Tests

Volkswagen Touareg

Volkswagen Touareg

Opmerkelijk, terwijl de Pheaton de grootste moeite heeft erkenning te krijgen, lijkt de Touareg nergens last van te hebben. Dit ondanks dat de SUV toch hetzelfde volksimago uitdraagt en al snel de ‘honderdduizend’ overschrijdt. Wat ons nog meer aan de nieuwe Touareg opviel? Lees het hier!

Volkswagen Touareg

SUV’s, ze worden nog net niet bespuugd, echt populairder zijn ze er ook niet op geworden. Dat is een understatement, en wat doet Volkswagen: ze hebben de nieuwe Touareg nóg iets groter gemaakt. In relatieve zin is de toename gering, maar toch, tegenstranders van de SUV zullen niet aarzelen dit te gebruiken bij het spuwen van hun gal. Maar...Volkswagen heeft een acuut en sterk weerwoord: de nieuwe Touareg is liefst 200 kilogram lichter geworden. Dat is niet mis en daarmee drukt de fabrikant de kop van al het negatieve rondom de SUV stevig in. Om aan te tonen dat de nieuwe Touareg allang niet meer de SUV is die het vroeger was: afhankelijk van de motorisering is de CO2-uitstoot per kilometer gemiddeld tussen de 60 - 100 gram gedaald in vergelijking met de vorige generatie. Nu zij weer!

Bescheiden mastodont
Behalve dat het lagere wagengewicht de totale efficiëntie ten goede komt, maakt het de nieuwe Touareg ook atletischer in gebruik. Visueel wordt dit overgebracht via enkele vindingrijke designoplossingen waardoor de Touareg minder zwaarlijvig overkomt dan hij in wereklijkheid is. De truc zit hem in de flanken, heel uitgekiend in het grootste oppervlak van de carrosserie. Middels ´ingevallen wangen’ wordt deze valse indruk gewekt. Heel slim. Volkswagen heeft dus zeker wel rekening gehouden met het tegenwoordig veel voorkomende denkbeeld over de SUV. Dat pakt goed uit, al is het simpelweg niet te ontkennen dat de Touareg nog altijd een kolos van een auto is. Tot dat oordeel kom je vooral wanneer je oog in oog staat de nieuweling. De brede lamellengrille behorend tot het huidige familiegezicht van Volkswagen gepaard met de ietwat opgetrokken neus en de aangezette wielkasten adverteren meer bravoure dan ooit. Niet in de laatste plaats vanwege de grotere koplampen die meer in harmonie zijn met het gehele front. De vorige bevatte nogal van die ‘droopy ogen’ waarmee het gewenste stoere look niet volledig uit de verf kwam. Aan het nog altijd welvarende achterwerk veranderde Volkswagen het minst. In het oog springen de sierstukken van het uitlaatsysteem waarvan het formaat geheel in strijd is met de aanvankelijke indruk van een meer milieubewuste Touareg. De omvangrijke exemplaren staan de nieuweling in ieder geval beter dan de zielige pijpjes bij de vorige. Wel maken ze onderdeel uit van het optionele Chroompakket waartoe ook het overige chroom op de carrosserie behoort. Voor een bescheiden bedrag van € 1.050,- een aantrekkelijke optie dat in combinatie met een koetswerk in Galapagos Braun en rustend op 20 inch Pikes Peak-wielen (€ 3.990,-) chique aandoet en niet meteen schreeuwt om aandacht.

Als thuis
Dit hogere acceptatiegehalte ondervind je ook tijdens het onderweg zijn. Een concrete reden hiervoor noemen kunnen we niet, maar het percentage afgunstige blikken richting de Touareg lag gevoelsmatig lager dan toen we ons voortbewogen in andere spelers uit dit segment. Misschien dat het ‘volksembleem’ voor- en achterop toch een zachtere reactie van medeweggebruikers teweegbrengt. Met een interieur dat vertrouwd Volkswagen overkomt zou het ook aan onze gemoedstoestand kunnen liggen. Het kwaliteitsniveau is conform deze klasse, maar niet hoger dan in bijvoorbeeld de Sharan en dat maakt de Touareg ook van binnenuit pretentieloos. Het is snel thuis voelen in deze ruime kostbare Volkswagen. Het aantal knoppen is nog immer talrijk, toch is blikveld rustig op het netvlies. In het centrum vraagt het 8 inch grote display de aandacht. Niet verwonderlijk dat daar de functies zijn ondergebracht welke met regelmaat worden aangesproken. Voor € 1.750,- wordt de Touareg voorzien van het "Confidence" systeem van het Deense Dynaudio: een must have voor de automobiele audiofiel. Desgewenst vindt de bediening plaats via het multifunctionele stuurwiel. Op het grafische display tussen de twee klokken wordt de weergave geprojecteerd. Switchen naar bijvoorbeeld de routebegeleiding van het navigatiesysteem of de telefoonfunctie kost slechts twee klikken. Ergonomisch klopt het gewoon.

Rijgedrag
Rijdt de nieuwe Touareg ook nog een beetje dan? Ja, qua rijgedrag valt de Volkswagen tussen het dynamische van een BMW X5 en het comfortabele van een Mercedes-Benz M-klasse in. Het veergedrag van de Volkswagen biedt overwegend comfort, maar is zeker niet zacht. In samenwerking met een demping dat we kennen van sommige andere Volkswagens – stevig dus – kan dit leiden tot een stoterig gedrag op korte oneffenheden. Echt storend is het niet. Desondanks vragen we ons bedenkelijk af waarom Volkswagen deze setting heeft gekozen bij een reisauto auto als de Touareg terwijl het technisch vrij eenvoudig is een andere (betere?) balans te vinden. Dat zou een net wat fijner weggedrag opleveren. Aan de andere kant wordt overhellen in bochten hiermee beperkt. Zolang het tempo niet buitensporig is blijft de koets relatief vlak. Met een stuurwiel dat lekker dik en compact is levert dit een prettig stuurgevoel op. De weerstand van de stuurbekrachtiging is ook precies goed. Hierdoor doet de voortrein van de Volkswagen minder afstandelijk aan als bij soortgenoten met een overdosis aan bekrachtiging.

Schakelen maar!
Een ander signaal van Volkswagen dat het het beste met de nieuwe Touareg voor heeft is het uitzwaaien van de giganten W12 en V10. Ze schitteren door afwezigheid en zullen ook niet meer terugkeren. Helaas. Het maximale is een 4.2 liter V8 TDI welke momenteel nog niet in het motorengamma is opgenomen. Voorlopig is er louter keuze uit zescilinders: een benzine, een hybride en een diesel. Wij reden de 3.0 liter V6-diesel met een vermogensafgifte van 240 pk en 550 Nm dat tussen 2.200 en 2.250 tpm piekt. Vanaf 1.800 tpm neemt het koppel een aanloop om daarna lineair de kracht op te bouwen richting het rode gebied. Echt eraan sleuren doet de motor niet, mede omdat de 8-traps tiptronic nogal van schakelen houdt en zo snel mogelijk het laatste verzet opzoekt. Eventueel zou je de transmissie in de Sport-stand kunnen zetten zodat de bak langer in de versnelling blijft ‘hangen’ of kunnen schakelen met de flippers vlak achter het stuur. Wij zijn liever lui dan moe en prefereren gewoon de relaxstand D. ´Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg´, is iets wat in het bijzonder van toepassing is op de Volkswagen Touareg.

Prestaties
De papieren geven aan dat de zescilinderdiesel de Touareg in 7,8 seconden naar 100 km/h kan brengen en zich bij 218 km/h gewonnen geeft aan de luchtweerstand. In de werkelijkheid lijkt de Touareg zich daaraan te houden, al blijft het ondertussen onbewogen aan boord. De (digitale) snelheidsmeter moet je vertellen wat de status is. Een klik verder zit de verbruiksmeter en die zou volgens de fabriek een gemiddelde van 7,4 l/100 km (CO2: 195 g/km) moeten aangeven. In de praktijk een ietwat ambitieuze waarde, maar 8,5 l/100 km is best haalbaar als het overige verkeer je snelheid bepaalt.

Resumé
De nieuwe Touareg is er vanaf € 73.090,- (3.0 V6-benzine). Tel daarbij met gemak € 15.000,- op voor een paar gewenste accessoires en deze ‘wagen des volks’ nadert zonder pardon de ton. Is ‘ie dat waard? Zonder meer. Natuurlijk beseffen wij dat bij dit soort bedragen de factor van het pronkende  embleem voor- en achterop ineens een stuk zwaarder weegt, maar beoordeel de Touareg louter op z’n inhoudelijkheden en hij doet op alle fronten niet onder voor de concurrentie. In het tij waarin de SUV zich momenteel verkeerd zou dat VW-logo wel eens in het voordeel kunnen zijn. Willen we immers niet allemaal aardig gevonden worden?

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg

Zoeken

Merk- & modeldossiers