Tests

Mercedes-Benz CLS

Mercedes-Benz CLS

Door de komst van de CLS trok Mercedes-Benz zich los uit het traditionele denken en ontketende het merk een ware trend. Maar precies nu een belangrijke concurrent is ingesprongen op de hippe carrosserievorm eist ‘het merk met de ster’ opnieuw de aandacht op met de tweede generatie CLS. Wij konden kennis maken rondom het Italiaanse Florence.

Toen Mercedes-Benz in 2003 de CLS presenteerde verraste de constructeur uit Stuttgart vriend en vijand. De reacties liepen uiteen van ´designstatement´ tot ´ banaan´, maar het model veroverde tijdens zijn levensloop vele harten. Vooral door mensen die het topsegment net iets te overdone vonden en het sportieve aspect van de CLS aansprak. Maar liefst 64% van de kopers koos de auto vanwege de vormgeving, laat Mercedes-Benz weten. Zijn dynamische vorm is dan ook het handelsmerk van de CLS geworden. Vooral dankzij zijn ‘vierdeurs coupé’-profiel - een coupé met vier deuren. En het succes van de bolide bleef bij de spreekwoordelijke buren niet onopgemerkt. Ook zij bekokstoofden een soortgelijk model. Audi presenteerde nagenoeg gelijk met deze nieuwe CLS haar variant met de naam A7 Sportback en ook BMW staat te springen om een vierdeurs coupé te lanceren. Stuk voor stuk modellen die afwijken van de standaard. En willen we niet allemaal iets anders?

Krachtexplosie
Oog-in-oog met de gloednieuwe Duitser vallen ons gelijk de krachtige lijnen op. De grote, vooruitgestoken neus bevat het typische Mercedes-DNA, maar op een geheel eigen wijze. Waar de E-klasse eerder een chique uitstraling heeft, straalt de CLS meer dynamiek en sportiviteit uit. Vooral het front oogt gespierd dankzij de forse grille, moderne koplampunits en laaggeplaatste dagrijverlichting. De lijnen aan de zijkant versterken de krachtige expressie nogmaals door de scherpe vouwen en de geaccentueerde heuppartij. De achterkant valt qua krachtsexplosie wellicht iets uit de toon door de naar binnenvallende achterlichten en aflopende kont, maar versterkt juist de band met de eerste generatie. En ook al is de vormgeving minder uitgesproken dan zijn voorganger, voorrijden in de CLS blijft tongen losmaken.

Geen chauffeursauto
Middels één van de achterste portieren verschaffen we ons een weg naar binnen. Dat de CLS opnieuw geen auto is voor de zakenman met chauffeur wordt al duidelijk tijdens het instappen. Door de lage, coupéachtige daklijn moet het hoofd namelijk best wel worden ingetrokken. Ook bij het zittend op de achterbank blijft de eerder genomen conclusie overeind. Want hoewel er beenruimte genoeg is, blijft de hoofdruimte een zwak punt. Personen van boven de 1,85 meter komen met de kruin vast te zitten tegen het plafond en doen er goed aan onderuit te gaan zitten. Verstandiger is het één van de twee stoelen voorin de CLS te bemachtigen. Niet alleen vind je hier voldoende bewegingsvrijheid, ook kijk je meer uit over het fraai gelijnde dashboard. Strak en zakelijk, maar met een duidelijk sportieve ondertoon. Kijk bijvoorbeeld naar het heerlijk in de hand liggende stuurwiel, de ronde bedieningselementen voor het klimaat en het bijna Italiaans aandoende instrumentarium. Zeer begeerlijk is ook het optionele leerpakket waarbij het dashboard bekleed wordt met 1,6 millimeter dik Passion-leder. Dit verstrekt het luxueuze en hoogwaardige gevoel nogmaals en maakt het binnenste van de coupé geheel af.

Indrukwekkende diesel

Kiezen voor een CLS betekent ook meteen de keuze voor een potente krachtbron. Slechts één viercilinder dieselmotor siert het gamma, maar zelfs die is met 204 pk geen echte instapper te noemen. Tijdens onze eerste kennismaking schitterde de CLS 250 CDI helaas door afwezigheid waardoor we het minimaal met een zescilinder moesten doen. Zowel de benzinegestookte CLS 350 CGI met de 306 pk sterke 3.5 liter V6 als de 265 pk sterke CLS 350 CDI met 3.0 liter V6 dieselmotor gedragen zich beeldig en passen prima bij het karakter van de ´Merc´. Meest imposant is nog wel de dieselmotor die dankzij het enorme koppel van 620 Nm werkelijk altijd kracht voor handen heeft. Wat ons betreft de fijnste motor voor de CLS. Een tikkeltje overbodig maar – mocht je het geld ervoor (over) hebben – wel erg heerlijk is de CLS 500. Deze uitvoering beschikt over een 4.6 liter V8 met dubbele turbo en ontwikkelt maar liefst 406 pk. De krachtbron geeft de coupé vleugels en katapulteert de CLS in slechts 5,4 seconden naar de honderd. Indrukwekkend hierbij is het aanzuiggeluid van de turbo’s en het gemak waarmee de V8 op stoom komt. De motor onderstreept duidelijk de sportieve aspiraties van de CLS en doet ons dagdromen naar de nog te introduceren AMG-versie.

Wisselende stemming
Terwijl we al slingerend door het Italiaanse berglandschap rijden komt het dynamische karakter van de CLS steeds sterker opzetten. Vooral in de door ons gereden variant met optioneel sportpakket en sportonderstel. Laatstgenoemde toevoeging zorgt ervoor dat de Duitser aanmerkelijk scherper stuurt, straffer geveerd is en minder last van bodyroll heeft dan de reguliere versie. Dit zonder oncomfortabel te worden overigens. Het is en blijft immers een Mercedes-Benz. Duidelijk wordt dat wanneer we een testexemplaar met Airmatic uitproberen. In de Comfort-modus gedraagt de auto zich voorbeeldig op slecht wegdek. We durven zelfs te beweren dat het qua comfort dicht bij de E-klasse in de buurt komt. Een druk op de Sport-knop gooit het soepele karakter overboord en verandert de CLS in een sportcoupé met een stugge, haast stoterige demping tot gevolg. Zo puur als de versie met sportonderstel is deze kunstmatige variant niet, maar het verschil is klein. Beste keus voor de consument zal dan waarschijnlijk ook de luchtgeveerde CLS zijn. Comfortabel in dagelijks gebruik, maar sportief na een druk op de knop.

Technologisch toppertje
Tegelijk met de CLS introduceert Mercedes de slogan ‘125 years of innovation’. Een blik in de brochure maakt meteen duidelijk dat alle 125 jaar ervaring gebruikt zijn tijdens de ontwikkeling. De nieuwe telg is namelijk leverbaar met maar liefst 12 actieve veiligheidssystemen, waaronder een nieuwe Active Lane Keeping Assist die de bestuurder netjes binnen de lijnen houdt dankzij kleine remingrepen. Op eenzelfde manier werkt het Active Blind Spot Assist. Het systeem geeft – net zoals bij veel andere fabrikanten – middels een lampje in de buitenspiegel aan of er iemand in de dode hoek zit, maar gaat nog een stap verder.  Stuurt de bestuurder ondanks de waarschuwing alsnog richting het object dan grijpt de reminstallatie in. Andere interessante noviteiten van de CLS zijn de adaptieve LED-verlichting, Night View Assist Plus, Active Park Assist, de beschikbaarheid van 4Matic en de mogelijkheid de achterbank te vervangen voor twee aparte zitplaatsen.

Resumé
Met de gloednieuwe CLS maakt Mercedes opnieuw naam. Het model oogt direct vertrouwd als Mercedes én CLS, maar doet sportiever en dynamischer aan. Hetzelfde geldt voor het dashboard dat niet alleen een fraaie vormgeving heeft, maar ook schitterend in elkaar zit. Tot zover eigenlijk niets verrassends. Het grote verschil met zijn brave broer, de E-klasse, zit hem in de rijervaring en het karakter. Vooral in de Sport-mode of in een met het sportonderstel uitgevoerd exemplaar komt dit duidelijk naar voren. Rustig rijden kan de bestuurder zodoende afwisselen met een zeer scherp sturende ‘Benz’. De beperkte hoofdruimte achter en het fors verhoogde prijskaartje van de CLS wordt hierdoor een stukje dragelijker. Nog voordat de A7 Sportback überhaupt op de markt is kunnen wij alleen maar concluderen dat die een zware kluif krijgt aan de CLS.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Mercedes-Benz CLS
Redactie
Door Redactie

Zoeken