Tests

Peugeot RCZ

Peugeot RCZ

Verbaasde blikken, vliegensvlug draaiende hoofden en automobilisten die er alles aan doen om even langszij te komen. Het overkomt ons vaak, maar dan vooral met supersportauto’s die de ton in euro’s al snel overstijgen. En dan nog is de verbazing niet zo groot als met de Peugeot RCZ. Wij reden een week met de nieuwe Franse coupé en verbaasden vriend en vijand.

‘Van droom naar werkelijkheid’, kopt de brochure van de Peugeot RCZ. En dat is niet zomaar een loze uitspraak om de potentiële klant te verleiden. Die gedachte gaat naar ons idee veel verder dan een paar letters in een gelikte folder. De Peugeot RCZ is namelijk vanuit vele perspectieven bekeken een droom geweest. Dat begon al bij de eerste potloodstreep die de ontwerpers op papier zetten, de eerste confrontatie die wij met het model hadden op de IAA in Frankfurt drie jaar geleden en natuurlijk de droom van de consument om een relatief betaalbare coupé aan te kunnen schaffen. Allemaal hebben we ervan gedroomd. Peugeot maakte die droom werkelijkheid!

Sensuele lijnen
We kunnen het ons nog als de dag als gisteren herinneren dat we oog in oog stonden met de 308 RC Z concept. De zoveelste sensuele conceptcar van Peugeot, maar ook deze zal wel niet in productie gaan. Toch hadden we in ons achterhoofd stiekem gehoopt op een kleine serie of een afgeleide, maar hoe realistisch is dat? En toen doken de geruchten op. “Door overweldigende belangstelling is de kans groot dat Peugeot de RCZ in productie gaat nemen”. Zou het dan toch echt? Ja hoor! En hoe! Het ellipsvormige dak met ‘double bubble’, de gepolijst aluminium dakbogen en de achterzijde met de brede heupen, ze hebben allemaal het productiestadium gehaald. Peugeot toont daarmee lef, karakter en emotie. Een design waarvan menig fabrikant nooit de gok zou durven wagen. Zullen we er dan nog maar een paar superlatieven ingooien? Peugeot omschrijft de RCZ zelf als ‘sensueel, technologisch en met een flinke dosis prestige’. Alsjeblieft!

Verleiding
Instappen staat volgens zijn scheppers synoniem aan een ‘intense verleiding’. Ook van die heerlijke superlatieven die wij eigenlijk alleen maar kunnen onderstrepen. Het dashboard is weliswaar nagenoeg identiek aan dat van de 308, maar het komt in de RCZ zo ontzettend goed tot zijn recht. De ronde ventilatieroosters worden geaccentueerd door chromen ringen, midden op het dashboard pronkt een analoog klokje en een glanzend zwart gelakte middenconsole trekt eveneens de aandacht. Peugeot zet een combinatie neer van chique en sportieve elementen die ongekend goed passen bij het exterieur. De stoelen zijn eveneens om van te smullen. Alleen al er naar kijken geeft je een goed gevoel. En de materialen? Daar hebben we weinig klagen over. Het optionele leerpakket á € 2.700,- bedekt het grootste deel van het dashboard, het stuurwiel, de stoelen en de deurpanelen en geeft je het gevoel in een auto van klasse te zitten. Chapeu!

"Kost dat?"
Het behoeft geen betoog dat de sensuele lijnen van de RCZ garant staan voor de nodige aandacht. Op de snelweg, midden in de stad maar ook op buitenwegen zie je medeweggebruikers, fietsers en voetgangers verbaasd een blik werpen op de RCZ en zolang dat mogelijk is staren ze je na. Parkeer de coupé en je hebt gegarandeerd aanspraak. De vergelijking met de Audi TT is onvermijdelijk en valt in negen van de tien gevallen al snel. Direct daarna maakt de gemiddelde omstander een opmerking over zijn prijskaartje. Zonder een hint te geven gokt men al snel ver boven de 50.000 euro. Helemaal mis! Nog duurder? Nee hoor, een stuk goedkoper. De auto zoals wij die reden kost op 300 euro na precies 40 mille. Bijna 9.000 euro bestaat zelfs uit opties. Metallic lak (€ 600,-), het eerder genoemde leerpakket van € 2.700,-, een uitgebreid navigatiesysteem á € 2.700,- en 19 inch lichtmetaal (€ 550,-). Snel rekenen leert dat de vanafprijs van deze RCZ dus op nog geen 32 mille ligt. Precies, dat geld ben je ook kwijt voor een beetje aangeklede Golf, Astra of andere gemiddelde middenklasser. Om nog maar te zwijgen over een gelijkwaardig aangeklede Audi TT of BMW Z4 die weliswaar premium zijn, maar als instapmodellen toch als concurrent kunnen worden gezien.

"En de uirusting dan?"
Om antwoord te kunnen geven op hetgeen je voor die vanafprijs krijgt duiken we even in de brochure. Standaard is elke RCZ uitgerust met climate control, cruise control, elektrische ramen en spiegels, radio/CD-speler, Bluetooth carkit, parkeersensoren achter, 18 inch lichtmetaal (Original), een zwart dak, aluminium dakbogen, sportstoelen met geïtegreerde hoofdsteunen, aluminium pookknop en pedalen en tot slot de nodige veiligheidssytemen (4 airbags, ABS, ESP, Hill Start Assist). Feitelijk voldoende, maar om het echt leuk te maken moet je de auto aankleden zoals wij ‘em reden. Je bent dan nog bijna 9 mille extra kwijt, maar zit wel op lekkere leren stoelen, geniet van een prettig audio-/navigatiesysteem, verlicht de donkere wegen met Xenon en die 19 inch Sortilège-wielen staan de RCZ ook zo goed!

"Rijdt dan nog een beetje dan?"
Als we het onderdeel prijs behandeld hebben volgt snel de vraag: “Rijdt dat nog een beetje dan?”. Jazeker wel, maar hier heeft Peugeot wel een compromis gesloten. Zijn uiterlijk doet vlijmscherpe prestaties vermoeden, maar de RCZ is toch meer een GT. Start de motor en je mist een gemene grom. Geef een flinke dot gas en ook hier geen brullende leeuw. Zonde zeg. Versnellen doet deze 1.6 liter turbomotor overigens prima. Met 156 pk is de sprint naar 100 km/h in precies 8,0 seconden afgelegd. Het voelt alleen niet zo snel. De motor is onder alle omstandigheden alert en een duwtje in de stoel durft de RCZ je wel te geven, maar de zo essentiële snelheidsbeleving ontbreekt. En dat wijten wij toch vooral aan het motorgeluid. De eveneens leverbare 2.0 HDiF dieselmotor met 163 pk zal hier weinig aan veranderen. Dat is dan weer jammer.

Vlijmscherp sturen
Het rijdersautogevoel wordt alleen maar sterker als we de recht-toe-recht-aan B-wegen verruilen voor bochtige binnendoortrajecten. De besturing is direct, het dikke stuurwiel ligt prima in de hand en dankzij de lage zit komt het circuitgevoel naar boven. En daar zal de RCZ zich prima thuis voelen. Bochten weet ‘ie te verslinden zonder dat het onderstel je het gevoel geeft te ver te gaan. Wel oppassen overigens als je instuurt, want de binnenspiegel zit vaak hinderlijk in je blikveld. Behalve sportiviteit weet het onderstel ook comfort te bieden. Peugeot bewijst hiermee voor de zoveelste keer dat ze een heerlijke combinatie van comfort en sportiviteit kunnen creëren. Nu alleen nog 200 pk in het vooronder leggen, een brullend uitlaatsysteem monteren en de rij-ervaring komt heel dicht in de buurt van de veel duurdere Duitsers.

Resumé
De RCZ is een echte GT. Hij heeft de looks van een hete compacte coupé en een aantrekkingskracht van jewelste, maar dankzij het allround-karakter is het meer een GT dan een pure sportcoupé. Hij is relatief ruim, al moet je de achterbank gewoon vergeten, biedt alle comfort en luxe en heeft ook nog eens een kofferbak van formaat. Met 321 liter hoef je je geen zorgen te maken dat de boodschappen niet passen. Daarnaast is de RCZ betaalbaar. Een instap-TT kost hetzelfde als het door ons gereden afgeladen testmodel en een flink aangeklede middenklasser komt ook al snel in de buurt van de prijzen die Peugeot voor de RCZ rekent. (Nog) geen kinderen? Toe aan iets anders dan de zoveelste hatchback? Wij weten het wel!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Peugeot RCZ
Redactie
Door Redactie

Zoeken