Tests

Volkswagen Jetta

Volkswagen Jetta

De nieuwe Volkswagen Jetta staat op zichzelf en moet zich meer dan ooit bewijzen als Jetta in plaats van ´Golf-met-kont´. Niet alleen qua design, maar ook qua concept, afmetingen en positionering is de Jetta een compleet nieuwe koers gaan varen. Reden genoeg om daar meer van te willen weten.

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de Jetta zich los weten te weken van de Golf. Tenminste, dat wil Volkswagen ons doen geloven. Feitelijk waren de Vento en de Bora ook al een poging van Volkswagen om de auto op eigen benen te laten staan. In Europa dan. De Jetta heeft in de Verenigde Staten namelijk altijd Jetta geheten en de Vento en Bora werden enkel in Europa onder die namen verkocht. Maar goed, de modellen zoals wij die in Europa ook echt als Jetta kennen waren altijd overduidelijk op de Golf gebaseerd. Bij de nieuwe Jetta is echter geen enkel plaatwerkdeel met Volkswagen´s populaire hatchback uitwisselbaar. De Jetta heeft een geheel eigen gezicht gekregen zoals de Eos en Tiguan – technisch eveneens gebaseerd op de Golf - dat ook hebben. 
 
Volkswagen-DNA
Dat de Jetta een eigen gezicht heeft gekregen is duidelijk te zien. Het front deelt eerder overeenkomsten met de Polo en de Passat dan met de Golf. De hoekige lichtunits met standaard dagrijverlichting, de brede grille en clean vormgegeven voorbumper is door Volkswagen´s designer Klaus Bischoff gebaseerd op het inmiddels overbekende nieuwe design-DNA van de fabrikant. Daarmee is het design alles behalve een verrassing. Ons inziens oogt de Jetta zelfs een tikkeltje saai. Zeker als je bedenkt dat pas vanaf het topmodel Highline er een paar lichtmetalen wielen gemonteerd worden en we de Jetta dus ongetwijfeld in grote getale op wieldoppen zullen gaan zien rondrijden. Doe ons (en jezelf uiteraard) dus een plezier en bestel voor € 520,- extra een paar 16 inch ´Navarra´ wielen indien je niet voor de Highline gaat. Dat geeft de auto een heel andere uitstraling.

Tijdloos
Volgens Volkswagen is de beoogde doelgroep niet op zoek naar al te veel spanning. Die zien de Jetta als een comfortabele, ruime en kwalitatief hoogwaardige reisauto geschikt voor een combinatie van zakelijk en privé gebruik. Voor hen is een Passat te duur en biedt de concurrentie - die vaak gebaseerd zijn op hatchbacks uit het C-segment - te weinig ruimte. Daarbij laat Volkswagen weten voor tijdloos te gaan. Zonder de concurrenten bij naam te noemen vertelde een woordvoerder van de fabrikant ons dat men ook met de Jetta een tijdloze auto heeft willen creëren waarbij geen lijn teveel getekend is en de auto over tal van jaren nog steeds representatief oogt. Groot voordeel daarvan is tevens dat de restwaarde hoog blijft.

Afmetingen
Om het gat tussen de Golf en de Passat zo optimaal mogelijk in te vullen herdefinieerde Volkswagen het concept van de Jetta, maar werd vooral ook aan de afmetingen gesleuteld. Met zijn lengte van 4,64 m (+ 9 cm) is hij 44 cm langer dan een Golf en 13 cm korter dan een Passat. De wielbasis is met 2,65 m riant, want de zeer ruime Passat biedt maar 6 cm meer afstand tussen de voor- en achteras. Die toegenomen ruimte is in het interieur duidelijk waarneembaar. Voorin was bij de vorige generatie al geen reden tot klagen, maar achterin groeide de beenruimte met maar liefst 6,7 cm. Zelfs met een bovengemiddelde lengte is er voor de achterpassagiers meer dan voldoende beenruimte. Voor de kofferbak geldt precies hetzelfde. Die biedt namelijk plaats aan 510 liter bagage in een praktisch te vullen, hoekige ruimte. Talloze opbergvakjes, groot en klein, bieden plaats aan je kleine spullen als een telefoon, portemonnee, iPod of losse papieren.

Interieur
Ergonomie is altijd een sterk punt van Volkswagen en in de Jetta is dat niet anders. Ondanks dat het dashboard specifiek voor dit model ontworpen is, en dus niet van de Golf is geleend, oogt de omgeving zeer vertrouwd. Ja, sommigen zullen het saai en typisch Volkswagen vinden maar feit is wel dat alles op de plaats zit waar het hoort en je het verwacht. Overzichtelijke tellers, een uitgebreide boordcomputer en naar wens de keuze uit een aantal verschillende entertainmentsystemen. Het topmodel RNS510 combineert de functies van de navigatie met de radio, CD-speler en heeft eveneens een ingebouwde harddisk om muziek op te zetten. Alles werkt intuïtief en vertrouwd. Een puntje van kritiek: de materialen zien er schitterend uit en de afwerking is van onberispelijk niveau, maar wie kritisch kijkt ontdekt toch veel harde kunststoffen.

1.2 TSI
Volkswagen levert de Jetta vanaf de marktintroductie met een 1.2 TSI (105 pk), een 1.6 TDI (105 pk) en een 2.0 TDI (140 pk). Later dit jaar komen daar nog een 122 en 160 pk sterke 1.4 TSI en een 200 pk sterke 2.0 TSI bij. Wij trapten af met de instapper en tevens voor onze markt meest interessante 1.2 TSI. Deze viercilinder turbomotor weet ongekend goed van zijn plaats te komen voor een motor met maar 1.197 cc inhoud. Het koppel van 175 Nm is al vanaf 1.500 tpm beschikbaar en voor een gemiddelde rijstijl is de krachtbron meer dan toereikend. Zelfs op de snelweg. Van nul naar honderd wordt in 10,9 seconden voltrokken en bijkomend voordeel van de kleine krachtbron is dat deze volgens fabrieksopgave met 5,3 l/100 km genoegen neemt. Het resultaat: een A-label en 20% bijtelling. Kers op de taart is dat de zesbak uitermate doeltreffend schakelt en de motor een brutaal grommetje laat horen.

1.6 TDI
Behalve met de 1.2 TSI reden we ook een rondje met de 1.6 TDI met 105 pk en 250 Nm (tussen 1.500 en 2.500 tpm). In ons geval was de motor gekoppeld aan de razendsnel en soepel schakelende DSG-automaat. Een prettige combinatie die garant staat voor een soepel en comfortabel rijgedrag. Rijden met de Jetta betekent überhaupt profiteren van comfort. Dat neemt echter niet weg dat de de besturing een fijne bekrachtiging biedt en het onderstel een gebalanceerde demping heeft om ook een sportieve rit niet uit de weg te gaan. Om zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan beschikken zowel de gereden 1.2 TSI als de 1.6 TDI bovendien over BlueMotion Technology in de vorm van een start-/stopsysteem en de regeneratie van remenergie. Voor de gereden TDI resulteert dat in een verbruik van 4,2 l/100 km en dankzij een CO2-uitstoot van 109 g/km is 20% bijtelling verschuldigd.

Resumé
Nu de Jetta niet langer een ´Golf-met-kont´ is creëert Volkswagen een nieuwe markt voor het model. Een Passat te groot of te duur, maar de concurrentie te uitdagend vormgegeven of te krap van formaat? De Jetta weet op een fantastische manier veel ruimte, comfort, kwaliteit en prima rij-eigenschappen te combineren. Spannend is de Jetta in alle opzichten niet, maar het is wel een heel veilige keuze. En bovendien: een heel verstandige.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Volkswagen Jetta
Redactie
Door Redactie

Zoeken