Tests

Nieuwe Volkswagen Passat

Nieuwe Volkswagen Passat

De ongekroonde koning van het autosegment “D” gaat alweer zijn zevende generatie in. De stuwende kracht van de nieuwe Volkswagen Passat ligt volgens Volkswagen in verfijning en het toepassen van uit hogere autoklassen afkomstige veiligheid- en luxevoorzieningen. Klinkt als meer van hetzelfde. Of kan de nieuwe Volkswagen Passat toch nog verrassen?

Soms kun je er in de autobranche geen touw aan vastknopen. Zeker Volkswagen heeft er een handje van. In de meeste gevallen is het zonneklaar, zoals bij de nieuwe Sharan. Soms slaat de twijfel toe. We noemen de Touran. Ten slotte is er nog die ware zoektocht naar de verschillen. Bij de Golf Variant bijvoorbeeld. Te pas en te onpas strooit Volkswagen met de term “generatie”. En dat terwijl het woord toch zoiets zegt alles ‘een nadrukkelijk waar te nemen opeenvolgende stap’. Het mag dan een verregaande facelift lijken, wanneer Volkswagen het over de Passat van 2011 heeft spreekt het van de zevende generatie. Een optelling waarbij dus de indruk wordt gewekt dat het model dusdanig (ver)nieuw(d) is dat het hier recht op heeft.

Franje
Het is inderdaad onredelijk Volkswagen hierop aan te spreken bij het in ogenschouw nemen van de Passat´s nieuwe exterieur. Als we de technici moeten geloven is geen enkel plaatwerkdeel uitwisselbaar met dat van de afgeloste modelserie. Moeizaam is dit te aanvaarden als we zowel de Limousine als de Variant vanaf de flank bewonderen. Op de aerodynamisch gestroomlijnde spiegelkappen na zien we geen verschil. Door de chromen sierstrip voortaan helemaal onderaan – net boven de dorpels – te plakken wordt het effect gecreëerd dat de Passat in lengte is gegroeid terwijl deze met 4,77 meter toch echt exact gelijk is gebleven. Het werkt.
Recht van voren staat er onmiskenbaar een nieuwe Passat. Ook bij de achterzijde ging het mes er behoorlijk diep in. Als één van de laatste modellen heeft het ‘beugelbekkie’ van de voorgaande Volkswagen-generatie plaats gemaakt voor het huidige familiegezicht dat vooral een strakkere lijn hanteert. De gelijkenis met de Phaeton is sterk, met name door het vele chroom. Het vlaggenschip kan het hebben, maar bij de Passat is Volkswagen daarin net iets te veel doorgeslagen vinden we. Je moet ervan houden. Wel werkt de blinkende invulling versterkend door het zoveel mogelijk over de breedte te trekken zodat de Passat de indruk wekt meer auto te zijn. De nieuw ontworpen koplampunits voorzien van de laatste lichttechnieken en eventueel verkrijgbaar met LED’s passen precies in dit plaatje. Metamorfose een nieuwe generatie waardig of niet: de nieuwe Volkswagen Passat pronkt meer dan ooit tevoren.

Premium
Fervente Passat-rijders stappen vertrouwd in de nieuwe. Ook eigenaren van een Passat CC zullen niet meteen doorhebben dat er ineens meer ruimte beschikbaar is. Het dashboard is namelijk een mengeling van dat van het vorige model, de CC en nieuwe bouwstenen met het centraal gelegen chique klokje als verwijzing naar de Phaeton. Niet vernieuwend dus, wel beter. Al schuilt hierin het gevaar dat het in feite uit 2005 stammend interieurontwerp nu toch wel snel gedateerd raakt. Tijdloos design heeft immers ook niet het eeuwige leven. Wel wat de kwaliteit en uitstraling aangaat: dat staat op een ongekend hoog niveau. Het is zelfs zo smetteloos dat het door duurdere merken zelf toegeëigende marketingcredo “premium” steeds meer aan aantrekkings- en overtuigingskracht begint te verliezen. Niet alleen door de nieuwe Passat, het complete D-segment maakt deze scheidingslijn vager. En dat is louter positief.

Systemen maken het verschil
Ook in één van de gesprekken met ingenieurs komt naar voren dat Volkswagen de nieuwe Passat niet zozeer een level hoger wenst te positioneren. Binnen de grenzen van de huidige autoklasse waarin de Passat opereert viel volgens hen nog genoeg te verbeteren om alsnog het gevoel van een compleet nieuwe generatie te wekken. Veiligheidsvoorzieningen en comfortverhogende functies uit hoger gelegen segmenten zijn daarbij de belangrijkste aangegrepen middelen. In totaal zijn het er 19 en de meeste daarvan kennen we van andere Volkswagen-modellen of merken. Nooit eerder was de Passat uit te rusten met Adaptive Cruise Control, Front Assist in combinatie met City Emergency Brake Function waarvan Volvo’s City Safety pionier was, Dynamic Light Assist (groot licht assistent), Traffic Sign Detection (het kunnen ‘lezen’ van bewegwijzering), Lane Assist en Fatique Detection System dat de bestuurder via een weergegeven ‘kopje koffie’ in het instrumentarium wijst op tekenen van vermoeidheid dus rijgevaar. Rust nemen is het advies.

Ervaring
In de praktijk zijn Side Assist (dodehoekwaarschuwing) en Park Assist II - dat het nu ook mogelijk maakt dwars te parkeren - de systemen waarvan je het meeste gemak hebt. “De wederhelft zou manlief spontaan aan kunnen sporen voor een Volkswagen te gaan”, grapten we tijdens de test met het vernuftige parkeersysteem. Interessant is tevens het nieuwe Easy Open dat alleen samen met Keyless Access met motor start/stop-knop is te bestellen. Een soortgelijk systeem kennen we ook van de BMW 5-serie Touring. Op het moment dat je je handen vol hebt aan boodschappentassen en/of een grote doos kun je met een simpele schopbeweging (waarbij de voet onder de bumper moet komen) de achterklep openen. Een sensor onder de bumper zet het gebeuren in werking. Erg handig en praktisch. En het is waarschijnlijk weer de vrouwelijke levensgezel dat dit snufje meteen ziet zitten. Zou Volkswagen op deze manier de kopersgroep aan sturen op de nieuwe Passat?

Week
De Volkswagen Passat staat erom bekend een prettige reispartner te zijn: niet uitbundig of spannend, gewoon veilig en vertrouwd. Dat is bij de nieuwe niet veranderd. Onderstel en chassis zijn slechts op (onmerkbare) punten aangepast. In standaard trim is de Passat louter comfortabel. De vering is boterzacht, tegen het weke aan, en de demping juist hard. Met name de voortrein kan hierdoor behoorlijke klappen van richels te verduren krijgen. Als bestuurder word je hiermee niet opmerkelijk belast mede dankzij de sterk verbeterde isolatie rondom het koetswerk en in de voorruit. De Passat is fluisterstil. Met het optionele adaptieve onderstel en het elektronische XDS-differentieel wil Volkswagen de sportief ingestelde rijder aan hun trekken laten komen. Maar echt dynamisch is de Passat nooit. Ook met de dempingkeuze in “Sport” blijft de informatiestroom te onnauwkeurig. Daarnaast zitten de wagenkilo’s de Passat toch wel voelbaar in de weg. Ook de stoelen van de lagere uitrustingniveaus nodigen niet uit tot even lekker sturen. Prima voor het rijden in rechte lijn, maar te vlak om daarvan serieus af te wijken. De exemplaren in de Highline verlenen wel de support tijdens dergelijke rijomstandigheden.

Rijden
Het verkrijgbare motorenpalet in de nieuwe Passat omvat een divers programma. Geen enkele is nieuw, doch wel verfijnd om een nog aangenamere reiscompagnon te zijn. Eerst reden we met de 2.0 liter BlueTDI, nu al Euro6-rijp, maar met waarden van 4,7 l/100 km en een CO2-emissie van 122 g/km niet efficiënter dan de gelijkvermogende conventionele 2.0 TDI (4,6 l/100 km en 119 g/km). Met krachten van 140 pk en 320 Nm is het nooit behelpen in de Passat. Gekoppeld aan de zestraps DSG is het helemaal nergens meer naar omkijken. Slechts in enkele gevallen was de keuze van de automatische transmissie afwijkend dan die van ons. Geen reden tot paniek. Ook reden we met de 1.6 TDI BlueMotion Technologies, de instapper van het dieselpalet. Tijdens de opwarmperiode nagelt de 105 pk sterke diesel nog, eenmaal op bedrijfstemperatuur is dit verdwenen en is hij prima op zijn taak berekend. Vanwege het landschap en het uitdagende uitgestippelde testparcours doen we geen uitspraken over het verbruik, desondanks is het prettig om te weten dat het model met een CO2-uitstoot van 109 g/km in de bijtellingcategorie van 20% valt bij zakelijk gebruik. Tussen de oliestokers door gingen we ook nog een blokje om met de 1.4 TSI EcoFuel, het enige CNG-model. Het is dat de boordcomputer het verbruik in kg/km aangeeft maar anders heb je niet door op aardgas te rijden. En ook hier geldt weer: het vermogen (150 pk) is voldoende om fatsoenlijk met het overige verkeer mee te reizen met op gevraagde momenten het trekken van een sprintje.

Samenvattend
Als we de zevende generatie Volkswagen Passat in één korte zin zouden moeten samenvatten dan zou “Wat je ziet is wat je krijgt” treffend zijn. Met de Passat haal je jezelf een auto in huis die niet meteen verrast of waar je het meteen warm van krijgt, maar wel één waar je van op aan kunt. Zoals we de eerste keer al meldden toen de nieuwe Passat voorgesteld werd: hij is de "oude bezem" uit het gezegde. Nu we ermee hebben gereden kunnen we dit bevestigen. Wederom ligt de grote kracht van Volkswagen en dat van de nieuwe Passat in het aanspreken van een zeer uiteenlopende doelgroep. Een auto die met de eisen van het publiek is meegegroeid. Uitblinken doet de nieuwe Passat met een gelikt exterieur, een onovertroffen bouwkwaliteit en bewezen techniek. Minder overtuigend is het rijgedrag dat niet is veranderd. Ook het interieur is weinig innovatief. Kortom: zelfde verhaal, mooier vertelt, betere afloop.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Nieuwe Volkswagen Passat
Redactie
Door Redactie

Zoeken