Mazda5

MPV’s zijn er in allerlei soorten en maten. De meest actuele hebben het imago van ‘busje’ wel afgeschud. De Mazda5 was daarvan één van de eersten. Mazda claimt dat de nieuwe ‘5’ nog meer ‘personenwagen in het lichaam van een familieauto’ is. Aan ons om daar uitsluitsel over te geven.

Laurens van den Acker, Nederlander en sinds kort designchef bij Renault, bedacht nog niet zo lang geleden voor zijn vorige werkgever Mazda de designtaal ‘Nagare’. Onder zijn leiding kwamen diverse gedurfde designstudies tot leven. Allen geboetseerd naar verschijnselen uit de natuur. Denk bijvoorbeeld aan door water geslepen rotspartijen, woestijnduinen ontstaan door windhozen en afgekoelde lavastromen. De filosofie achter Van den Acker’s ontwerpstijl is een vloeiend lijnenspel met speelse elementen. Nagare betekent dan ook niet voor niets ‘stroming’. Ondanks de bijzondere ontwerpvisie alle moeite ten spijt. Van den Acker vertrok onlangs bij Mazda en zijn kersverse opvolger, de Japanner Ikuo Maeda, houdt er toch ietwat andere ideeën op na. Over de basis van Nagare is hij tevreden, maar het hedendaagse Mazda staat voor dynamiek. Elementen als beweging en emotie zijn daaraan onlosmakelijk verbonden. Aspecten welke Maeda mist in Nagare. Zodoende zal Nagare al weer uit beeld verdwijnen. Is de nieuwe Mazda5 daarmee al verouderd voordat het ook maar een kans heeft gekregen? Nee, dat niet. Het duurt namelijk nog wel even voordat de modellen naar de visie van Maeda in productie gaan. Voorlopig rijd je met de nieuwe ‘5’ er dus echt niet meteen achterhaald bij. Je zou het ook positief in kunnen zien en zeggen dat de nieuwe Mazda5 juist uniek is omdat het de enige Mazda is waarin alle ‘natuurlijke verschijnselen’ van Nagare zijn verwerkt.

Schuifpui
Opvallend was de Mazda5 al in zijn vorige gedaante. Voor zover wij weten is de 5 de eerste MPV in zijn segment met schuifdeuren. De nieuwe bevat ze wederom. Uitzonderlijk zijn ze echter niet meer. Ondertussen hebben meer autofabrikanten de voordelen ervan ondervonden en deze op hun MPV-modellen doorgevoerd. In het prijssegment van de Mazda5 is dat Ford met de fonkelnieuwe (Grand) C-Max en hogerop de bloedbroeders Seat Alhambra en Volkswagen Sharan. Allen bieden dezelfde praktische ruime toegang tot de achterste compartimenten. Evenzeer is de kans op schade aan de carrosserie kleiner bij het in- en uitstappen wanneer de Mazda5 tussen andere auto’s staat geparkeerd.

In de plooi
Beschadigingen aan de flanken wens je bij de nieuwe Mazda5 in het bijzonder niet graag op te lopen. Het restaureren van de half verzonken golvende plooien in de portieren is ongetwijfeld een tijdrovende en vervelende klus voor de plaatwerker en daardoor een dure aangelegenheid voor de eigenaar. Joviaal maken ze de Mazda5 wel. Een eigenschap waardoor Mazda’s MPV zich voorgoed distantieert van de veelgehoorde negatieve stempel ´busje´. De vloeiende rimpels zelf leggen ook een behoorlijke afstand af: onderaan de expressief ogende grille beginnen ze te ontplooien, om vervolgens onder de mistlampbehuizingen door de spatborden als het ware te vormen en via de flanken en de geleiderails over de achterlichtunits in een trechtervorm uit te monden bij de kentekenplaat. Een achterzijde dat weliswaar niet zo expressief oogt als de spraakmakende voorzijde – waar overduidelijk de Mazda3 model voor heeft gestaan – maar allerminst saai. Als tip voor een sprekend exterieur willen we nog wel meegeven een dito kleur te kiezen. Een donkere kleur zoals Sparkling Black Mica op ons testexemplaar maskeert dat waar Mazda’s ontwerpers zoveel moeite in hebben gestoken.

Spartaans interieur
Jammer dat het speelse karakter van het exterieur niet doorzet in het interieur. Het dashboard van de Mazda5 is met louter zwarte panelen zo zakelijk als dat van de Mazda6. Al kunnen we ons voorstellen dat de vader des huizes hier gecharmeerd van zal zijn vanwege de overzichtelijke indeling. Met daarnaast ook nog eens lekker groot uitgevoerde knoppen zit het, ondanks de hoeveelheid daarvan, met de ergonomie wel goed. Prettig is ook het smalle display in het midden. Precies daar waar je als bestuurder de belangrijkste gegevens van de auto geprojecteerd wenst te hebben. Dito wat betreft het instrumentarium. De verzonken klokken bijvoorbeeld zien er misschien sober uit, duidelijk afleesbaar zijn ze wel. De materialen hadden daarentegen moderner mogen zijn. Over de afwerking geen kwaad woord en ook hebben we geen rammeltjes kunnen ontdekken, maar daar waar concurrerende autofabrikanten allang het stadium van plastic voorbij zijn monteert Mazda nog altijd hard en goedkoop ogende kunststoffen.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Vier of zes 
Anders dan de concurrentie is de Mazda geen volwaardige vijf- of zevenpersoons MPV, ook al beschikt de auto over twee of drie zitrijen. Hoewel voorzien van een eigen gordelspanner, is het middelste zitgedeelte van de achterbank te krap voor lange ritten. Bovendien is er geen zijdelingse steun. Het middenstuk is meer geschikt als opbergvak, comfortabele armsteun of als opzettafeltje met twee bekerhouders. Er ontstaat dan ook meteen een praktische doorgang voor langere voorwerpen. Lengten tot wel 2,5 meter zijn moeiteloos te vervoeren. Het bagageruim meet doorgaans 780 liter. Met alle stoelen weggeklapt is dit 1.485 liter. Dit is pak ‘m beet gemiddeld 200 liter minder dan zijn directe rivalen, maar niet meteen een tekort om bezwaar aan te tekenen. De hoofdruimte is op alle rijen en voor iedereen even riant, en de derde zitzij is net als bij alle andere MPV’s van dit formaat alleen geschikt voor kinderen.

Schuiven en schikken
Een goede tweede eis bij aanschaf van een MPV is een veelzijdig in te delen binnenruimte. Voor een dergelijk ‘Houdini-interieur’ grijpt Mazda terug op “Karakuri” dat het verder heeft verfijnd. Het Japanse woord betekent zoiets als ‘verbazingwekkende mechaniek’. Best een treffende benaming want het interieur van de Mazda5 kent talloze posities en variëren wijst zich vanzelf. Rugleuningen kennen meerdere hoekstanden of dienen als tafels, en de beenruimte is eveneens divers in te stellen door te schuiven. In de rugleuningen van de voorstoelen bevinden zich twee handige vliegtuigtafeltjes. Wel luidt het advies: eerst uitklappen, dan gaan zitten. Andersom gaat lastig omdat knieën dit dan blokkeren. Een soortgelijk kritiekpuntje bij het openvouwen van de achterste twee stoelen. Wanneer de rij ervoor (te) ver naar achteren is verschoven belemmeren de rugleuningen van deze stoelen het opklappen van de derde zitrij. 
 
Rijden
Tot zover doet de Mazda5 eigenlijk niets fout, maar uitblinken doet hij ook niet. Totdat je bij het rijgedeelte belandt. De vorige generatie stond er ook al om bekend en de ingenieurs hebben het onderstel nogmaals grondig onder de loep gelegd. Het resultaat mag er zijn. Op vloeiende wijze slingeren we door woonwijken. Koppelen, schakelen, gas geven, sturen en remmen... het lijkt vanzelf te gaan. Alles voelt tijdens het rijden uiterst intuïtief aan. Ondertussen filtert de ophanging de drempels. Het veergedrag kent een ideale balans tussen demping en vering voor een auto als deze zodat ook de achterste passagiers – die pal boven de achteras zitten – niet worden opgeschrikt door de obstakels. Wie de buitenwegen trotseert en van een wat sportievere rijstijl houdt wordt door de Mazda5 eveneens tevredengesteld. Hij stuurt prima en is voor een MPV nog redelijk sportief ook.

Stil
In de verte verricht de viercilindermotor in rust zijn arbeid. Dat is in ons geval de bestaande 1.8 benzine welke subtiel is verfijnd om zuiniger te draaien. Op N-wegen noteerden we met gemak 6,8 l/100 km, ruim onder de 7,2 l/100 km die de fabriek als gemiddelde opgeeft. Rijd je veelal op snelwegen dan ga je hier zo’n 0,3 l/km overheen. Met regelmatig alle zitplaatsen bezet is dit wat hoger. Op zo’n moment merk je ook dat 115 paardenkrachten wat te weinig zijn om lekker op te schieten, net als 165 Nm dat voor een auto van anderhalve ton gewoonweg ontoereikend is. Stevig accelereren vergt op zijn minst een tand terug. Eenmaal op kruissnelheid is het de voortreffelijk en lekker kort schakelde handbak in zes te leggen. De motor draait bij 120 km/h nog geen 3.000 tpm. Ook bij meer gematigde snelheden zoekt de krachtbron meteen de laagste regionen van het toerenbereik op. Stilte aan boord is zodoende verzekerd. Wens je een klein beetje te versnellen dan is schakelen niet nodig. De achttienhonderd toont veerkracht en accelereert moeiteloos en zonder nukken vanuit zeer lage toerentallen.

Conclusie
Toen de Mazda5 in 2005 op de markt kwam bood het een aantrekkelijk alternatief in het MPV-segment. Met zijn zeer praktische schuifdeuren, flexibele interieur en bovengemiddeld fijne weggedrag wist de 5 het negatieve predicaat ‘busje’ van zich af te werpen. De nieuwe Mazda5 biedt deze zelfde eigenschappen, maar is nog meer personenauto geworden. Een positief oordeel. Dus alle MPV-kopers nu naar de Mazda-dealer?! Halt! Wat de Mazda5 enigszins in de weg staat is de (Europese) makelij. Inmiddels evenaren of overtreffen zij de Mazda5 op het aangeboden totaalpakket zonder daarvoor meer te vragen. Directe concurrenten van de Mazda5 zijn dan ook eerder de Toyota Verso en in het geval van de 7-zitsuitvoering de Mitsubishi Grandis. Franse en Duitse familie-MPV’s zijn voor de Mazda zowel letterlijk als figuurlijk toch net een maatje groter.

Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties