Tests

Binz limousine

Binz limousine

In een limousine rijden geeft nog altijd een bijzonder gevoel. Zeker als je kort daarvoor hebt gezien wat een enorme hoeveelheid kennis, vakwerk en manuren er vereist zijn om een dergelijke auto te bouwen en ontwikkelen. Wij stapten in de Binz Limousine.

Voor wie ons uitgebreide verhaal over de geschiedenis van Binz, de producten en het productieproces (nog) niet gelezen heeft vatten we het bedrijf nog even vluchtig samen. Binz, voluit Karosseriefabrik Binz & Co genaamd, is in 1936 opgericht door Michael Binz. Als voormalig carrosseriebouwer bij Daimler besloot hij voor zichzelf te beginnen en het bij Daimler geleerde vak voort te zetten. Binz specialiseerde zich daarmee dusdanig dat Daimler uiteindelijk besloot om het vervaardigen van rouwauto’s, ambulances en limousines niet meer in eigen huis te beoefenen, maar door Binz te laten verwezenlijken. Inmiddels telt het bedrijf 220 werknemers en worden er jaarlijks 1.000 E-klasses verlengd. Het merendeel daarvan, 850 stuks, is bedoeld voor de rouwauto’s. De overige 150 worden omgebouwd tot limousines zoals deze.

Specialisme

Tijdens ons bezoek aan de productiefaciliteit van Binz in het nabij Stuttgart gelegen Lorch hadden we de eer om met een Binz limousine op stap te gaan. En dat geeft toch een speciaal gevoel. Te meer ook omdat we tijdens de rondleiding bij Binz hadden gezien hoe vakkundig de auto’s daar worden omgebouwd. Rechtstreeks vanuit de fabriek van Mercedes in Sindelfingen wordt een E-klasse sedan aangeleverd, volledig gestript, door midden gezaagd, verlengd en weer opgebouwd. Het klinkt simpel, maar er komt meer bij kijken dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo wordt er niet zomaar een stukje plaatmateriaal en twee extra portieren gemonteerd, maar heeft Binz’ designer hiervoor vele uren aan het ontwerp gewerkt. Het resultaat is dat, op de voorportieren na, alle portieren speciaal voor Binz worden vervaardigd om zodoende de lijnen te laten kloppen. Je voegt immers niet zomaar even 111 cm toe zonder de originele lijnen van de E ernstig te verstoren. En heb je er wel eens over gedacht dat de standaard kabelboom van een E-klasse niet lang genoeg is? De hemel- en vloerbekleding niet toereikend zijn? En wat denk je van de aandrijfas die naar de achterwielen loopt en de instellingen van het ESP? Bovenal voor dat laatste is het prettig dat Binz en Daimler een zeer nauwe samenwerking hebben en Binz al aan het ontwikkelingsproces kan beginnen voordat Mercedes-Benz de auto officieel onthuld heeft. Op het fabrieksterrein van Binz kwamen we dan ook een gecamoufleerd prototype van een verlengde E-klasse tegen. Een bijzondere ‘scoop’.

Bijna zes meter lengte

Om een indruk te krijgen van de ruimte, de rij-eigenschappen en de mogelijkheden stapten wij in de Binz ‘Six-Door’ limousine. Achter het stuur zat Binz’ testrijder die, zo vertelde onze gastheer en CEO van Binz, Lorenz Dietsche, ook zijn racelicentie heeft. En dat hebben we gemerkt! Over één ding hoef je je als inzittende van de Binz limousine geen zorgen te maken; je kunt ermee hoeken zoals je met een gewone E-klasse misschien nog nooit gedaan hebt. Toch handig als je uit de nieuwsgierige blikken van paparazzi of fans moet ontsnappen. Maar het voornaamste is uiteraard om comfortabel en in stijl vervoerd te worden.

111 cm langer

Aan ruimte is met een lengte van 5.979 mm en een wielbasis van 3.985 mm uiteraard geen gebrek. Sterker nog, je moet kiezen waar je plaats gaat nemen. Met zes portieren is de keuze buitengewoon. De bestuurdersplaats valt in ieder geval af, in een limousine moet je je immers laten rijden. Dus kozen wij ervoor om op de achterbank te gaan zitten. Toch een bijzondere ervaring om vervolgens nog twee zitrijen voor je te zien en bijna drie meter verderop door de voorruit te kijken. De achterbank zit, net als in elke andere E-klasse, prima. En aan ruimte is natuurlijk geen enkel gebrek. Wat wel direct opviel was dat de auto relatief stevig geveerd is. Heel anders is dat als we een ogenblik later een zitrij naar voren schuiven. Hier geen bank, maar twee separate stoelen. Exact dezelfde exemplaren als de bestuurder en bijrijder in een gewone E-klasse ook over beschikken. Dat betekent in dit geval ook elektrische verstelling, stoelverwarming en naar wens zelfs stoelventilatie. Het comfort is hier aanzienlijk hoger en het limousine gevoel begint opgewekt te worden.

Erprobungsfahrzeug

Erg luxueus was de door ons gereden limousine niet uitgevoerd. Maar dat is dan ook niet de hoofdzaak bij Binz. De limousines worden veelal gebruikt als volgauto’s bij begrafenissen en voor taxibedrijven. Een massagestand op de stoelen, champagnekoeler en een uitgebreid multimediasysteem is dan niet echt gepast. Bovendien gebruikt Binz deze specifieke limousine zoals te zien op de foto´s als ‘Erprobungsfahrzeug’ voor doorontwikkeling, testwerkzaamheden en het oplossen van eventuele kinderziektes. Mede om die reden ontbraken de ventilatieroosters voorin en was er achterin geen climate control module tussen de voorstoelen gemonteerd. Het zij ze vergeven.

Luxe en comfort naar wens

Wie dat wenst heeft overigens nergens gebrek aan. En met alle specifieke wensen wordt rekening gehouden. Vooral geschikt voor de veeleisende klant heeft Binz naast de ‘Six-Door’ limousine ook de ‘Vis-á-Vis’ limousine en de ‘Individual’ Limousine. Bij de ‘Vis-á-Vis’ is de middelste rij stoelen in het tegenovergestelde van de rijrichting geplaatst waardoor je kunt communiceren met de passagiers op de achterbank. Bij de ‘Individual’ praat je echt van een limousine zoals wij die voor ogen hebben. Uitgevoerd met vier portieren en een flink verlengstuk in het midden baden de achterpassagiers in pure weelde. Voor de twee stoelen die helemaal achterin de auto staan heb je zoveel beenruimte dat zelfs de langste Amerikaanse basketballer nog niet met zijn benen het tussenschot zal raken als hij onderuitgezakt een film kijkt op het 46 inch grote LCD-scherm. Daarop kun je indien gewenst DVD’s afspelen, internetten maar uiteraard ook een state-of-the-art audiosysteem laten monteren. Een champagnekoeler, vliegtuigtafeltjes, stoelen met massagestand, verwarming en ventilatie, elektrisch bedienbare gordijntjes en sfeerverlichting, je kunt het zo gek niet bedenken. Onder het clièntele van Binz bevinden zich mensen die bijzondere wensen kunnen hebben. Lorenz Dietsche wist ons dan ook een leuke anekdote te vertellen toen we in de productiehal een ‘Vis-á-Vis limousine zagen staan die klaar was om afgeleverd te worden. De auto is voor een klant in het Midden-Oosten. Vrouwlief werd daarmee gereden om de kinderen naar school te brengen. Wel iets stijlvoller dan een minivan, is het niet?

Epiloog

Binz biedt de limousine in principe aan met een drietal motoren: de 2.1 viercilinder dieselmotor met 204 pk (E 250 CDI), de 3.5 liter V6 benzinemotor met 292 pk (E 350 CGI) en als topmodel de 5.5 liter V8 met 388 pk (E 500). In alle gevallen is het met de prestaties dik in orde. De V8 weet de 2.135 kg zware limousine zelfs in 6,0 seconden naar 100 km/h te doen accelereren. De topsnelheid ligt op 210 km/h. Heb je specifiekere wensen? Of wil je een AMG-limousine? Het zal ons niets verbazen als Binz de uitdaging aan wil gaan. De flexibiliteit, maar vooral ook de enorme kennis en kunde heeft ons doen verbazen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Binz limousine
Redactie
Door Redactie

Zoeken