Tests

Peugeot RCZ

Peugeot RCZ

‘Een echte GT’, hiermee sloten we afgelopen zomer onze eerste rijtest met de Peugeot RCZ af. Als enige wens hadden we toen graag wat meer vermogen. Dat is er nu met de komst van de 200 pk sterke RCZ.

Ruim een half jaar dartelt de flamboyant RCZ nu rond op onze geasfalteerde wegen, en de verbazing blijft: ‘Gut, een Peugeot?’ De vaak gehoorde reactie van voorbijgangers is precies één van de vragen die wij tijdens onze eerste kennismaking met de Fransoos ook hadden. Kan de Franse fabrikant, die zich de laatste jaren sterk tot een familiemerk heeft ontwikkeld, wel een spannende coupé neerzetten? Een volmondig “ja” is wat klinkt. Maar juist vanwege de RZC’s puike kwaliteiten nam ook de honger naar meer vermogen toe. Die lijkt nu te worden gestild met de komst van de 200 pk krachtige RCZ.

Sensuele belijning
Voor de tweede maal staan we oog-in-oog met de RCZ en opnieuw worden we verleid door de erotische lijnen. Het lef dat de Fransen hadden om de sensuele 308 RC Z Concept nagenoeg ongewijzigd in productie te nemen pakt fantastisch uit en verveelt geen seconde. Het langgerekte profiel met de prachtige, verchroomde dakstijlen, de brede heuplijn en double-bubble dakconstructie. Stuk voor stuk elementen die de RCZ tot één van de fraaiste Peugeots in haar 200-jarige historie maken. Verschillen met de reguliere versie zijn er op dit topmodel niet te ontdekken. Wat ons betreft een ietwat gemiste kans. Een wat grover uitgevoerde uitlaat bijvoorbeeld had de coupé nog meer kracht uit laten stralen en het onderscheid tussen de minder bedeelde uitvoeringen groter gemaakt. Maar laten we van een mug geen olifant maken; sinds tijden hebben we niet zo’n bolide voorbij zien komen. En eentje die verrassend betaalbaar is met een vanafprijs van € 31.900,-. Aan de hand van de verkoopcijfers wordt dit ook vanuit de markt duidelijk. In zes maanden zijn er 228 RCZ’s op kenteken gezet, tegen bijvoorbeeld 131 Audi TT’s waarvan er in 2009 nog dik tweehonderd werden verkocht. Ook het aantal nieuwe eigenaren van de Volkswagen Scirocco daalde vorig jaar behoorlijk. Het kan haast geen toeval zijn dat de RCZ hier iets mee te maken heeft. 

Duurder
De cockpit van de RCZ sluit goed aan op de beleving van buitenaf. Ook hier doet de RCZ duurder aan dan ‘ie is. Het dashboard en de bovenliggende deurpanelen zijn strak bekleed met leder. Standaard. Wat design betreft heeft de cockpit veel overeenkomsten met dat van de 308, echter de beleving binnenin is door de lagere zit in de RCZ compleet anders. Voor langere personen daarentegen niet laag genoeg. De combinatie van een zeer steile voorruit en een forse binnenspiegel wil nog wel eens het zicht naar voren belemmeren. Recht voor je prijkt het sportief ingeklede instrumentarium met daarnaast de eveneens cirkelvormige ventilatieroosters. Samen met de analoge klok in de middenconsole brengt het die typische GT-gevoelens naar boven. Helemaal wanneer je het, speciaal voor deze versie iets kleinere, sportstuurtje vastgrijpt krijg je zin om de leeuw te laten brullen!

BMW
Het grootste verschil met de reguliere modellen vinden we vlak achter het forse embleem op de neus. Geen 156 pk, maar een 200 pk sterke benzinemotor met turbo die in samenwerking met BMW is ontwikkeld. Je vindt de 1.6 bijvoorbeeld ook in de MINI Cooper S. De winst bedraagt dus 45 extra paarden. Voldoende om die bekende duw-in-de-rug te geven die we eerder misten tijdens onze vorige rij-impressie met de RCZ. Cijfertechnisch ontlopen de varianten elkaar feitelijk maar een halve tel in de spurt naar 100 km/h, het lijkt meer te zijn. Een gevoel dat wordt versterkt door het Sound System waarover ons testexemplaar beschikt. Via een membraam in het inlaattraject laat het uitlaatsysteem dan over een breed toerenbereid een bevredigende sound horen. De emotie van de RCZ wordt naar een veel hoger niveau getild, zonder het motorgeluid te laten domineren overigens. Tijdens kruissnelheden is de klep namelijk gesloten en keert de rust in het interieur weer terug.

GT sportwagen
Met 156 pk is het zeker niet behelpen, maar deze sterkere versie matcht zoveel beter met het potentieel van de RCZ. Bovendien kan het onderstel het extra vermogen gemakkelijk aan. Sterker nog, er kan zonder problemen nog eens 50 pk bij. Misschien nog wel meer. De RCZ is ideaal voer voor tuners waarbij het maximaal toelaatbare eerder lijkt te grenzen aan de relatief compacte viercilinder dan aan de overige techniek. De mechanische grip van de RCZ - alleen al het resultaat door de wielen op de uiterste hoeken te plaatsen – is enorm. Bochten, hoe scherp en snel ook genomen, de RZC geeft geen krimp. Continu wordt je als bestuurder uitgedaagd. Het gejank van de uitlaat door de cockpit, de strak schakelende transmissie en de sportieve, lage zitpositie smaakt als een goed gevuld glas Franse Bordeaux. Rood uiteraard, net als het smakelijke Rouge Tourmaline op de foto’s. Een duidelijk verschil met de reguliere versie is ook de ietwat stijvere voortrein en de krachtigere reminstallatie. Laatstgenoemde is uitstekend op haar taken berust en zorgt iedere keer voor een forse vertraging in combinatie met een goede doseerbaarheid. Lijkt op een serieuze sportwagen, die RCZ. Nee, dat nog niet helemaal. Daarvoor is de mix tussen sportiviteit en comfort teveel aanwezig. Maar het is zeker genieten in en met de Peugeot RCZ!

Resumé
Het is ons inmiddels volkomen helder: zonder twijfel is de Peugeot RCZ onze verrassing van het afgelopen jaar! Enorm leuk is het dat Peugeot eigenlijk vanuit het niets met een zeer geslaagde sportcoupé op de proppen komt. Hoewel de Fransoos net iets te zachtaardig is voor een die-hard sportwagen blijft er een steengoede GT over die de concurrentie op bijna alle fronten te kijk zet. Uiteraard is de snelste variant onze favoriet en dan nog bedraagt het prijsverschil met de goedkoopste 160 pk sterke Audi TT – toch zijn voornaamste rivaal – nog steeds dik vier mille. En onze eerdere kritiekpunten op de RCZ? Die zijn met deze sterkere versie als sneeuw voor de zon vergeten. Met recht een briljante Zet van Peugeot!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Redactie
Door Redactie

Zoeken