Tests

Volkswagen Sharan

Volkswagen Sharan

Vijftien jaar heeft Volkswagen kunnen broeden op het opnieuw invulling geven aan een uitgekauwd concept. Ze hebben er even de tijd voor genomen maar nu is ‘ie er dan eindelijk: de nieuwe Sharan. We pakten ons spullen in en gingen ermee op uit.

Al heeft Volkswagen nog zoveel gebrainstormd over hoe zij de MPV opnieuw uit zouden gaan vinden, aan bepaalde zaken zat men vast vanwege eerder genomen beslissingen en daarmee verplichtingen. Niet in de eerste plaats omwille van het uitgekookte MPV-bouwconcept kon de designcrew van Walter da Silva nauwelijks iets nieuws verzinnen, maar ‘op last van’ de uniforme familietaal die Volkswagen wil uitdragen. Daarom is het onvermijdelijk dat de nieuwe Sharan overkomt als een uitvergrote Touran. Met een spitser front heeft da Silva nog enigszins onderscheid aangebracht, maar ontkomen aan de eerdergenoemde indruk kon hij niet. Voor de achterzijde lijkt de topontwerper helemaal geen moeite hebben genomen.

Smetteloos
Toch overtuigt de nieuwe Sharan. Het ietwat saaie, vertrouwde exterieur wordt namelijk gecompenseerd met een smetteloze bouwkwaliteit. Volkswagen is daarbij verder gegaan dan ooit of in ieder geval welke andere fabrikant dan ook. Al op een afstandje en in bepaalde kleur, zoals bijvoorbeeld het Pantheon Grey, laat de Sharan een onovertroffen kwaliteitsindruk achter. Zoveel mogelijk plaatdelen uit één geheel weergeven dit effect, hoewel bij schade dit de eigenaar duur komt te staan. De gladde carrosserie wordt enigszins verstoord door de achterste portieren. De vierkante rechttoe-rechtaan exemplaren zijn het onvermijdelijke gevolg van de gemonteerde schuifdeuren. Tegen meerprijs kunnen ze volledig elektrisch openen en sluiten. Dit kan eventueel vanaf de voorste zitplaatsen in gang gezet worden. Prettige gedachte daarbij is dat de ingebouwde veiligheidsvoorziening het klem komen te zitten van voorwerpen of ledematen voorkomt. Een lichte tegendruk en het portier distantieert zich van het obstakel.

Ruimteaanbod
In geopende toestand verschaft de doorgang een ruime instap voor de achterpassagiers. Afhankelijk van de gekozen uitvoering kunnen er maximaal drie, vier of vijf passagiers achterin plaatsnemen. In het geval van de 6-zitsuitvoering ontbreekt de middelste stoel op de tweede zitrij. Om het aldaar vervolgens iets gezelliger te maken zijn de twee overgebleven zetels iets naar elkaar toe gemonteerd. Hierdoor ontstaat er een soort bioscoopzaalopstelling wat het zicht rondom ten goede komt. De hoeveelheid aan maximaal mee te nemen bagage is vanzelfsprekend afhankelijk van de hoeveelheid stoelen die rechtop staan. Normaliter bedraagt het laadvolume van de 5- en de 6-persoonuitvoering 711 liter. Bij de 7-persoons is dit nog altijd 300 liter. Voor het creëren van de maximale capaciteit heeft Volkswagen "EasyFold" in het leven geroepen. De benaming dekt meteen de lading. Met beperkte en eenvoudig uit te voeren handelingen wisselt de Sharan tussen een royale gezinswagen en een veredelde bestelbus en vice versa. In welke hoedanigheid ook, de Sharan biedt voldoende plek voor allerhande personen en spullen. Drie personen van gemiddelde lengte kunnen prima achter elkaar zitten. Dit komt mede door de met acht centimeter toegenomen wielbasis en de volwassen stoelen. Alle zijn van een fatsoenlijk formaat waardoor ze overal voldoende steun bieden om het er uren vol te houden. Klap de tweede en derde zitrij volledig richting bodem weg – er ontstaat dan een volledig vlakke laadvloer zonder tildrempel – en maar liefst 2.430 liter aan bagage kan er worden meegezeuld.

Onderweg
Wie vaker in een moderne Volkswagen heeft gereden kan al raden naar het weggedrag van de nieuwe Sharan. Precies: neutraal, vertrouwd en veilig. Voor klanten met een voorliefde voor sportiviteit is er het tegen meerprijs verkrijgbare Dynamic Drive Control waarbij gewisseld kan worden tussen verschillende dempingkarakteristieken. De stappen tussen Comfort, Normal en Sport zijn minimaal merkbaar. Zeker de sportstand had wat straffer c.q. dynamischer gemogen, iets dat we ook al ondervonden bij eerder geteste Volkswagens met dit systeem. Kortom, voor meer spanning zijn MPV-kopers beter af bij de concurrent. Waar de Sharan wel in uitblinkt is zijn enorme stilte aan boord. Omgevingsgeluiden dringen nauwelijks het interieur binnen, iets dat ongetwijfeld een resultaat is van het fantastisch afgewerkte dashboard. Het is zo feilloos in elkaar geschroefd dat piepjes, kraakjes en rijwinden gewoonweg geen ruimte krijgen.

Rijden
Terug naar het rijgedrag. Om het succes van de eerste generatie – waarvan er in totaal 600.000 stuks zijn verkocht – te prolongeren is de nieuwe Sharan wederom in allerlei smaken te bestellen. Aan motoriseringen is de keuze enkel gevallen op de meest gangbare krachtbronnen. Een 1.4 liter TSI voor de particuliere huisvader en een 2.0 TDI voor de kilometervreter. Wij namen als eerste de diesel op de korrel. De motor met in dit geval 140 pk en gekoppeld aan een DSG-automaat is iedereen zo’n beetje wel bekend. Stil, mooie loop en lekker zuinig (6,0 l/100 km). Doorgaans is de common-rail ook merkbaar krachtig in andere Volkswagen-modellen, maar met de Sharan lijkt het toch wat moeite te hebben. Dik 1.700 kilogram op het asfalt brengt wellicht net iets teveel weerstand met zich mee. Hoewel de oliestokende Sharan geen sprinter is, levert hij prima werk af op lange afstanden en daar zal de doorsnee gebruiker hem ook voor inzetten.
Volkswagen zelf ziet de grootste afzetmarkt voor de versies met compacte benzinemotor, een unicum in deze klasse. Het blokje is voorzien van zowel een compressor als een turbo (door Volkswagen "Twincharger" genoemd) en levert zodoende toch nog een kloeke 150 pk en 240 Nm. Accelereren naar 100 km/h is voltooid na 10,7 seconden. Keurig op papier, maar ook hier moet er in de praktijk behoorlijk toeren gemaakt worden om de Sharan een tempo mee te geven. Pas vanaf 3.500 tpm ervaart men enige haast en dat zie je terug in het snelwegverbruik: 9,7 l/100 km. Het is tijdens langzaam verkeer waar het kleine slagvolume zijn positiviteit toont. Het verbruik zet dan meteen de daling in om uiteindelijk bijna het fabrieksverbruik van 7,2 l/100 km weer te geven.

Assistent maakt parkeren leuk
Toen we toch eenmaal in de stad waren konden we meteen het vernieuwde Park Assist (vanaf € 915,-) proberen. Het systeem werkt supersimpel. Voordat Park Assist langs een rij geparkeerd staande auto’s opzoek gaat dient het betreffende knopje ingedrukt te worden. Daarna bepaalt een twaalftal sensoren of een parkeervak groot genoeg is om de Sharan daarin te wurmen: 40 cm aan weerszijden is daarvoor genoeg en voor het uitrijden volstaat 25 cm ten opzichte van de omgeven auto’s. Nadat een plek is gevonden is het een kwestie van de aanwijzingen op het boordcomputerscherm opvolgen en goed luisteren naar de frequentie van de piepsignalen. De Sharan stuurt zelf in, de bestuurder dient alleen het gaspedaal te beroeren, te remmen en de versnellingsbak te bedienen en nooit zal de ongeoefende meer een flater slaan. Alleen daarom al is de (in)parkeerhulp aan te raden wanneer je woonachtig bent in een druk bevolkte regio waar file- of zijwaarts parkeren tot de orde van de dag hoort. Parkeren wordt er zowaar leuk door.

Resumé
Anderhalf decennia zou Volkswagen er over gedaan kunnen hebben. Dat hebben ze niet, maar zo voelt de nieuwe Sharan wel. Volkswagen heeft de concurrentie aandachtig bestudeerd, de punten daar waar mogelijk verbeterd en in de Sharan toegepast. De benaming EasyFold had niet beter gekozen kunnen worden zo eenvoudig en snel werkt het. Tel daarbij de ongekende hoeveel ruimte, de fantastische afwerking en de moderne techniek bovenop en de nieuwe Volkswagen Sharan doet ineens weer mee met de allerbesten in zijn soort.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Volkswagen Sharan
Redactie
Door Redactie

Zoeken