Tests

Infiniti FX30d

Infiniti FX30d

Eersteklas potente benzinemotoren in je aanbod is amusant, maar in Europa - waar dieselmodellen de dienst uitmaken - maak je hiermee als debuterend autofabrikant met groeiambities geen enkele kans. Kortom, Infiniti was min of meer genoodzaakt uit te wijken naar de zelfontbrander. Die is er nu. Onder meer in de vorm van de FX30d. Wij reden ermee.

Infiniti is reeds twee jaar actief in Europa, maar vaste voet aan wal hebben ze nog niet weten te zetten. Voornaamste reden hiervan is dat moeder Nissan Infiniti toch vooral voor de Amerikaan had bedacht en die heeft het niet zo op met ‘nagelende, trage en naar roet stinkende tractoren’. Kortzichtig natuurlijk, maar het zorgde er wel voor dat Infiniti Europe maar geen vuist wist te maken aan deze kant van de plas. Zonde van de inspanningen en dat terwijl Infiniti al vanaf het aanmeren aan de Europese kust een modellenaanbod bevatte dat inhoudelijk een aantrekkelijk alternatief bood voor de gevestigde (Duitse) orde alhier. Het zat ‘m dus niet zozeer in de kwaliteit, maar in de kwantiteit. Gelukkig is er nu de gevraagde expansie met de dieselmotoren. In eerste instantie in de FX. En meerdere volgen spoedig. Eerst maar eens bepalen of de eerste Infiniti-diesel naar onze (Europese) smaak is.

Rare snuiter
“Infiniti?! Wat?! Zegt me niets!”, nog altijd is de Japanse automerknaam in Europa voor velen een onbekende in het toch tamelijk dunbezaaide land met premiumfabrikanten. Daar ligt volgens de Nederlandse Infiniti-importeur ook de voornaamste handicap waarom de daadwerkelijke afzetdoelstellingen achterblijven op de beoogde resultaten. “Men heeft het automerk Infiniti nog niet in het selectieproces opgenomen”, zegt een woordvoerder van Infiniti Amsterdam. “Het verhogen van de naamsbekendheid zou de eerste stap richting een duurzame positie in Europa zijn.” Aan de uitstraling van de modellen lijkt het niet te liggen merkten we tijdens onze testperiode met de FX30d. Het komt maar zelden voor dat je zoveel koppen ziet draaien. Aan aandacht dus geen gebrek. De Infiniti FX is dan ook anders dan andere modellen in dit segment. In de onvermijdelijke vergelijking met het bekende Germaanse trio zelfs behoorlijk bijzonder van vorm. Waar de bedenkers van de Audi Q7, BMW X5 en Mercedes-Benz ML hebben gekozen voor het klassieke concept volgt de FX de lijnvoering van een crossover: vloeiend, wulps en aerodynamisch ogend. Echter, sommige designelementen vragen behoorlijk veel gewenning van de Europese smaak. We kunnen ons namelijk goed voorstellen dat de apart gestileerde koplampunits en dito grille (dat in de verte doet denken aan een antieke broodrooster) niet iedereen kan bekoren. En dat zou bij voorbaat al kunnen doen afschrikken. Apart is het zeker. Intimiderend eveneens, want het front komt namelijk behoorlijk imposant over. Vriendelijker van bouw en uitstraling is de FX van opzij en vanachter. Maar evenals de voorzijde geenszins anoniem door met name de geknepen achterlichtunits en enorme kachelpijpen als uitmondingen van het uitlaattraject. Je merkt al wel, wij kunnen de originaliteit van de FX best waarderen.

Huiselijk warm
Ook binnenin slaat de Infiniti FX een andere weg in dat zijn rivalen. Waar de buitenkant opvallend modern is, houdt het interieur er juist een klassieke invulling op na. Het ruitmotief van de zetels heeft hier een aanzienlijk aandeel in. Daarnaast doet de opzet van het dashboard al net zo chique aan dankzij het centrale klokje in de trendy gehulde middenconsole als stuwende sfeermaker. De warme ambiance wordt vastgehouden met fraaie zachte kunststofsoorten en prettig aanvoelend leder. Zo’n beetje alle panelen zijn ermee gedrapeerd. Hierdoor bekruipt je meteen het gevoel van comfort en nodigt uit tot plaatsnemen. Het compacte stuurwiel met daarachter de manuele schakelflippers verraadt enigszins de sportieve inborst van de FX. Of de auto deze verwachting ook tijdens het rijden waarmaakt komen we enkele ogenblikken later achter. De peddels zijn in ieder geval lekker lang zodat ze ook tijdens grotere stuuruitslagen goed te bedienen zijn. Daarbij zijn ze subtiel met leer bekleed waarmee Infiniti nogmaals bevestigt dat hun oog voor detail hoog is. Achter het stuur prijken daarentegen vrij eenvoudig maar duidelijk afleesbare tellers met daar tussenin het klein instrumentendisplay. De tripcomputer is in de overkapping daarvan opgenomen. Een ietwat onhandige plek. De belangrijkste en meest gebruikte bedieningselementen liggen gelukkig wel binnen handbereik en dat is het voornaamste.

Baden in luxe
Eenmaal de deur dichtgetrokken verdwijnt de omgeving nagenoeg volledig naar de achtergrond en heerst er een serene rust aan boord. Baden in luxe is wat resteert. Infiniti staat erom bekend de klant annex rijder het nergens aan te laten ontbreken. Noem het en het is dan ook aanwezig op de FX30d. Van modernste snufjes als rijstrookassistent tot aan een achteruitrijcamera met parkeersensoren, en van een uitgebreid gebruiksvriendelijk navigatiesysteem tot aan een Bose-audiosysteem met elf speakers. Al moeten we over dit laatste zeggen dat het gerenommeerde hifimerk wel eens beter werk heeft afgeleverd in een auto. De klanken zijn ietwat matig. Accessoires blijven beperkt tot het slechts additioneel kunnen aanbieden van de eerdergenoemde geluidsinstallatie (€ 1.000,-), een ruimtebesparend reservewiel ook wel “thuiskomertje” genoemd à € 150,-, metallic lak (€ 1.150,-) en het van Nissan bekende Connectiviti+, een uitgebreid navigatiesysteem met 30 GB harde schijf dat standaard op de door ons gereden uitvoering GT Premium aanwezig is. We weten dat sommigen altijd meer vereisen, maar eigenlijk zouden deze mensen zich moeten schamen.

Goede tweede
De Infiniti FX30d laat zich typeren als een opvallend stille auto. Omgevingsgeluiden en windgeraas krijgen nauwelijks vat op de carrosserie en het interieur. Over het hele prestatiebereik. Keerzijde van deze medaille is het vrezen van je rijbewijs zonder dat je er erg in hebt. Voor je het weet rijdt je op hoogst illegale snelheden. Oppassen geblazen dus, maar het is daarentegen deze rust aan boord die de FX tot een heerlijke reisauto maakt. Desondanks kan de SUV ook sportief zijn, zo sportief zelfs dat hij na de BMW X5 de meest dynamische in zijn klasse genoemd mag worden. Niet voor niets ziet Infiniti zelf BMW als grootste tegenhanger van haar eigen producten. Overhellen doet de FX lichtjes in snelgenomen bochten, maar niet zoveel als bijvoorbeeld de Mercedes-Benz ML die zich duidelijk meer op comfort richt. De demping is ietwat aan de stevige kant. Niet oncomfortabel, maar (middel)korte oneffenheden kunnen voelbaar worden doorgegeven. Soms kan dit als stoterig worden ervaren. Op een verder prima rij- en weggedrag zou Infiniti hier nog wat verfijning aan kunnen brengen. Op de besturing valt helemaal niets aan te merken. Behalve dat we hier erg over te spreken zijn. Lekker direct, compact stuurtje en messcherp voor een auto als deze.

Klinkt als…
Tot dusver scoort de FX30d een positief aantal sterren op de waarderingsmeter. Eigenlijk hadden we na onze eerdere ervaringen met Infiniti ook niet anders verwacht. Maar dan de dieselmotor, dat is onbekend terrein voor de veredelde Japanners. Compleet nieuw is de 3.0 liter V6 welke in het voorjaar zijn debuut maakte in de gefacelifte Nissan Pathfinder en Nevada. In de FX30d levert het blok zeven paardenkrachten meer dan het origineel, te weten 238 pk, dat via een automaat naar alle vier de wielen wordt gesluisd. De zeventraps transmissie is nog van het ‘oude’ soort maar wisselt minstens zo boterzacht van verzet als de moderne bakken met dubbele koppeling. Alleen de keuzes die het maakt zijn af en toe dubieus. Op de vreemdste momenten schakelt de automaat – en dan veelal onnodig snel terug en te laat op – terwijl de situatie daar niet om vraagt. Maar ondanks deze bedenkelijke fratsen is de zescilinder een uiterst aangename reispartner met een karrenvracht aan koppel. Het maximum van 550 Nm is al volledig beschikbaar vanaf 1.750 tpm en dat laat zich onder andere vertalen in een soepel oppakken en een alert karakter. Tussenacceleraties kosten slechts luttele seconden. Ondertussen klinkt de zespitter ook nog eens lekker diep wanneer hij wordt aangespoord. Vraag je niets van hem dan krijg je ook geen antwoord. Zo zien we het graag bij dergelijke auto’s. Een andere opmerkelijke conclusie is dat ons verbruik exact even zuinig is als de 9,0 l/ 100 km die de fabriek opgeeft. Dat ervaren we zelden tot nooit.

Resumé
Om samenvattend maar meteen met de deur in huis te vallen: de combinatie van een Infiniti met dieselmotor slaat de spijker op de kop! Dit is het Japanse team waarop we hebben gewacht. En dat wachten wordt goed beloond. In het geval van Infiniti Europe met beslist meer verkopen dan nu en voor de winkelende consument in deze klasse een interessante optie erbij. Het is niet zo dat de FX30d de concurrentie op achterstand gezet, daarvoor mist de eerste diesel-Infiniti enige verfijning aan met name de automatische versnellingsbak. Maar in zijn geheel doet de FX30d niet onder voor zijn vergelijkbare dieselrivalen. De Infiniti FX30d rijdt en stuurt minstens en op sommige punten zelfs beter dan zijn tegenstrevers met de 3.0 liter V6 als heerlijk smeuïge onderdaan die hoor- en merkbaar met plezier aan het werk gaat. Infiniti mag zeker verheugd zijn met het aankomende dieselpalet – de EX30d staat klaar en de M30d komt eraan. Die hogere naamsbekendheid komt dan geheid vanzelf. Want de producten zijn er echt klaar voor!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Infiniti FX30d
Redactie
Door Redactie

Zoeken