Tests

Autotest: Ford Focus RS500

Ford Focus RS500

Van alle hot hatches die de oprit van onze redactie sierden maakte de Ford Focus RS de meeste indruk. De messcherpe besturing gekoppeld aan een overheerlijke vijfcilinder bleek een weergaloze combinatie. Hij leek niet te overtreffen...totdat het persbericht van de RS500 onze mailbox binnendruppelde.

Ongeloof schokt door de redactie. “Nog eens 50 pk meer op de voorwielen? Dus nog spectaculairder!" Maar kort daarna komt ineens de echte verschrikking. “Maar liefst tien mille extra voor vijftig pk's en een matzwarte carrosserie, dat kan toch niet waar zijn?!", gonst er door de redactiegangen. En om eerlijk te zijn is het prijskaartje van de RS500 ook absurd. Tweeënzestig mille voor een auto uit het C-segment. Het valt eigenlijk niet goed te praten, ware het niet dat alle vijfhonderd exemplaren (tien stuks in ons land) al vergeven zijn. Maar wat maakt deze Amerikaan met vijf zitplaatsen, allergievrij interieur, doordachte ergonomie en plek voor de wekelijkse boodschappen dan zo interessant? Zijn krachtige looks, katachtige beweeglijkheid of bovengemiddelde prestaties? Nee, deze Focus is de laatste der Mohikanen!

'Wie daagt mij uit?'

Zwart, pikzwart, matzwart. Wat een heerlijk sinistere kleur heeft Ford uitgekozen om deze über-Focus in uit te dossen. Het is natuurlijk een trendkleur, maar het matcht zo lekker. De duistere kleur benadrukt alle krachtige wervelingen van de hot-hatch nog sterker. En ben je er zat van? Dan trek je gewoon de vierkante meters folie er vanaf en komt er een glanzend zwart gelakte carrosserie tevoorschijn. Verder verschilt de RS500 optisch overigens niet van de gewone RS. Dankzij de kleurstelling oogt hij nog agressiever. Meer ontembaar zelfs. Het staat als een paal boven water dat het agressieve front, de uitgeklopte wielkasten, de onheilspellende ventilatiegaten in de motorkap en natuurlijk de enorme vleugel achterop niet bedoeld is om aan je schoonmoeder mee te geven voor de wekelijkse prullaria. De Focus RS500 moet getemd worden en straalt een wie-daagt-mij-uit-houding uit.

Felrood Recaro meubilair

Ai! Achter het stuurwiel van de Focus word je weer met de neus op de feiten gedrukt. De krachtige carrosserievormen zijn gebaseerd op een brave (lease)gezinsauto en dat wordt binnenin weer volkomen duidelijk. Als bestuurder kijk je namelijk uit op een vrijwel standaard Focus dashboard. Gelukkig heeft Ford de moeite genomen het één en ander aan te passen, maar zeker nu de jaren van de Focus beginnen te tellen missen we toch een sportieve cockpit. Toch wordt er een sportieve sfeer opgewekt. Onderdelen als een heerlijk dik stuurwiel, tellertjes bovenop het dashboard en een typeplaatje met serienummer realiseren het contrast. Extra onderscheid maakt onze RS500 door de felrode stoelen: een optie van € 200,-. Gewoon doen!

Vijf mans orkest
In de eerste alinea haalden we het al even aan; deze Focus is de laatste der Mohikanen. Want net als de Indianenstam waar deze uitspraak van is afgeleid zal productienummer 500 van de Focus RS500 ook de laatste van zijn stam zijn. Waarom? Heel simpel: onder de heftige koelsleuven in de motorkap houdt zich een 2.5 liter vijfcilinder turbomotor schuil. Een krachtcentrale die vergelijkbaar is als die van de ST en de gewone RS, maar dan nog verder afgetraind. En daarmee nog spectaculairder. Niet eens zozeer om zijn ongelofelijke vermogen van 350 pk, maar vanwege z´n meest spectaculair eigenschap, de gewelddadige soundtrack. De typische vijfcilinderbrul is onmiskenbaar aanwezig en lijkt meer te schreeuwen dan ooit te voren. Elke beroering in het gaspedaal zorgt keer op keer voor kippenvel. Het aanzuiggeluid van de turbo als je het gaspedaal vloert, de donkere roffel onder in de toerregionen, de krachtige brul nabij het rode gebied en het afblazen bij het schakelen. Elke versnelling is het genieten. Het lijkt wel alsof de vijfpitter zich nog één keer wil laten gelden en alles op alles zet om een onuitwisbare indruk achter te laten. Missie geslaagd. Maar helaas zal dit kenmerkende geluid met de Focus RS500 het graf ingaan. Want ook bij Ford zal de 'vervuilende' en 'onzuinige' vijfcilinder plaats moeten maken voor een beschaafde viercilinder turbomotor die nooit zo van zich zal laten horen als deze vijf zuigers. En daarmee is het segment van hete hatchbacks nooit meer wat het is geweest. Geen brul meer van een nieuwe VR-6, geen gejank meer van een Italiaanse zescilinder, maar een ingetogen brom van een vierpitter met blaasapparaat. Een triest wetenschap. Gelukkig kunnen we nog één keer rijden met deze geweldenaar. Kon de tijd maar even stilstaan!

Autobahn

Genoeg van dat sentimentele gedoe, laten we nog maar even met volle teugen gaan genieten. En dat kan want wij brengen de Focus RS500, die voor een paar dagen in Nederland was, terug naar zijn rechtmatige eigenaar, de Ford-fabriek in Keulen. Geduldig rijden we Duitsland in en verheugen we ons al op het verslinden van een flink aantal Autobahn-kilometers. Hier kunnen we het volledige potentieel van de 350 pk sterke krachtbron ervaren zonder dat oom agent een poging hoeft te doen om ons bij te houden. Wie de overgang Arnhem-Oberhausen kent weet exact welke glimlach op onze mond afgetekend staat. Een glimlach die alleen nog maar groter wordt als het gaspedaal volledig naar de grond gaat. Uiteraard vanwege de geluidsexplosie, maar vooral ook door de forse duw in de rug. Het koppel van 460 Nm heeft geen genade met onze nekspieren en zorgt ervoor dat de naald van de kilometerteller de wijzerplaat afraffelt. De 200 km/h-grens is zo gepasseerd en zelfs de weg naar 250 km/h verslind hij alsof de milieupolitie hem op de hielen zit.

Grip, grip, grip

Hoe leuk voluit gaan op de Autobahn ook kan zijn, om echt te genieten van de RS500 dien je toch echt de bochtige buitenwegen op te zoeken. We maken snel plaats op de linkerbaan en duiken een afrit in. Op de Duitse binnenwegen komt de RS500 helemaal tot zijn recht. Scherpe en langzame bochten, lange of snelle doordraaiers, het is de RS om het even. Keer op keer verbaast de voorwielaandrijver ons met zijn overdosis aan. Bochten worden zodoende verslonden als een hooligan zijn pul bier verorberd. In extreme situaties waarschuwt de neus door zich kortstondig naar buiten te bewegen waarna dit subtiele onderstuur overgaat in het licht verschuiven van de kont. De balans van het matzwarte monster biedt een heerlijke, speelse mix voor een overenthousiaste bestuurder.

Fraai einde

Met de RS500 komt er een spectaculair einde aan de tweede generatie van de Focus. De heerlijk uitgebalanceerde hot hatch met een dijk van een krachtcentrale is een waardig afscheidsnummer die het maximale uit het platform haalt. Het meest memorabele is natuurlijk de briljant klinkende vijfcilinder die de Focus fantastisch maakt en tegelijk benoemt tot automobiele dinosauriër - het uitstervende soort in autoland. De RS500 is wellicht het laatste model uit het C-segment met een dergelijke nucleaire krachtcentrale in de motorsteunen. We weten dat de komende Focus ST over de tweeliter EcoBoost-motor zal beschikken, een blok dat ook de (mogelijke) opvolger van de RS zal krijgen. Triest, maar helaas een noodgedwongen (lees: milieubewuste) oplossing. Gelukkig kunnen we dankzij de brute RS500 nog even genieten van het heden. En hoe. Het verhaal van deze ´laatste der Mohikanen´ zal ons nog lang heugen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Ford Focus RS500
Redactie
Door Redactie

Zoeken