Tests

Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon

Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon

Cadillac is terug in Nederland. Met de ondergang van Kroymans ging ook de import van Cadillac onderuit en daarmee ontbrak het tijdenlang aan een officiële vertegenwoordiger in ons land. Maar het Amerikaanse merk is terug. De Escalade Hybrid, SRX, CTS, CTS Coupé en CTS Wagon zullen in ons land het gamma bepalen. Wij maakten kort kennis met het belangrijkste deel van dit palet.

Zonder grote beloftes en veel tamtam pakt Autobedrijf Nefkens in Amersfoort de import op. Als officiële vertegenwoordiger van het merk beslaat Nefkens samen met Pietersen in Rotterdam en Koenen in Echt het dealernetwerk. Slechts drie dealers, maar volgens de importeur is dat voldoende. “Wie een Cadillac wil aanschaffen heeft daar wel een ritje voor over”, laat directeur Adriaan de Vries ons weten. Hij gokt voorlopig op vijftig exemplaren voor 2011 en is daarmee heel voorzichtig. Het merk Cadillac spreekt een specifieke doelgroep aan. Liefhebbers. En ondanks dat de importeur natuurlijk graag grotere aantallen de showroom uit ziet rollen vinden wij de voorspelling heel reëel.

Escalade Hybrid
Dat Cadillac geen topnotering in de verkoopstatistieken zal gaan behalen betekent nog niet wat wij niet benieuwd zijn naar het relatief nieuwe gamma van het merk. En zodoende maakten wij kort kennis met de nagelnieuwe SRX, de eveneens nieuwe CTS Wagon en als klap op de vuurpijl de Escalade. En dan niet zomaar een Escalade, maar de sociaal verantwoorde Hybrid. Tenminste, dat is wat het woord ‘hybrid’ doet vermoeden toch? Als we eenmaal oog in oog staan met de Escalade en de badge ‘hybrid’ op de achterklep zien kunnen we een glimlach niet onderdrukken. De mastodont met zijn enorme grille, gigantische chromen wielen en treeplanken die je ook daadwerkelijk moet gebruiken om achter het stuur te kruipen doen in de verste verte niet denken aan de hybride’s zoals we die in Nederland veelvuldig tegenkomen. Maar goed, het scheelt je misschien wat verantwoording aan de buurman als die op zaterdag zijn Prius staat te wassen.

Hoepel
Voor ons land is de Esclade ongetwijfeld de minst populaire Cadillac, maar toch namen we ‘em even mee voor een blokje rond. We klimmen achter het stuur dat het formaat van een hoepel benaderd. Met een enorme hendel aan het stuurwiel schakelen we de ‘D’ in en gaan we op pad. De 6.0 liter V8 in het vooronder roffelt en rustig op los en wordt door een elektromotor bijgestaan. Wie een fluwelen rechtervoet heeft kan daarmee op lage snelheden zelfs geheel elektrisch rijden. Maar wie doet dat nou? Een Escalde moet je gewoon ervaren zoals die bedoeld is. Lekker laten brullen die V8 en de 337 paardenkrachten laten lossen. Wanneer dat gebeurt trekt de neus omhoog en komt de kolos in beweging. En nog best vlot ook. De Escalade Hybrid weet in 8,4 seconden naar 100 km/h te sprinten. Sneller dan 170 km/h gaat het echter niet. En dat is maar goed ook. In een rechte lijn is er weinig aan de hand, maar wie een bocht instuurt merkt dat de 3.402 kg zware Escalde op Amerikaanse leest geschoeid is. Daar komt nog bij dat het stuurwiel fors is en de besturing zeer licht. Een rijdersauto is de Escalade zeker niet, had je dat verwacht dan? Het is gewoon een krachtpatser waar je verliefd op bent of moet worden. Ben je dat? Dan moet je wel rekening houden met een prijskaartje van € 114.380,- voor deze Hybrid of € 125.780,- voor de gewone V8.

SRX
We stappen vervolgens over in de SRX. Een auto met een heel ander karakter, maar vooral ook van een heel andere generatie. Waar de Escalade nog tot het ‘oude’ gamma van Cadillac behoort is de SRX er één van de nieuwe generatie. Van het design kunnen wij persoonlijk wel enthousiast worden. De SRX oogt stoer en dankzij de aflopende daklijn ook sportief. Een negatief effect op de binnenruimte heeft dat overigens niet. Zowel voor- als achterin kunnen volwassen prima hun plek vinden en de bagageruimte meet een keurige 827 liter (tot het dak gemeten). Van binnen wordt een chique gevoel opgewekt. Er is veel aandacht voor detail en zeker voor Amerikaanse begrippen zijn de materialen van hoge kwaliteit. Uniek is het scherm van de navigatie dat in het dashboard verzonken is en dan slechts de basisinformatie (climate control, gekozen radiozender) toont. Wil je navigeren dan komt het scherm uit het dashboard omhoog en toont deze alle informatie die je wenst. Een mooie vondst.

Comfort
Rijden doet de SRX zoals we hadden verwacht: Amerikaans. Maar haak nu niet meteen af, het is namelijk geen Amerikaan zoals je misschien zou denken. De SRX biedt veel comfort, maar de besturing is voldoende communicatief en het onderstel geeft nog aardig wat informatie aan de inzittenden door. Snel genomen bochten vormen geen probleem, maar het rijgedrag zoals we dat tegenwoordig van onder meer de Audi Q5, BMW X3 en Infiniti EX kennen is er niet bij. De SRX helt licht over in de bochten en deint na het nemen van drempels wat na. Van eenzelfde karakter is de aandrijflijn. De 3.0 liter V6-benzinemotor is met 269 pk en 302 Nm voldoende sterk en doet puike prestaties vermoeden. En inderdaad, een acceleratie van 8,4 seconden van 0-100 km/h en een top van 210 km/h zijn best aardige cijfers, in werkelijkheid voelt het alleen niet zodanig. Alsof de SRX zich door het mulle zand moet worstelen. Continu is daar een gevoel van weerstand bij volgas. Daarbij komt dat de automaat ook niet echt hierin meewerkt. Het trage antwoorden op gascommando’s valt nog wel mee te leven, maar bij de minste aanraking meteen één of zelfs twee verzetten terug maakt is erg storend. Het maakt de SRX onnodig onrustig, terwijl de aandrijflijn op zich niet slecht scoort. Ook bij de gemiddelde Europeaan niet.

CTS Wagon
Tot slot reden we kort met de CTS Wagon. Inderdaad, de stationwagonvariant op basis van de nog relatief nieuwe CTS Sedan. Net als bij de SRX worden we ook bij de CTS best enthousiast van het interieur. Veel oog voor detail, nette materialen en een goede afwerking. Het onberispelijke niveau van de Duitsers wordt nog niet behaald, maar Cadillac komt wel in de buurt. Sterker nog, de CTS Wagon overtreft onze verwachtingen! Op de behoorlijk harde stoelen en de wel erg korte zittingen na doet hij eigenlijk niets fout. De besturing is prettig communicatief, diezelfde V6 als in de SRX komt in de CTS Wagon ineens tot zijn recht en ook aan de enthousiaste snerp uit het uitlaatsysteem is te merken dat de station er zin aan heeft. Dat werkt beïnvloedend. Fanatiek leggen we het uitgezette testparcours af. Het onderstel biedt een fijne mix van comfort en dynamiek en de afstemming van de automaat is daar dit keer ook op afgesteld. Deze kenmerken maken van de CTS Wagon een amusant auto om in te rijden en ook Cadillac die zijn CV – van 0-100 km/h in 7,0 seconden en top van 241 km/h – gevoelsmatig waarmaakt.

Resumé
Na een korte kennismaking met drie van de modellen van Cadillac kunnen we alleen maar concluderen dat we blij zijn dat het merk weer in Nederland verkrijgbaar is. Nogmaals, grote aantallen gaat het niet draaien en de populariteit van het Germaanse trio zal onverminderd groot blijven, maar het is volkomen begrijpelijk dat men valt voor de Amerikaanse charme van Cadillac. Globaal genomen keurige prestaties verpakt in niet alleen een kwalitatief maar ook alternatief omhulsel.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Rij-indruk Cadillac Escalade Hybrid, SRX & CTS Wagon
Redactie
Door Redactie

Zoeken