haast met hun benen over elkaar kunnen zitten? Bij de twee volwassenen op de derde zitrij die, mits de tweede zitrij ietwat naar voren is geschoven, ook in alle weelde kunnen genieten? Of zullen we eerst vertellen dat de maximale bagageruimte liefst 2.436 liter bedraagt? Enfin, wellicht is het al genoeg als we melden dat de R-klasse de meest royale Mercedes ooit is gebouwd.

Amerikaans
Mocht het nog niet opgevallen zijn, de R heeft een nadrukkelijk Amerikaans DNA. Niet alleen aan het formaat en de vormgeving is dit merkbaar, ook achter het stuurwiel wordt dit duidelijk. Niet in de eerste plaats omdat het stuur nogal groot is, maar name de besturing is typisch Amerikaans. Verwacht geen strakke wegligging met scherp en direct stuurgedrag, de R-klasse rijdt zoals je verwacht; soepel, licht en vooral extreem comfortabel. Ons testexemplaar was uitgerust met de optionele Airmatic-luchtvering (+ € 1.713,-) die het comfort naar een zeer hoger niveau brengt. Het predicaat reisauto lijkt bedacht te zijn omwille van de R-klasse!

Zuiniger én krachtiger
Een schone(re) aandrijving behoort tot een van de prioriteiten bij een facelift. Dat is niet anders in Stuttgart. De R is vanaf heden zelfs verkrijgbaar in een tweewielaangedreven variant waarbij een gemiddeld brandstofverbruik van 7,6 l/100 km wordt beloofd, ruim een halve liter per honderd kilometer minder dan de vierwielaangedreven R300 CDI van de eerste generatie. Wij zitten echter achter het stuur van de sterkste, standaard van 4Matic-vierwielaandrijving voorziene zelfontbrander. Ook dit exemplaar is door ingenieurs van Mercedes doorgelicht en zodoende fors zuiniger geworden (min 0,9 l/100 km) terwijl hij aan kracht heeft gewonnen. Het vermogen nam toe van 224 naar 265 pk en het koppel steeg eveneens sterk van 510 naar 620 Nm. Fraaie cijfers uiteraard, maar de topdiesel ontpopt zich met name als een soepele metgezel die altijd genoeg kracht voor handen heeft. Echt snel voelt de R-klasse echter niet aan. Dat komt aan de ene kant door het stevige leeggewicht van 2.130 kg, maar anderzijds ook aan het stille en smeuïge karakter van de krachtbron. Versnellen gaat altijd vlekkeloos en ongemerkt dankzij de perfecte samenwerking met de automatische zeventraps automaat.

Resumé
Misschien is de Mercedes-Benz R-klasse nog steeds niet het mooiste dat Stuttgart heeft voortgebracht, stuurt hij niet dynamisch genoeg en is hij in de basis te Amerikaans voor wat wij in Europa prettig vinden. Wie echter opzoek is naar een vervoersmiddel met het ultieme comfort waarmee met gemak vijf of meer personen vervoerd kunnen worden dan zijn er eigenlijk maar weinig op deze aardbodem die aan de R-klasse kunnen tippen. Met ‘een koninkrijk op wielen’ heeft Mercedes-Benz dus eigenlijk niets te veel gezegd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Mercedes R-Klasse
Redactie
Door Redactie

Zoeken